MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Του Κώστα Στούπα 

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ήταν σύνθημα με το οποίο ο Ανδρέας έβαλε τέλος στη μετεμφυλιακή κυριαρχία της δεξιάς και του παρακράτους που αποτελούσε μεταπολεμικά κυρίαρχο πόλο εξουσίας.

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες είναι ένα από τα συνθήματα σήμερα ( εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που ψαρεύει στα θολά νερά των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ) και της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών πολιτικών κινήσεων. 

Π.χ. το σύνθημα La France aux Francais ( Η Γαλλία ανήκει στου Γάλλους) είναι π.χ. το ανάλογο σύνθημα της γαλλικής ακροδεξιάς. 

Από το 1974 που ο Ανδρέας Παπανδρέου λάνσαρε το πολύ επιτυχημένο σύνθημα, μέχρι σήμερα που το υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή, έχει περάσει πολύ περισσότερος ιστορικός και πολιτικός χρόνος σε σχέση με τα 40 χρόνια που ορίζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε.

Το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου αφορούσε και συντασσόταν με τον απόηχο του αντιαποικιακού αγώνα πολλών λαών της περιφέρειας σε βάρος των ιμπεριαλιστικών οικονομικών μητροπόλεων. 

Αποικία σημαίνει ο οικονομικός, πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος μια χώρας με σκοπό της εκμετάλλευση των φυσικών κυρίως πόρων της.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ καθιέρωσαν τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ως μέσω τιμολόγησης των προϊόντων μεταξύ άλλων και των φυσικών πόρων του πλανήτη. 

Τις τιμές τις καθόριζε πλέον ευθέως η ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης και όχι διοικητικές αποφάσεις ή δια των μεραρχιών κατοχή των ανάλογων περιοχών, χωρών ή πηγών.

Καίτοι πολλές χώρες τότε εθνικοποίησαν τους φυσικούς πόρους όπως τις πετρελαιοπηγές, οι τιμές καθορίζονταν στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σικάγου. 

Η Ελλάδα που δεν κατέχει αξιοσημείωτους φυσικούς πόρους που να δικαιολογούν το κόστος μιας πολιτικής ή στρατιωτικής κατοχής, βρισκόταν πάντα υπό τη κηδεμονία δυτικών δυνάμεων, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της δημιουργίας και εξέλιξης του νεοελληνικού μορφώματος δρομολογήθηκαν ή στηρίχθηκαν από τις εκάστοτε μεγάλες δυτικές δυνάμεις, είτε σε ανταγωνισμό με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είτε αργότερα με την Σοβιετική Αυτοκρατορία.

Το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου, Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, συνδυάστηκε με την ανοχή που έδειξαν οι δυτικοί σύμμαχοι στην πολιτική εκτροπή του πραξικοπήματος και καθεστώτος της Χούντας το οποίο αποτέλεσε και την αιτία της εθνικής απώλειας της Κυπριακής τραγωδίας.

Τότε και τώρα

Το ίδιο σύνθημα σήμερα δεν έχει τον ίδιο στόχο. Ο στόχος του συνθήματος η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, είναι οι ξένοι και ιδίως οι λαθρομετανάστες που κατακλύζουν την Ελλάδα με μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, επειδή είναι μια χώρα των συνόρων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών οικονομικών ζωνών. 

Οι Έλληνες είμαστε οι πλέον φτωχοί, ίσως μετά τους Πορτογάλους, από τους λαούς της Ευρωζώνης. Ακόμη και μετά το μνημόνιο που μείωσε το εξωπραγματικό για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας βιοτικό επίπεδο που είχε εξασφαλίσει η ευημερία με δανεικά, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των πλουσίων χωρών του πλανήτη.

Πριν λίγα χρόνια παραπονιόμασταν για την γενιά των 700 Ευρώ το μήνα που τώρα έχει γίνει γενιά των 600 ή 500 Ευρώ γιατί ο παλαβός σοσιαλισμός εξάλειψε τη προσφορά θέσεων εργασίας καταδιώκοντας το επιχειρείν… 

Εκεί έξω, πέρα από τη Δύση, υπάρχουν ακόμη 1,3 δισ. άνθρωποι που ζουν με λιγότερο από 1,3 δολάρια την μέρα. Δηλαδή, 39 δολάρια το μήνα ή 468 δολάρια το χρόνο.

Γι’ αυτούς ακόμη και η Ελλάδα του 1,5 ανέργων και των βασικού κατώτερου μισθού περί τα 500 Ευρώ το μήνα φαντάζει σαν παράδεισος, καθώς στα σκουπίδια πετάγονται περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζονται δεκάδες εκατ. για να επιβιώσουν.

Η μαζική εισροή ξένων από φτωχότερες γωνιές του πλανήτη, είναι ένα φαινόμενο που χρειάζεται μακροπρόθεσμη και πολυσχιδή αντιμετώπιση, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Δύση γενικότερα.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με «χαζοβιόλικες» αγκυλώσεις της αριστεράς: «όλοι οι καλοί χωράμε» ή θα ανοίξουμε τα σύνορα να πάνε στην Ευρώπη, αλλά ούτε με τις ρατσιστικές βλακείες της άκρας δεξιάς. 

Αν ανοίξουμε τα σύνορα προς την Ευρώπη θα προσελκύσουμε πολλαπλάσιους λαθρομετανάστες και όταν μοιραία η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα σε μας, θα εγκλωβιστούν εδώ…

Καμιά αυτοκρατορία όσο ισχυρή και αν ήταν δεν άντεξε να κρατήσει εκτός των ορίων της ευημερίας της τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα στη ιστορία. 

Δεδομένων των δημογραφικών προβλημάτων των δικών μας και της Δύσης και των συνεπειών τους στην οικονομία, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική δυναμική, χρειαζόμαστε κι εμείς τους μετανάστες όπως αυτή χρειάζονται τη ευημερία μας.

Αυτό όμως πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο με βάση τις δυνατότητες ενσωμάτωσης αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Φυσικά εν συνεχεία αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποκτούν τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως επιτάσσουν οι αξίες του δυτικού διαφωτισμού. 

Παράλληλα η Δύση θα πρέπει να βοηθήσει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας στις περιοχές αυτές ώστε να μειωθεί η μεταναστευτική πίεση.

Έστω και αν η σπάνη των πόρων ή το οικολογικό αποτύπωμα της διεύρυνσης της ευημερίας ξεπερνά τις αντοχές της ανανέωσης βασικών παραμέτρων της βιόσφαιρας στην παραγωγή φυτικής μάζας και απαραίτητων πρωτεϊνών. Οι κανόνες της προσφοράς και ζήτησης όμως θα επιφέρουν τη αρμόζουσα ισορροπία. 

Το σύνθημα Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά εξέφραζε την αντίθεση του λαού μιας περιφερειακής ημιαποικίας για εθνική κυριαρχία. 

Το σύνθημα Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες σήμερα εκφράζει το φόβο της απώλειας την εθνικής κυριαρχίας από την μεταναστευτική πίεση και ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Εκφράζει όμως και την αντίθεση μια μερίδας στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς.

Σε αντίθεση όμως με την περίοδο της αποικιοκρατίας η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας των μελών της Ε.Ε. γίνεται στα πλαίσια μιας συγκυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Κατ’ ουσίαν στην δεύτερη περίπτωση, το σύνθημα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες εκφράζει το φόβο του μέσου ανθρώπου για το άγνωστο καινούργιο. Δεν ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα πριν 2-3 αιώνες όταν διαλύονταν οι αυτοκρατορίες για να δημιουργηθούν τα έθνη κράτη, όταν επινοήθηκε μεταξύ των άλλων και η νεοελληνική ταυτότητα( με τη σημερινή της μορφή). 

Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου