MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Eυροκοινοβούλιο: Ξεκίνησε η "δίκη" της τρόϊκα

ΘΑ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Άρχισε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η «δίκη της τρόικας» όπου μια επιτροπή αξιολόγησης θα κληθεί να κρίνει τη δράση Τρόικας σε τέσσερις χώρες της κρίσης δηλαδή στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, θα τεθούν υπό αξιολόγηση η μεθοδολογία της Τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, καθώς και  το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, κατά πάσα πιθανότητα οι ευρωβουλευτές θα αποφανθούν ότι «έγκλημα» δεν υπήρξε και ότι δεν θα τεθεί θέμα τιμωρίας. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή θα επιχειρήσει να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα από τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά λάθη.

Πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικράτησε η άποψη ότι η τρόικα δεν μπορεί πλέον να ενεργεί ανεξέλεγκτη, ωστόσο ποτέ δεν ετέθη το θέμα της «τιμωρίας» της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στην αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις κοινοβουλευτική Επιτροπή το έργο των δημοσίων ακροάσεων των εκπροσώπων της τρόικας αλλά και των εμπλεκομένων παραγόντων για την σύνταξη πορισμάτων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της τρόικας στην Ευρώπη.

Μετά τις ακροάσεις, δύο ευρωβουλευτές, ο Οτμάρ Κάρας και ο Λιέμ Χοάγκ Γκοκ, θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινά πορίσματα και να συντάξουν μια κοινή έκθεση. Στην συνέντευξη που παραχώρησαν στην εφημερίδα τα «Νέα», είναι φανερή η διάσταση απόψεων μεταξύ τους μετά το πέρας την πρώτης δημόσιας ακρόασης.

Πάντως, οι δύο ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι τους επόμενους μήνες, ως τον Μάρτιο που θα πρέπει να συνταχτεί η έκθεση, θα πρέπει να προσέλθουν στην Ευρωβουλή όχι μόνο τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Προκαλέι εντύπωση ότι οι ίδιοι που έστειλαν την τρόικα στην Ελλάδα θα την δικάσουν κιόλας, και αμέσως μετά θα κρίνουν τους εαυτούς τους. Δεν το πιστεύουμε, πρόκειται περισσότερο για ένα είδος θεάτρου, τους σκοπούς του οποίου θα τους δούμε σύντομα. μην ξεχνάμε ότι την ώρα που η τρόικα κρίνεται, μας ζητάνε να πάρουμε και νεά μέτρα, μιάμε για πολύ...δούλεμα.

Πηγή : www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου