Στο θέμα των
πλειστηριασμών επανέρχεται σήμερα το Bloomberg, με δημοσίευμα που
αναλύει την επαπειλούμενη πίεση που θα υποστεί η ελληνική κοινωνία από
μια ενδεχόμενη άρση των κατασχέσεων αλλά και τη δυσκολία βιωσιμότητας των τραπεζών, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας.
“Αν κοιτάξει κανείς έξω θα δει ανθρώπους σε απόγνωση”, λέει η Π. Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ. “Δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό που μπορούν να πληρώσουν είναι πολύ λιγότερο από αυτά που οι τράπεζες ζητούν”.
Ενώ οι δανειστές της χώρας βρίσκονται σε πιο στέρεο έδαφος μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, εξακολουθούν να ζητούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τριπλασιαστεί έως 29% του συνόλου σε τρία χρόνια και απειλούν την άρτι αποκτηθείσα φερεγγυότητα τους.
Ένα εμπόδιο για τις τράπεζες, είναι η πενταετής απαγόρευση των κατασχέσεων που διέσωσε χιλιάδες Έλληνες από το να χάσουν τα σπίτια τους, αφού η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα ένα σχέδιο για την άρση των περιορισμών των πλειστηριασμών από το τέλος του τρέχοντος έτους ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν τους επιτραπεί να ανακτήσουν και να δημοπρατήσουν τα σπίτια των ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν τις υποθήκες τους.
“Προς το παρόν, ακόμη και άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν”, δήλωσε ο Πέτρος Χριστοδούλου, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Bloomberg. “Όταν ο νέος νόμος περάσει και επίσημα επιτραπούν οι κατασχέσεις πάνω από ένα ορισμένο σημείο αναφοράς, θα δούμε ότι το πιστωτικό ήθος θα επιστρέψει.”
Η άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς απειλεί να εντείνει την πίεση στην ελληνική κοινωνία, η οποία λυγίζει από το έκτο έτος της ύφεσης και την ανεργία που αγγίζει το 28%, το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από τέσσερις φορές το ποσοστό της Γερμανίας.
Στην Ισπανία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, οι κατασχέσεις έχουν συνδεθεί με διαμαρτυρίες, ακόμη και αυτοκτονίες. Και στις δύο χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να εξισορροπήσουν τις ανησυχίες των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων με την ικανοποίηση των όρων της διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές.
Οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα σήμερα, για την επανεξέταση της προόδου της χώρας στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης.
Στη ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα νέα στρες τεστ των τραπεζών ενώ να σημειώσουμε πως η τρόικα έχει επικρίνει επανειλημμένα την ικανότητα των τραπεζών να ασχοληθούν με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.
H Ελλάδα εισήγαγε αρχικά μια γενική απαγόρευση των πλειστηριασμών αποκλείοντας όλες τις κατοικίες με ενυπόθηκο δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ το 2008, διευρύνοντας την απαγόρευση δύο χρόνια αργότερα για τις πρώτες κατοικίες. Το ποσοστό των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων ήταν 19,1% το 2012, μια αύξηση της τάξης του 4,9% σε έξι χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Ο Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς δήλωσε στις 22 Αυγούστου ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως τη πρώτη κατοικία των Ελλήνων που πλήττονται από την κρίση, σε μια προσπάθεια να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα που αποτρέπει τις καταχρήσεις.
Οι διαβεβαιώσεις του ήρθαν λίγες ημέρες μετά τα σχόλια του Γ. Στουρνάρα περί κατάρρευσης των τραπεζών, που προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Πηγή : www.fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου