MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Τρόικα: Πλειστηριασμοί για ένα «κομμάτι ψωμί»!

Επιμένει η τρόικα για τις αλλαγές-σοκ στο σύστημα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο με βασικό αίτημα τα ακίνητα να «σκοτώνονται» με διαδικασίες εξπρές, όσο όσο! Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η Εφορία προχωρά στην κατάσχεση ακινήτων των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Στη συνέχεια επισπεύδει τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων όπου, βάσει νόμου του 2008, η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. 

Με δεδομένο, όμως, ότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι. Αφού πραγματοποιηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί, η Εφορία μπορεί να ζητήσει μέσω της δικαστικής οδού τη μείωση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το Δημόσιο να μην εισπράττει.

Οι αδυναμίες

Η τρόικα εντόπισε αυτές τις αδυναμίες και στην τελευταία διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του Μνημονίου έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν να εμφανιστεί στο κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος μια πρόβλεψη που άναψε φωτιές: η ελάχιστη τιμή στους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου να ξεκινάει με τιμή ίση με το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα, προβλέπει ότι η σχετική διάταξη θα θεσπιζόταν έως το τέλος Απριλίου. Αυτό δεν έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου με ελάχιστη τιμή το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογουμένου.

Επιπλέον, η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ότι οι δανειστές και η κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδικός ιστότοπος όπου θα δημοσιοποιείται το πρόγραμμα πλειστηριασμού μέσω καταχωρήσεων σε μέσα ενημέρωσης. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος, η φορολογική Αρχή με το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο με όσα προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, δηλαδή τη θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου