MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Νέα κοροϊδία Κομισιόν: Αναβολή στη συζήτηση για το χρέος

Η συζήτηση στο Eurogroup για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, ρίχνοντας τον πήχη των εξαγγελιών της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωνε μέχρι τώρα ότι η συζήτηση για το χρέος ξεκινά αμέσως μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat.

Οταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο υπουργός των Οικονομικών, εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν απάντησε. Αρκέστηκε να δηλώσει: «Εντάξει. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία. Ολα τα άλλα προβλέπονται στις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα».

Χθες, πάντως, η κοινοτική στατική υπηρεσία Eurostat επικύρωσε τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατέληξε στον αριθμό αυτό αφαιρώντας από το πρωτογενές έλλειμμα των 15,887 δισ. ευρώ του 2012 (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) τα 19, 272 δισ. ευρώ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να τεθεί το ζήτημα του χρέους άμεσα, στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group, κατά την οποία αναμένεται να εγκρίνει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών το ζήτημα θα τεθεί από τον θεσμικό σύμβουλο του υπουργού, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου, προτού τεθεί επισήμως από τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, σε πολιτικό επίπεδο, στο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014.

Το βασικό σενάριο για την αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει τα εξής:

- Επιμήκυνση στα 50 έτη (από 30 σήμερα) της αποπληρωμής τόσο των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, όσο και αυτών που εκταμίευσε με το δεύτερο Μνημόνιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συνολικού ύψους 133,6 δισ ευρώ. 

- Μικρή μείωση ή μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων σε σταθερό. Το επιτόκιο έχει καθοριστεί σε Euribor 3μήνου συν περιθώριο 0,50%. Ανέρχεται δηλαδή στο 0,82% και τα περιθώρια περαιτέρω μείωσής του είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Γι' αυτό και εξετάζεται να μετατραπεί σε σταθερό για όλη τη διάρκεια και έως τη λήξη των δανείων στα 50 χρόνια. Με το μοντέλο αυτό η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, σε περίπτωση ανόδου του Euribor.

Στέλιος Κράλογλου 


Πηγή : http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου