MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ο σκληρός για την Ευρωζώνη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ο σκληρός για την Ευρωζώνη, για να παραφράσουμε τον πρώτο στίχο του Ελιοτ από την «Ερημη Χώρα», και κυρίως για τη Γαλλία.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Σαρκοζί στη μοιραία συνάντηση της Ντοβίλ υπετάγη και επισήμως στη Μέρκελ με αντάλλαγμα τον όρο «Μερκοζί», που άφηνε στο Παρίσι τα προσχήματα του ήσσονος εταίρου σε ένα ηγεμονικό δίδυμο. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) που συμφώνησαν τσάκισε αμέσως την Ιρλανδία και λίγους μήνες μετά την Πορτογαλία, ενώ οι αγορές έκαναν την πίεσή τους αισθητή σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και την ίδια τη Γαλλία.

Εναν χρόνο αργότερα στις Κάνες ο Σαρκοζί δεν μπόρεσε να αποσπάσει από τη Μέρκελ την αύξηση του πλαφόν του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να καλύπτει ενδεχόμενη διάσωση Ισπανίας - Ιταλίας, παρά τον ρόλο του κακού αστυνομικού που έπαιξε με απαξιωτικές σε βάρος της Αθήνας τοποθετήσεις. Σήμερα ο Ολάντ, που και αυτός με τη σειρά του υπετάγη στη γερμανική Ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοσθεί εμπρόθεσμα και ότι θέλει παράταση χρόνου.

Αν τα όσα συνέβησαν στις Κάνες τον Οκτώβριο του 2011 ήταν προσβλητικά και απαξιωτικά για την κυβέρνηση και για τη χώρα μας, αυτά που περιμένουν τη Γαλλία είναι πολύ χειρότερα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο προϋπολογισμός του 2015 των Ολάντ-Βαλς δεν θα γίνει δεκτός και θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει το 0,2% του ΑΕΠ. Σε κάποιο σημείο θα δοθεί στο Παρίσι παράταση μέχρι το 2017 και έτσι θα σωθούν, γράφει το Reuters, τα προσχήματα. Θα σωθούν μόνο για το Βερολίνο, που θα δει να εφαρμόζεται το δημοσιονομικό πλαίσιο που επέβαλε χωρίς να συνθλίψει τους Ολάντ - Βαλς.

Για το Παρίσι όμως το κύρος και η διαπραγματευτική του δύναμη, και κυρίως το κύρος, θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη στο Μιλάνο ο Ολάντ δεν μπορεί να συγκρουσθεί με τη Μέρκελ από την οποία ζητά κατανόηση. Η εικόνα του Σαρκοζί που ειρωνευόταν την Αθήνα στις Κάνες έχει σβήσει και σε λίγο σεμνά και ταπεινά ο Μοσκοβισί ως αρμόδιος επίτροπος θα κινήσει τη διαδικασία κυρώσεων για τον γαλλικό προϋπολογισμό τον οποίο ο ίδιος συνέταξε πριν από λίγους μήνες ως υπουργός Οικονομικών.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου