MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Υπάρχει ο ISIS; Ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος απαντά

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
 
Επειδή (δυστυχώς) το ακούσατε και θα το ακούτε τις επόμενες μέρες :
 
Khorasan/Khorassan/ Khurasan/ Χορασάν ετυμολογείται από το σύγχρονο ΙρανοΠερσικό خراسان (xorâsân), τα κλασικά خوراسان (xwarāsān), και το αρχαιοΠαρθικό hwlʾsʾn’ (xwarāsān).
 
Σημαίνει ανατολή ηλίου και Ανατολή.
 
Ιστορικά ήταν το Σασσανικό και υστεροΙσλαμικό όνομα για την περιοχή της Παρθίας στην Ανατολική Περσία ( Ιράν).
 
Στην ιστορία κάλυπτε περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Αφγανιστάν ( μεγάλο Khorassan).
 
Είναι και όνομα ενός παρακλαδιού του IS/ISIL/ISIS, το Daesh-Khorasan.
 
Στην περιοχή αυτή, οι Τουρκομάνοι , κατά την παράδοσή τους, ” συνάντησαν ” το ισλάμ και άρχισαν να μεταστρέφουν σε αυτό.
 
Θρησκευτικά / ιστορικά θεωρείται περιοχή “κοιτίδα” και μέχρι το 1926 είχε και δική της σημαία, χωρίς να κατορθώσει να αυτονομηθεί.
 
 
Παρότι τα δυτικά ΜΜΕ έχουν σταματήσει να ασχολούνται με το ΙS/ISIL/ISIS, και το Daesh-Khorasan, αυτό υπάρχει και έχει επανασυνταχθεί.
 
Ο Antonio Giustozzi , ήδη από το 2018, σε ομώνυμο αξιόπιστο βιβλίο του, αναλύει, πώς το Ισλαμικό Κράτος ελπίζει να δημιουργήσει ένα νέο προπύργιο στην Κεντρική Ασία και το Πακιστάν, υποκαθιστώντας την Αλ Κάιντα του Αφγανιστάν.
 
 
* βασικές πληροφορίες, για να μην πέφτετε από τα σύννεφα.
 
Το γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων κρατών , παρότι τα γνωρίζουν αυτά, επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά τελικά τα αφήνουν να εκδηλωθούν, είναι μια διαχρονική μου απορία.
 
Προφανώς υπάρχει λόγος, προφανώς υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και χρηματοδότηση, που σε κάθε περίπτωση , μεταξύ κτυπημάτων και αντιποίνων τους, πάντα την πληρώνουν άμαχοι.
 
** άλλη μια ” ευκαιρία ” για τον Τούρκο Πρόεδρο να διεκδικήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή/ mediatior, για να βρεθούν οι ένοχοι και να ηρεμήσει τους από εκεί προερχόμενους τρομοκράτες.
 
*** ” όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος” , σε μόνιμες συνέπειες παγκοσμίων κρίσεων/ πολέμων, που όλο και χειροτερεύουν.
 

 
 
 
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 
 
 
 

 
 
 
 
G
M
T
Y
Text-to-speech function is limited to 200 characters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου