MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Συμβουλές από έναν Xρεοκοπημένο με € 2 τρις χρέος

Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της φαληρισμένης Γαλλίας πήρε εντολή από τον Αρχηγό των Φοροφυγάδων Γιουνκέρ να έλθει στην Ελλάδα για να μας δώσει συμβουλές. Μιλάμε για θέατρο του παραλόγου με την υπογραφή της Κομισιόν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το δημόσιο χρέος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ, φέρνοντας το Παρίσι ξανά στο πολιτικοοικονομικό προσκήνιο ενόψει της σημερινής παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2015. Από χθες, ωστόσο, έχουν διαρρεύσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των δαπανών στην υγεία και την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, με απώτερο στόχο να περιορίσει το έλλειμμα στο κράτος πρόνοιας. Αναλυτικότερα, το Παρίσι εύχεται να επιτύχει το ήμισυ των περικοπών 21 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες από τον κλάδο υγείας και την κοινωνική ασφάλιση. Τον τελευταίο καιρό, η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη έχει οξυνθεί, με το Παρίσι να προασπίζει χαλάρωση της λιτότητας και το Βερολίνο να επιμένει πως μοναδική οδός προς την ανάπτυξη είναι η πειθαρχία στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην Κομισιόν πως αδυνατεί να δαμάσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2017 αντί του 2015 που είχε υποσχεθεί αρχικά. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δυσχεραίνουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η υψηλή ανεργία επιβαρύνει τον «λογαριασμό» του κράτους πρόνοιας. Αρνητικό ρόλο στη δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας διαδραματίζει, επίσης, ο χαμηλός πληθωρισμός καθώς δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του χρέους.

Aυτός λοιπόν ο φαληρισμένος και ψύχραιμος Επίτροπος ήλθε να δώσει-ο μονόφθαλμος-συμβουλές στους τυφλούς.

-Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλεία που έχει κάνει» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, αν και εξήρε την σημαντική πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχουν υποστεί πολλές θυσίες», τόνισε.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015.

Πρόσθεσε μάλιστα πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διαμόρφωση της επόμενης μετά το μνημόνιο ημέρας, με την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την Προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. «Αυτό δεν είναι δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη - συναντήσεις Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, και θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις σε κράτος-μέλος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -παρουσία του οποίου θα επισκεφθούν έργα του Μετρό- Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι ο κ. Μοσκοβισί έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ακολούθως, ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Αγία βαρβάρα» παρουσία του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της Αττικό  Μετρό Χρήστου Τσίτουρα.

Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και αμέσως (18:30) μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο κ. Μοισκοβισί θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας (8.30) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Θα ακολουθήσει (9.45) κατ’ ιδίαν συνάντηση του επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (12.00) στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας» δήλωσε λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα ο Π.Μοσκοβισί.

Με αφορμή την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος-μέλος θα είναι στην Ελλάδα. Η επίσκεψή του λοιπόν δεν συνδέεται μόνο με την δίμηνη παράταση του οικονομικού προγράμματος που πρόσφατα αποφασίστηκε και επιτρέπει στην χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

»Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στόχος του είναι να δείξει την υποστήριξή του, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες. Η Ευρώπη και η ευρωζώνη παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου