MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Φόροι, χαράτσια και αντικειμενικές αξίες: Το μεγάλο πλιάτσικο στα ακίνητα

Μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και του εντυπωσιασμού της κοινοβουλευτικής «ανατροπής»  πέρασε απαρατήρητη, η νέα εντολή των Βρυξελλών (η οποία αναιρεί εσκεμμένα και σχεδιασμένα την προηγούμενη που προέβλεπε τα αντίθετα) για τη μετάθεση του αυτόματου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για μετά το 2016. 

Που σημαίνει ότι παρά τη μείωση των εισοδημάτων και τη κάθετη πτώση των αξιών γης/ακινήτων η εφορία θα συνεχίζει να επιβάλλει φόρους και χαράτσια με αντικειμενικές αξίες που απέχουν χιλιόμετρα από τις πραγματικές σήμερα.

Αντικειμενικά και με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι μικροϊδιοκτήτες που αδυνατούν να καταβάλλουν τα «οφειλόμενα» και μπαίνουν στις λίστες των πλειστηριασμών που έρχονται. Οι οφειλέτες των τραπεζών και τα δάνεια σύντομα θα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των καταχρεωμένων νοικοκυριών στο κράτος και την εφορία του. Μετά θα αρχίσει το πλιάτσικο. Επιχειρείται η μεγαλύτερη αναδιανομή γης/ακινήτων (και εισοδημάτων βεβαίως) μετά την κατοχή και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τη περίοδο 1941-44, μόνο στην Αθήνα, 400.000 ιδιοκτησίες άλλαξαν χέρια με επίσημες συμβολαιογραφικές πράξεις. Στο κατοχικό κράτος, με κατοχική κυβέρνηση…
Στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καταγράφουν αλματώδη αύξηση αιτήσεων αυτή την περίοδο από εργαζόμενους για επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών από επικουρικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες. Έχει προηγηθεί το αναγκαστικό ξεκοκάλισμα των καταθέσεων. Η ανεργία που αυξάνεται καθημερινά, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φοροληστείας οδηγούν μαθηματικά στον εξανδραποδισμό κάθε ιδιωτικού περιουσιακού στοιχείου των εργαζομένων υπέρ  των καραδοκούντων πλιατσικολόγων, διαδικασία που επιταχύνει την εξαθλίωση και οδηγεί στη παράδοση άνευ όρων στους νέους σχεδιασμούς της παγκόσμιας άρχουσας τάξης.

Οι αγοραίες τιμές στα σημερινά ακίνητα με την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων χρόνων και σε συνάρτηση με τον πανικό των μικροοφειλετών/ μικροϊδιοκτητών  να ξεχρεώσουν, θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα το επόμενο διάστημα. Αυτό περιμένουν τα κοράκια της αγοράς και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Όλα θα τα ξεπουλήσουμε και  πάλι θα χρωστάμε.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Σήμερα είναι ήδη αργά. Αύριο δεν θα υπάρχει μετά βεβαιότητας όσο συνεχίζουμε να μένουμε καθηλωμένοι μπροστά στις οθόνες της παραπληροφόρησης και να παρακολουθούμε τις κακοστημένες κοκορομαχίες προτάσεων μομφής και κοινοβουλευτικών «ανατροπών». Ανατροπές δεν γίνονται από τα πάνω. Γίνονται στους δρόμους, γίνονται με καθολική άρνηση πληρωμών σε όλα τα χαράτσια, γίνονται με λαϊκές δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, με αντίσταση και διάθεση ανατροπής από τα κάτω.

Ο χρόνος τρέχει απειλητικά εναντίον μας. Μεσσίες δεν υπήρξαν ποτέ. Όσες κατακτήσεις βλέπουμε σήμερα να χάνονται κερδήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με αίμα. Ή θα ματώσουμε ή θα πατώσουμε. Η επιλογή είναι δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου