MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Επιμένει στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ η τρόικα

Οι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι η εφορία δεν θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ και θεωρούν ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείου, σύμφωνα με το matrix24.gr παρουσίασε το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 το οποίο προβλέπει φόρου ύψους 3,9 δισ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Δηλαδή ο πήχυς κατεβαίνει στα 3,9 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ζητούσε η τρόικα. Το ποσό παραμένει ιδιαίτερα υψηλό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, εφόσον κατέχουν κατοικίες και αγροτεμάχια ή εντός σχεδίου οικόπεδα.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο. Έχουν προστεθεί συντελεστές πρόσοψης για τα διαμερίσματα, έχουν αυξηθεί οι συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και έχουν αλλάξει οι συντελεστές για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα του Οκτώβρη στη Βουλή. Εκτός από τον ενιαίο φόρο οι πιστωτές μας ανησυχούν και για την πορεία των εσόδων του τρέχοντος έτους. Και αυτό διότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 17 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να εισπράττονται 4,26 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα (Ιανουάριο έως και Αύγουστο) το Δημόσιο έβαζε στα ταμεία του το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, θα πρέπει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα κατά 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης και της τρόικας, τόσο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και γι’ αυτόν που καταρτίζεται για το επόμενο έτος.

Από το σύνολο των 17 δισ. ευρώ τα 8,27 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν από τους άμεσους φόρους και τα υπόλοιπα 8,8 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους.

forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου