MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Πανηγυρική δικαίωση του Trump από το Ανώτατο Δικαστήριο - Κέρδισε την έφεση, θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Ο κ. Trump έχει προσβάλει την ρηξικέλευθη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο 
 
Υπέρ της έφεσης που είχε ασκήσει ο Donald Trump στις δικαστικές αρχές του Κολοράντο, τάχθηκε σήμερα 4/3 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Ρεπουμπλικάνο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και -επακόλουθα- τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο 2023 ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι κατάλληλος να διεκδικήσει ή να κατέχει αξίωμα λόγω παραβίασης της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, απαγορεύοντας του να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο.

Ο κ. Trump έχει προσβάλει την ρηξικέλευθη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που είπε ότι αποκλείεται από το να είναι ξανά πρόεδρος και δεν είναι επιλέξιμος για τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας, που είναι την Τρίτη.

Η επίλυση της υπόθεσης σήμερα, μια μέρα πριν από τις εκλογές σε 16 πολιτείες, τη λεγόμενη super Τρίτη, θα άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το αν τελικά θα μετρηθούν οι ψήφοι υπέρ του Trump.
 
Και οι δύο πλευρές είχαν ζητήσει γρήγορη απόφαση από το δικαστήριο, το οποίο άκουσε τα επιχειρήματα πριν από λιγότερο από ένα μήνα, στις 8 Φεβρουαρίου.

Η αρχή του Κολοράντο

Το δικαστήριο του Κολοράντο ήταν το πρώτο που επικαλέστηκε μια συνταγματική διάταξη μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο με στόχο να αποτρέψει όσους «εμπλακούν σε εξέγερση» από το να κατέχουν αξιώματα.
 
Έκτοτε, ο Trump έχει επίσης αποκλειστεί από τις προκριματικές εκλογές στο Ιλινόις και στο Μέιν, αν και οι δύο αποφάσεις, μαζί με το Κολοράντο, βρίσκονται εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι τώρα δεν έχει αποφανθεί ποτέ για τη διάταξη, Τμήμα 3 της 14ης τροποποίησης.

Ο Trump αντιμετωπίζει επίσης τέσσερις ποινικές κατηγορίες και μια πολιτική αγωγή.
 
Το δικαστήριο ανέφερε την Κυριακή ότι θα εκδικαστεί τουλάχιστον μία υπόθεση τη Δευτέρα, τηρώντας τη συνήθεια του να μην λέει ποια. 

Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι θα εκδοθεί η υπόθεση του ψηφοδελτίου Trump.

Εκτός από τις περιπτώσεις που πλησιάζει η λήξη της θητείας στα τέλη Ιουνίου, το δικαστήριο σχεδόν πάντα εκδίδει αποφάσεις τις ημέρες που έχουν προγραμματιστεί να πάρουν τα έδρανα οι δικαστές. 

Επίσης, οι δικαστές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ακούσουν επιχειρήματα στα τέλη Απριλίου σχετικά με το εάν ο Trump μπορεί να διωχθεί ποινικά για τις κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. 

Η απόφαση του δικαστηρίου να παρέμβει στην πολιτικά φορτισμένη υπόθεση, επίσης με ελάχιστα προηγούμενα για να την καθοδηγήσει, θέτει υπό αμφισβήτηση αν ο Trump θα δικαστεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
 
Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει 91 ποινικές διώξεις. 

Από αυτούς, η μόνη με ημερομηνία δίκης που φαίνεται σε καλό δρόμο είναι η πολιτειακή του υπόθεση στη Νέα Υόρκη, όπου κατηγορείται για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με πληρωμές μαύρων χρημάτων σε ηθοποιό πορνό. 

Αυτή η υπόθεση έχει οριστεί για εκδίκαση στις 25 Μαρτίου.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου