MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γελοιοποίηση για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ να εξαρτάται η συμμετοχή Biden στις εκλογές από την Πρώτη Κυρία - Τα σενάρια αντιμετώπισης Trump

«Δεν πέρασα μια καλή βραδιά, δεν ήμουν καλός, αλλά ούτε ήταν και ο Trump»,
υποστήριξε ο δημοκρατικός υποψήφιος σε μια από τις εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων που οργανώθηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.
 
Μιας «κάκιστης εμφάνισης», μύριες αποκαλύψεις έρχονται στο φως που επιβαρύνουν και «γελοιοποιούν» το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, παρά συνάδουν με το προφίλ μιας ισχυρής χώρας με έναν ισχυρό ηγέτη.

«Δεν ήμουν καλός, αλλά δεν ήταν και ο Τrump», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, απολογούμενος για την «κακή εμφάνισή» του
στο πρώτο προεκλογικό debate με τον αντίπαλό του Donald Trump, σε συγκεντρώσεις δωρητών του, το Σάββατο 29 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να «κερδίσει ξανά» και διατηρήσει τους προβληματισμένους δωρητές που, μαζί με μερίδα του Τύπου, θέλουν την... παραίτησή του από την προεδρική κούρσα του Νοεμβρίου, γεγονός που όμως δεν θα αποφασίσει ο ίδιος, αλλά η... Πρώτη Κυρία Jill Biden όπως ανέφερε το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου το τηλεοπτικό κανάλι NBC επικαλούμενο πηγές στο Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το Axios υποστήριξε, πως αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να παραιτηθεί θα γίνει μετά από συνάντηση με τον στενό κύκλο των στενότερων συγγενών και φίλων του, που περιλαμβάνει τη μικρότερη αδερφή του Valerie Biden τον φίλο και σύμβουλο Ted Kaufman, μια μικρή ομάδα βοηθών του Λευκού Οίκου.
 
αυτό το «συμβούλιο των πρεσβυτέρων» έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες και «λαβμάνει κάθε απόφαση μεγάλη και μικρή στη ζωή και την προεδρία του Biden».

«Γνωρίζουν ότι το debate με τον Trump ήταν μια καταστροφή», ανέφερε πηγή, «αλλά πιστεύουν ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας».

Όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει πριν από τον πρόεδρο η σύζυγός του Jill... στην οποία σύμφωνα με αποκάλυψη του Bloomberg, ο Biden εξομολογήθηκε αμέσως μετά το debate... ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη με τον Trump! 
 
Σε κάθε περίπτωση μια παραίτησή του θα ήταν «σοκαριστική και απροσδόκητη» απόφαση.

H απόφαση του Αμερικανού προέδρου
ενδέχεται να επηρεαστεί από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC), η οποία έλαβε μηνύματα από «πανικοβλημένους βουλευτές που φοβούνται ότι η αδυναμία του Biden θα μπορούσε να κοστίσει στο κόμμα τις έδρες στη Βουλή και στη Γερουσία» του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ομολογία Biden σε βραδιά δωρητών για debate: Δεν ήμουν καλός, αλλά σας υπόσχομαι θα κερδίσουμε τις εκλογές


Ο Biden σε 3 εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία το βράδυ του Σαββάτου 29 Ιουνίου, προσπάθησε να καθησυχάσει τους δωρητές, υποστηρίζοντας ότι είναι  ο μόνος και είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές παρά τη χαοτική επίδοσή του στο τηλεοπτικό debate με αντίπαλο τον προκάτοχό του Donald Trump.

«Δεν πέρασα μια καλή βραδιά, δεν ήμουν καλός, αλλά ούτε ήταν και ο Trump», υποστήριξε ο δημοκρατικός υποψήφιος σε μια από τις εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων που οργανώθηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.
 
«Καταλαβαίνω την ανησυχία σας μετά το debate», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας: «Θα αγωνισθώ περισσότερο και σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές».

Η Jill Biden υποστήριξε με θέρμη τον 81χρονο σύζυγό της απέναντι στις εκκλήσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του, υποστηρίζοντας ότι «ο Joe δεν είναι μόνο το σωστό πρόσωπο για τη θέση, είναι το μοναδικό πρόσωπό για τη θέση».

NBC: Την απόφαση αν θα αποχωρήσει ο Joe Biden από την προεκλογική κούρσα θα λάβει η... Πρώτη Κυρία

Η μελλοντική συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην εκλογική κούρσα εξαρτάται από τη σύζυγό του Jill Biden, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NBC επικαλούμενο πηγές.

Ο Biden αναμένεται να συζητήσει το μέλλον της εκστρατείας επανεκλογής του με την οικογένειά του στο Καμπ Ντέιβιντ την Κυριακή.

"Το μόνο άτομο που έχει την απόλυτη επιρροή μαζί του είναι η Πρώτη Κυρία.
Εάν αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξει πορεία, θα υπάρξει αλλαγή πορείας", είπε μια από τις πηγές.
 
Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι «αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι δύο άτομα – είναι ο πρόεδρος και η σύζυγός του».
 
Νωρίτερα, η πύλη Axios ανέφερε ότι ο Biden θα αποχωρούσε από την προεδρική κούρσα εάν το αποφασίσουν η οικογένεια και οι φίλοι του, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι η Biden, η μικρότερη αδερφή του Valerie Biden, ο φίλος και σύμβουλος Τedd Kauffman, καθώς και μια μικρή ομάδα βοηθών του Λευκού Οίκου.

Πως θα αποφευχθεί η ήττα; - Ο δύσκολος γρίφος των Δημοκρατικών

Εν τω μεταξύ, οι New York Times έγραψαν πως ομάδα από μεγάλους χορηγούς του δημοκρατικού κόμματος αναζητάει τρόπους να τον απομακρύνει από την εκλογική διαδικασία καθώς θεωρούν δεδομένη την ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου... 

Οι σύμμαχοι του Biden, σημειώνει το άρθρο, έχουν αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια και τις δυσκολίες που ενέχει το καθένα τους για την δύσκολη αντικατάσταση Biden:

- «Χρειάζονται κάποιον που είναι «γνωστός» από κάθε πέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτός, είτε καλό είτε κακό είτε άσχημο, που να αναγνωρίζεται και κατά προτίμηση να είναι αποδεκτό από κάθε άτομο.

- Χρειάζονται έναν υποψήφιο που να έχει την εμπιστοσύνη των δωρητών και να έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει χρήματα
, μισό δισεκατομμύριο δολάρια που θα χρειαστούν για να  για το πορεία των επόμενων μηνών.

- Η πιθανότερη, λογική υποψήφια
για τους Δημοκρατικούς, εάν ο αρχηγός του κράτους αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα είναι η αντιπρόεδρος Kamala Harris, όμως δεν την θεωρούν δυνατή και ικανή αντίπαλο να νικήσει τον Trump. 

Περισσότερες πιθανότητες νίκης έχει ο ίδιος ο πρόεδρος Biden 

Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση 538», μόνο το 39% των Αμερικανών την βλέπει θετικά, αλλά δεν είναι εύκολο να απορρίψεις τη πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο και την πρώτη μαύρη αντιπρόεδρο!
 
Εντούτοις, οι λευκές φεμινίστριες δεν αξιολογούν την Kamala Harris με τον ίδιο τρόπο που κρατούσαν τη Hillary Clinton, για παράδειγμα». 

- Το μόνο άτομο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει κάθε συνθήκη είναι η Michelle Obama, αλλά αρνείται να μπει στην προεδρική κούρσα.
 
- Επόμενη δυνατή επιλογή η η Hillary Clinton
η οποία παρότι έχασε από τον Trump το 2016 και είχε δυσμενείς δημοσκοπήσεις, μπορεί τουλάχιστον να εμφανιστεί ικανή στη σκηνή των συζητήσεων, σε αντίθεση με την απόδοση του Biden «και αυτός είναι ο λόγος που το όνομά της θα παίξει στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

- Ο κυβερνήτης Gavin Newsom θα ήταν μια επιλογή, αλλά δεν μπορείς να τον τοποθετήσεις αντί για την αντιπρόεδρο, πιστεύουν έγκριτοι αναλυτές.

Nωρίς και για τον Trump;

Κατά πολλούς αναλυτές ο Trump δεν θα μπορούσε να ζητήσει έναν πιο εύκολο αντίπαλο από τον Biden, παρά τις διώξεις που υπέστην το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ο Trump ίσως έκανε λάθος δεχόμενος μία τόσο πρόωρη ημερομηνία για το πρώτο debate

Εάν η συζήτηση μετά το άρθρο των Times βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής, τότε το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τον Biden να εγκαταλείψει την κούρσα με αξιοπρέπεια και να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο. 

Τώρα, καθώς εκτυλίσσεται αυτό ακριβώς το σενάριο, η εκστρατεία του Trump προσπαθεί αδύναμα να αποτρέψει τους Δημοκρατικούς από το να ρίξουν τον Biden και να υποχωρήσουν σε λύσεις όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom ή ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer. 

Απαντώντας στο κύριο άρθρο των Times, η εκστρατεία του Trump είπε στο NBC News ότι ο Biden είναι «ο νυν πρόεδρος, είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, έχει επίσης πει ότι δεν θα εγκαταλείψει, είναι πολύ αργά για να το αλλάξει αυτό».
Μην ποντάρετε σε αυτό.

Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το προβάδισμα που είχε ανοίξει ο Trump στις δημοσκοπήσεις ήδη πριν από το debate

Μια έρευνα σε 500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από την Schoen Cooperman Research έδειξε ότι το 51% των ψηφοφόρων που παρακολούθησαν ή ήταν εξοικειωμένοι με τη συζήτηση πίστευαν ότι ο Trump κέρδισε, σε σύγκριση με μόλις 23% που είπε ότι ο Biden θριάμβευσε.

Ένα επιπλέον 14% είπε ότι πίστευε ότι ο διαγωνισμός ήταν ισοπαλία, ενώ το 12% είπε ότι δεν ήταν σίγουρο ποιος κέρδισε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χειρονομεί κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ των εκλογών του 2024 με τον Πρόεδρο Joe Biden στα στούντιο του CNN, Ατλάντα, Τζόρτζια. 3

Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος Trump κέρδισε πειστικά τη συζήτηση εναντίον του προέδρου Biden. AFP μέσω Getty Images

Ο πρόεδρος Joe Biden και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump στέκονται στα βάθρα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στην προεδρική συζήτηση του 2024 στην Ατλάντα 3

Ο Πρόεδρος Biden και ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump στέκονται στα βάθρα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στην προεδρική συζήτηση του 2024 στην Ατλάντα. AP
Σχεδόν περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους είπαν ότι η ανησυχητική επίδοση του Biden ήταν χειρότερη από ό,τι περίμεναν, ενώ το 17% πίστευε ότι ο Trump είχε χαμηλή απόδοση.


Περισσότεροι ψηφοφόροι είπαν ότι η εμφάνιση του Trump ήταν «πιο προεδρική» από αυτή του Biden.


Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Trump έκανε βήματα προόδου για να κατευνάσει τους φόβους των ψηφοφόρων σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα – ενώ ο Biden τους επέτεινε.
 
Ο Biden ισχυρίζεται στον πολυτελή έρανο του NJ ότι η αποτυχία του στη συζήτηση εντυπωσίασε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Η συντακτική επιτροπή του Atlanta Journal-Constitution καλεί τον Biden να εγκαταλείψει την κούρσα του 2024: «Η συνταξιοδότηση είναι πλέον απαραίτητη»
 
Εκστρατεία Biden που εργάζεται υπερωρίες για να «ελαχιστοποιήσει» την ανησυχία μετά από καταστροφική συζήτηση, πραγματοποιήστε βιαστικά οργανωμένη κλήση του DNC

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων είπαν ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση «περισσότερο ανήσυχοι» για την «ηλικία και την ικανότητα του Biden να είναι πρόεδρος».

Σχετικά με τον Trump, το 39% των ψηφοφόρων ανησυχούσε περισσότερο για το ότι είναι «χαοτικός, εκτός ελέγχου και ότι δεν έχει τον κατάλληλο χαρακτήρα για να είναι πρόεδρος» - ενώ το 30% δήλωσε ότι τώρα ανησυχεί λιγότερο για αυτό το θέμα μετά τη συζήτηση.

Παρά τη συντριπτική νίκη του Trump στην τηλεμαχία, μεταξύ των ερωτηθέντων, το 47% δήλωσε ότι σχεδιάζει να στηρίξει τον Trump, ενώ το 43% θα ψήφιζε τον Biden.
Ένα κρίσιμο 10% των ψηφοφόρων είπε ότι είτε δεν ήταν σίγουροι είτε δεν σχεδίαζαν να ψηφίσουν.

Οι New York Times έδειξαν την έξοδο στον Biden: Ήταν «η σκιά ενός ηγέτη»... «απέτυχε στο ίδιο του το τεστ»


«Η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα ο κ. Biden θα ήταν να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές», έγραψε η συντακτική επιτροπή των New York Times, προσθέτοντας πως ήταν «ένας θαυμάσιος πρόεδρος», σε άρθρο τους στον απόηχο του καταστροφικού debate.

Οι χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχοι μετά το debate μεταξύ των Biden και Trump και τώρα συζητούν το ενδεχόμενο αποκλεισμού του επικεφαλής του Λευκού Οίκου από τη λίστα των προεδρικών υποψηφίων παρά τη θέλησή του, γράφουν οι New York Times.

Οι διαρκώς νευρικοί χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος βρέθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής συμπονούσαν για την αδύναμη απόδοση του Biden στη συζήτηση και αναρωτήθηκαν πώς άλλαζε η πορεία της εκλογικής κούρσας», αναφέρουν οι New York Times.

Πηγή τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πολιτικούς συμβούλους σχετικά με τους «κρυφούς κανόνες» που θα συμβάλουν στον αποκλεισμό του Biden από τη λίστα των υποψηφίων παρά τη θέλησή του πριν ή κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών.
 
Σύμφωνα με τους New York Times, ορισμένοι χορηγοί ελπίζουν ότι ο Biden θα μπορέσει να «δει το φως» και να αρνηθεί οικειοθελώς να συμμετάσχει στις εκλογές.
Άλλοι προτείνουν να επικοινωνήσουν με την πρώτη κυρία για να πείσουν τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα.

Με αυτή την εξέλιξη, η αποχώρηση του Biden από τις κάλπες του Νοεμβρίου αποκτά έναν αέρα αναπόφευκτο.

Υπογραμμίζοντας επανειλημμένα τον υποτιθέμενο «τεράστιο... κίνδυνο» του Προέδρου Trump για τη χώρα, η συντακτική επιτροπή των Times έγραψε ότι ο Biden έχει «εμπλακεί σε ένα απερίσκεπτο στοίχημα» για το μέλλον της Αμερικής, λέγοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για να ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα παραβλέψουν ή θα κάνουν εκπτώσεις στην ηλικία και το πρόβλημα υγείας του Αμερικανού προέδρου, το οποίο βλέπουν με τα μάτια τους.

«Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν αυτό που ήταν ξεκάθαρο: ο κ. Biden δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».
 
«Η απόδοση του προέδρου δεν μπορεί να διαγραφεί ως μια κακή νύχτα ή να κατηγορηθεί ένα υποτιθέμενο κρυολόγημα, επειδή επιβεβαίωσε ανησυχίες που αυξάνονται εδώ και μήνες ή και χρόνια».
 
«Ο Biden επέμεινε σε μια ημερομηνία μήνες νωρίτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη γενική εκλογική συζήτηση. 

Καταλάβαινε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες του κοινού σχετικά με την πνευματική του οξύτητα και ότι έπρεπε να το κάνει το συντομότερο δυνατό. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Biden πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα πως απέτυχε στο δικό του τεστ».
 
«Οι Δημοκρατικοί που υποστήριξαν τον Biden πρέπει τώρα να βρουν το θάρρος να πουν ξεκάθαρες αλήθειες στον ηγέτη του κόμματος...
 
Ο πιο ξεκάθαρος δρόμος για τους Δημοκρατικούς για να νικήσουν έναν υποψήφιο που χαρακτηρίζεται από τα ψέματά του είναι να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια το αμερικανικό κοινό: Παραδεχθείτε ότι ο Biden δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του».

Αυτή η κίνηση από την εφημερίδα - ναυαρχίδα του αμερικανικού Τύπου θα ενθαρρύνει και άλλους στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και εκλεγμένους αξιωματούχους να κάνουν το ίδιο και η δυναμική είναι πιθανό να ενισχυθεί όσο το φαινόμενο της χιονοστιβάδας.

Κανένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει ωστόσο ζητήσει μέχρι τώρα να παραιτηθεί ο Biden από την υποψηφιότητά του.
 
Οι πρώην πρόεδροι Barack Obama και Bill Clinton εξέφρασαν και πάλι την Παρασκευή την υποστήριξή τους προς τον Joe Biden.
 
Σύμφωνα με ένα σημείωμα της Jennifer O'Mulley Dillon, επικεφαλής της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, μια εσωτερική δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ έδειξε ότι «οι απόψεις των ψηφοφόρων δεν άλλαξαν».

Η Jennifer O'Mulley Dillon ισχυρίσθηκε επίσης πως η υποστήριξη προς τον Biden αυξήθηκε στη διάρκεια της τηλεμαχίας και στο τέλος της.

Σύμφωνα με την ίδια, 27 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατ. ευρώ) κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου