MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το κράτος πέτυχε μόνο ως απατεώνας και «νταβατζής»

Του Γιώργου Κράλογλου
Πριν σαράντα χρόνια υποχρέωσαν την οικονομία να πληρώνει κόστος εργασίας, και δανεικών στα μέτρα του κράτους. Εδώ και μια πενταετία διαλύουν τις επιχειρήσεις με φόρους και κρατικά τιμολόγια στα μέτρα τους.
Τώρα μπαίνουν και στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Όταν όμως το κράτος παρεμβαίνει στην οικονομία πρέπει να είναι έντιμο. Διαφορετικά γίνεται μόνο «νταβατζής».

Η ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όποτε και όπως κρίνουν οι ίδιοι ότι τους συμφέρει εμπορικά είναι μια καλή αρχή για να αποτραβηχτεί το κράτος, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση από εκεί που δεν τους σπέρνουν.
Σταματήστε επιτέλους να καπηλεύεστε την αγωνία του μικρού ή του μεγάλου επιχειρηματία για να δείχνετε την παρουσία του κράτους, το ανάστημά του και το κύρος του στην δήθεν τήρηση της προστασίας του πολίτη.

Από την στιγμή που το κράτος κλέβει τον ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, δεν εκσυγχρονίζεται για να μην κλείσουν χιλιάδες μαγαζάκια διαφθοράς, είναι κοινός απατεώνας και έχει χάσει την αξιοπιστία του στην επιβολή μέτρων λειτουργίας και προστασίας τόσο της οικονομίας όσο και του πολίτη.

Γι΄ αυτό αφήστε την οικονομία να λειτουργήσει ελεύθερα.

Αφήστε αυτό το «νταβατζιλίκι», που ευγενώς το αποκαλείτε κρατική παρεμβατικότητα.

Αφήστε τους ορθούς ανταγωνιστικούς κανόνες της αγοράς να δουλέψουν σύμφωνα μα την δική τους σοφία.

Ασχοληθείτε (αν έχετε την ικανότητα) μόνο με τον σχεδιασμό της οικονομίας, τις κατευθύνσεις της και την πραγματική προστασία του πολίτη από τις πιθανές ασυδοσίες της αγοράς αλλά σε συνεργασία με τον πολίτη και όχι με δικές σας επιλογές που ευνοούν τα λαδώματα και τα μαγαζάκια.

Ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής βλέποντας μια ασύδοτη αστυνόμευση, ούτε τα «διαπραγματεύσιμα» πρόστιμα από τα «μαγαζάκια» της γνωστής παγκοσμίως ελληνικής διαφθοράς.

Και μην μου απαντήσετε χρησιμοποιώντας το απαράδεκτο (για την ελληνική πραγματικότητα) επιχείρημα ότι σε όλη την Ευρώπη τις μεταρρυθμίσεις, όπως η λειτουργία των καταστημάτων της αγοράς, τις σχεδιάζει και τις μετουσιώνει σε πράξη το κράτος το οποίο και συντονίζει τα συν και τα πλην της μεταρρύθμισης.

Γιατί ο αντίλογος είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει Ευρώπη αλλά ξέχασε και την Βαλκανική της φύση.
Και αυτό γιατί δεκαετίες τώρα η Ελλάδα είναι μόνο μια κομματική χώρα που παρασύρει τον λαό της σε τριτοκοσμικές ιδεολογίες με αποτέλεσμα να την κρατούν πίσω από την Ευρώπη τουλάχιστον μια 15ετία.

Ρίξτε μια ματιά στην γειτονική Βουλγαρία τι γίνεται μόνο στην δημόσια διοίκηση και πόσο εκσυγχρονίζονται μέσω πληροφορικής οι διαδικασίες της και θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Μπορεί να παραμένει καθηλωμένη οικονομικά αλλά έχει το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως κράτος.

Αν δεν σας κάνει η Βουλγαρία κοιτάξτε τι κάνουν οι Τούρκοι και θα αντιληφθείτε αμέσως την διαφορά.

Τίποτε δεν προσφέρεται με την αστυνόμευση στην εφαρμογή των θεσμών όπως, για παράδειγμα, με το κυνήγι και τα πρόστιμα στην ανασφάλιστη εργασία.

Κανείς δεν έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του την ιδέα να επαναφέρει την σκλαβιά και το δουλεμπόριο.

Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θέλουν να φτιάχνουν και να αμείβουν στελέχη και κάθε ικανό εργαζόμενο που να αποδίδει.

Αλλά σήμερα που το ανίκανο ελληνικό κράτος με τις απατεωνιές του και τις σπατάλες του προκάλεσε την κρίση και απομάκρυνε τις παραγωγικές δυνάμεις από την ενεργό οικονομία έχει ανατραπεί ακόμη και αυτή η πολιτική προόδου στελεχών αφού η βασική ανάγκη των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι οι περικοπές για να αντιμετωπίσουν τις απίθανες κρατικές απαιτήσεις σε φόρους, χαράτσια, επιβαρύνσεις και αυξήσεις τιμών σε ρεύμα και καύσιμα.

Τίποτε δεν θα προσφέρουν στους εργαζόμενους και στην ανεργία οι υστερισμοί και τα «ουρλιαχτά» των αντιτιθέμενων βουλευτών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην δήθεν προστασία τους από την απασχόλησή τους τις Κυριακές.

Θα το δείξει η πράξη. Θα το δείξουν οι κανόνες τις αγοράς. Θα το δείξουν οι καταναλωτές.

Αντίθετα κανείς δεν περιμένει να το υποδείξουν οι πολιτικοί και η πολιτική τους που έχουν άλλους στόχους και όχι πόνο για τους εργαζόμενους και κυρίως τους άνεργους που μόνοι του αποζητούν μεροκάματα και τις Κυριακές και με ανασφάλιστη εργασία.

Γιατί το ζητούν;

Γιατί και οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν μηχανισμοί πραγματικής προστασίας τους.

Οι μηχανισμοί που υπάρχουν λειτουργούν μόνο για να προστατεύουν με κάθε τρόπο την παρανομία γιατί το «κρατικό νταβατζιλίκι» έχει πολλά και σίγουρα λεφτά.

Ανοίξτε λοιπόν την οικονομία απελευθερώστε τις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς και απαλλάξτε τις επιχειρήσεις από την περιττή και ύποπτη τελικά παρουσία του κράτους σε κάθε μορφή λειτουργίας της. Αφήστε τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού να δουλέψουν.

Οι κυβερνήσεις και το ελληνικό κράτος της μεταπολίτευσης απέτυχαν. Το δε κράτος πέτυχε μόνο ως απατεώνας και «νταβατζής».
 
Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου