Ούτε πιστεύουν ούτε εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. H συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει ότι η κρίση δεν πέρασε, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ ότι τα χειρότερα έχουν πια περάσει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο Insa κατ' εντολήν της εφημερίδας «Bild».
Συγκεκριμένα τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (81%) είναι πεπεισμένοι ότι η «ευρωκρίση» δεν έχει ξεπεραστεί.
Μόνο το 7% θεωρεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Αναφορικά με την Ελλάδα το 34% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ το 39% είναι πεπεισμένο ότι η Αθήνα δεν προσπαθεί πραγματικά να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν ικανή να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον. Την ίδια ώρα εντείνεται η κριτική που ασκείται στη Γερμανίδα καγκελάριο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητείται από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει νέα πακέτα στήριξης ή πιστώσεις χρόνου για την Ελλάδα. Το ψήφισμα, το οποίο διακινήθηκε ηλεκτρονικώς, φέρει τουλάχιστον 30.464 υπογραφές, νούμερο που θεωρείται βέβαια εξαιρετικό.
Ο δημοσιογράφος Στέφαν Χέμπελ της εφημερίδας «Frankfurter Rundschau», που μίλησε στην Deutsche Welle, ασκεί επίσης δριμεία κριτική στην πολιτική Μέρκελ, αλλά για άλλους λόγους. Της ασκεί κριτική γιατί αντιμετώπισε την κρίση με την ιδεολογία που κυριαρχεί στη Γερμανία. «Απάντησε στην κρίση χρέους πολλών χωρών της ευρωζώνης με ακραία πολιτική λιτότητας. Συνέδεσε τη βοήθεια, δηλαδή νέα δάνεια προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, με όρους που απέβησαν εις βάρος των μισθών, των συντάξεων και της περίθαλψης και όχι εις βάρος των πλουσίων και των διεφθαρμένων ελίτ που ζουν εκεί» είπε ο Σ. Χέμπελ.
Σε αυτή τη γραμμή κινείται και ο Ντάνιελ Στέλτερ, σύμβουλος επιχειρήσεων και ειδικός σε θέματα χρηματοπιστωτικών κρίσεων, ο οποίος στο τελευταίο βιβλίο του υποστηρίζει ότι η κρίση των τελευταίων ετών δεν είναι απλώς μια τραπεζική κρίση ή κρίση χρέους μεμονωμένων χωρών, αλλά μια κρίση χρέους ολόκληρου του δυτικού κόσμου.
Ο Ντάνιελ Στέλτερ υποστηρίζει, όμως, ότι τα μέτρα περιστολής δαπανών επιβαρύνουν την ανάπτυξη και κατά συνέπεια φρενάρουν τη μείωση του χρέους. Ο νέος δανεισμός, από την άλλη, δεν μπορεί επίσης να συμβάλει στην έξοδο μιας χώρας από την παγίδα του χρέους. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ένα δραστικό «κούρεμα» του χρέους.
Μαρία Παναγιώτου
Πηγή : http://www.dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου