MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου! Σε οριακό σημείο η Ελευθερία του Τύπου

Σε πρώτο πλάνο το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα SSLAPPs κατά δημοσιογράφων και ο συγκεντρωτισμός των ΜΜΕ
 
Δεν έχει τέλος η κατάρρευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι έκθετη για μια ακόμα φορά, μετά από έκθεση-«κόλαφο»  για την Ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο υποκλοπών.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), η χώρα μας, η οποία βρέθηκε στην 107η θέση για την Ελευθερία του Τύπου συγκαταλέγεται στα κράτη της Ευρώπης που μειώνουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. 
 
«Η μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου. Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αυτό είναι το playbook των αυταρχικών καθεστώτων» δήλωσε η Εύα Σιμόν της Ένωσης Liberties, μιλώντας στον Gurdian, ενώ τόνισε ότι η νέα νομοθεσία για τα ΜΜΕ πρέπει να εφαρμοστεί σωστά. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, αλλά στην πράξη θα φανεί αν οι υποθέσεις μπορούν τώρα να παραπεμφθούν ενώπιον ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το τι πραγματικά σημαίνει ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, παρακολούθηση δημοσιογράφων και ούτω καθεξής» τόνισε η ίδια.
 
Στην έκθεση που συνέταξαν 37 ομάδες αναφέρεται γίνεται λόγος για παρενοχλήσεις δημοσιογράφων, απειλές και συρρίκνωση της πολυφωνίας: «Η συνεχιζόμενη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποδεικνύεται από τις εκτεταμένες παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και τις κυβερνήσεις που περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Εν τω μεταξύ, η μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και οι απειλές κατά της ανεξαρτησίας και των οικονομικών των δημόσιων μέσων ενημέρωσης συμβάλλουν στη συρρίκνωση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης».
 
Μάλιστα, τονίζεται ότι «οι δημοσιογράφοι στην Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία αντιμετώπισαν σωματικές επιθέσεις το 2023, εκτός από απειλές και εκφοβισμό. Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η κακοποίηση και οι απειλές κατά των δημοσιογράφων προήλθαν από πολιτικούς».
 
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο σκάνδαλο υποκλοπών το οποίο επιχείρησε να συσκοτίσει το Μαξίμου: «Το 2023, δημοσιογράφοι στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Πολωνία αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπείας».
 
Συγκεκριμένα, γίνεται ειδική αναφορά στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη χώρα μας αλλά και τα SLAPPs κατά δημοσιογράφων που επιχείρησαν να φέρουν στο φως την αλήθεια: «Μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα (γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “Predatorgate”) τα τελευταία χρόνια, τα SLAPPs και άλλες νομικές αγωγές έχουν γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο με στόχο για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων στη χώρα» αναφέρεται στην έκθεση.
 
Όπως τονίζεται οι δημοσιογράφοι παραμένουν απροστάτευτοι: «Οι δημοσιογράφοι παραμένουν εκτεθειμένοι στις παρακολουθήσεις λόγω ενός παραθύρου του άρθρου 4 παράγραφος 5, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναπτύσσουν παρεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι η παράνομη χρήση του spyware είδε δημοσιογράφους στη Γερμανία, την Ελλάδα, στην Ολλανδία και την Πολωνία να γίνονται στόχοι παρακολούθησης με spyware το 2023, η ΕΕ έχασε μια κρίσιμη ευκαιρία για την προστασία των δημοσιογράφων». 
 
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη χώρα μας «είναι ακόμη πιο ανησυχητική» και ότι «μόνο το 19% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών της έκθεσης». Όπως εξηγεί αυτό «είναι κατανοητό, δεδομένου ότι η δημόσια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου έχει ενταθεί σημαντικά μετά τον ετήσιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2022 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), ο οποίος κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση, 38 θέσεις χαμηλότερα από το 2021 και κάτω από πολλές μη δημοκρατικές χώρες- η έκθεση του 2023 του RSF διατηρεί την Ελλάδα σε παρόμοια θέση, στην 107».
 
Την ίδια στιγμή, γίνεται αναφορά στα χρηματικά ποσά που δαπανούνται για κρατική διαφήμιση, όπου «στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν περαιτέρω την επιβίωση των ανεξάρτητων, κριτικών μέσων με τη δυσανάλογη διοχέτευση κονδυλίων σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης». 
 
Η έκθεση κάνει αναφορά στον συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα ΜΜΕ ελέγχονται από λίγους και ισχυρούς επιχειρηματίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου