MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν μου επέτρεψαν να παρουσιάσω τις προτάσεις μας στο Eurogroup

Δε μου επετράπη να μοιραστώ με κανέναν άλλο υπουργό οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις κάτι που αίρει ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη. Αυτό αποκαλύπτει σε άρθρο του στους Irish Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Μια συμφωνία που έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ.

Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο έγινε από τον Μάικλ Νούναν τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, συνεχίζει ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν είχε ενημερωθεί για τις προτάσεις των θεσμών στην κυβέρνησή μας προτού κληθεί να συμμετέχει στη συζήτηση.

Σε αυτή τη διαμαρτυρία να προσθέσω τη δική μου. Δε μου επετράπη να μοιραστώ ούτε με τον κ. Νούναν ούτε με κανέναν άλλον υπουργό οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Για την ακρίβεια και όπως αργότερα επιβεβαίωσε ο γερμανός ομόλογός μας (αναφερόμενος στον Β. Σόιμπλε) οποιαδήποτε γραπτή πρόταση δε μπορεί να γίνει δεκτή από όπου κι αν προέρχεται (την Ελλάδα ή τους θεσμούς). Ο λόγος ήταν ότι θα έπρεπε τεθεί στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά του ως διαπραγματευτικό χαρτί» γράφει ο κ. Βαρουφάκης. 


Η ευρωζώνη κινείται μυστυριωδώς, συνεχίζει ο Γ. Βαρουφάκης. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών διαπραγματεύονται μονομερώς με μια κυβέρνηση που βρίσκεται μόνη της και στριμωγμένη.

Έχουμε μια Ευρώπη στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να καταλάβουν και να χειριστούν τεχνικές λεπτομέρειες κάτι που πρέπει να γίνεται από "ειδικούς" μη εκλεγμένους από κανέναν που όμως εκπροσωπούν θεσμούς. Αναρωτιέται κανείς για την αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών πόσο μάλλον δε, για τη δημοκρατικότητά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου