MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πως οι δικαστές έβγαλαν εαυτούς από το μνημόνιο

Από τον Παναγιώτη Στάθη 

Περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, 100 εκατομμύρια άπαξ για τα αναδρομικά της διετίας και με ανυπολόγιστο το κόστος από τυχόν αγωγές συνταξιούχων βουλευτών, ξεκινά ο Σεπτέμβρης για τον προϋπολογισμό μόνο για τους δικαστικούς λειτουργούς. Βλέπετε αυτή η επαγγελματική κατηγορία Ελλήνων είναι η πρώτη που ευτυχεί να βγει από το μνημόνιο αφού αρχίζει η εφαρμογή των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31/12/13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12. Δηλαδή οι δικαστές πρώτοι επανέρχονται στα μισθολογικά τους του 2012 μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας πριν από ενάμιση περίπου μήνα.

Αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν μια αρνητική γι΄ αυτούς απόφαση από το Στ’ Τμήμα ΣτΕ, που έκρινε μεν συνταγματικά ανεκτές τις δικές τους περικοπές ως μιας άλλης κατηγορίας «ειδικών μισθολογίων», αλλά παρέπεμψε τελικά το ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας.

Σειρά στη συνέχεια παίρνουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί που δικαιώθηκαν στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων), ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται και η κρίση της για τις περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων», με εισήγηση του γενικού επιτρόπου να κριθούν και αυτές αντισυνταγματικές (ένστολων, πανεπιστημιακών, ιατρών). Με τις αυξήσεις που θα πάρουν οι δικαστικοί λειτουργοί από τον ερχόμενο μήνα (επανερχόμενοι στους μισθούς του Ιουλίου 2012) ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως κατά 70 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία 2ετία (τη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να συνυπογράψει και ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών), θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι βουλευτές 

Το πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι πως λόγω της συνταγματικής επιταγής η δικαίωση και εκτέλεση των αποφάσεων υπέρ των δικαστικών λειτουργών είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέο «μπαράζ» αγωγών και αντίστοιχων διεκδικήσεων από πλευράς βουλευτών. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να απαγόρευσε οποιαδήποτε διεκδίκηση από τους νυν βουλευτές, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει το «κύμα» των αγωγών που ετοιμάζουν συνταξιούχοι βουλευτές. Άλλωστε όταν υπήρξε ο προηγούμενος κύκλος δικαίωσης των δικαστών από το «Μισθοδικείο» (2006-07) πάνω από 800 συνταξιούχοι βουλευτές προσέφυγαν στο ΕΣ, διεκδικώντας ποσά 100.000- 250.000 ευρώ ο καθένας, αλλά παρά την αρχική δικαίωσή τους στο Β΄ Τμήμα η Ολομέλεια ΕΣ ανέτρεψε (κατά πλειοψηφία) την εκταμίευση τεράστιων κονδυλίων, μεσούσης της κρίσης, χάρη σε μια νομική «κατασκευή» που ελέγχεται τώρα στο Ευρωδικαστήριο, όπου συνεχίζουν τη μάχη οι πρώην εθνοπατέρες.

Πως διαμορφώνονται οι μισθοί

Μεσοσταθμικά η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 25% και οι νέες (μεικτές) αποδοχές αναμένεται να κυμαίνονται από 2.500 έως 8.000 για την κορυφή της πυραμίδας. Η αύξηση των βασικών μισθών συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (υπολογίζεται σε ποσοστό έως 60% επί του βασικού μισθού, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας), κατά 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ΓΛΚ.

Παράλληλα οι ίδιες αποφάσεις του «Μισθοδικείου» έκριναν ότι δικαιούνται οι δικαστές να έχουν και αυτοί 25% αφορολόγητο στις ακαθάριστες αποδοχές τους, όπως έχουν και οι βουλευτές, ενώ εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή τους ώστε να κριθεί αν είναι αντισυνταγματική και η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (Ν. 3986/11) ή αν έπρεπε να υπολογίζεται επί των ακαθάριστων ή καθαρών αποδοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου