MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Τοπικές εκλογές στην Τουρκία -Ανάλυση από τον Δρ Δημ.Σταθακόπουλο

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 
 
Οι Περιφερειακές – Δημοτικές – Κοινοτικές εκλογές στη Γείτονα , θα γίνουν στις 31 Μαρτίου 2024.
 
Ενδιαφέρον έχουν πάντα, ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης , της Άγκυρας και της Σμύρνης.
 
Επί του συνόλου της χώρας, δεν φαίνεται να χάνει τον έλεγχο των Περιφερειών/ Δήμων/ Κοινοτήτων ο Erdoğan.
 
Στην Πόλη , είναι πάλι υποψήφιος ο 53χρονος Ekrem İmamoğlu του CHP και αντίπαλός του , ο κοινός υποψήφιος του AK Party και του MHP, Murat Kurum.
 
Μέχρι τώρα , ο E.İmamoğlu προηγείται σε δύο δημοσκοπικές έρευνες, με ποσοστό 3%+ , ενώ ο ανθυποψήφιός του M.Kurum προηγείται σε μία έρευνα.
 
Όπως σε όλες τις εκλογές παγκοσμίως , η επιλογή των μέχρι τώρα αναποφάσιστων και της τελευταίας στιγμής ψηφοφόρων, θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Σαφώς και οι ψήφοι που θα λάβουν οι υποψήφιοι των κομμάτων DEM, İYİ Party, YRP και Zafer Party , θα ” κόψουν ” ψήφους από τους δύο πρώτους διεκδικητές, άρα πιθανόν αναδειχθούν σε ρυθμιστές.
 
Ο M. Kurum , είναι Πολ.Μηχανικός, 48 ετών και τρίτεκνος. Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023. Έχει καλή αποδοχή και συμπαθητική φυσιογνωμία. Ένας AKPίτης αντιImamoğlu , θα μπορούσαμε να πούμε.
 
 

Στην Άγκυρα, υποψήφιος του CHP , θα είναι πάλι, ο γνωστός Mansur Yavaş, με ανθυποψήφιό του από το AKP , τον 62χρονο Turgut Altınok, μέχρι τώρα Δήμαρχο του Keçiören, με σπουδές Νομικής στο Αζερμπαϊτζάν, εθνικιστή / ισλαμιστή και τετράτεκνο.
 
Συνολικά , 19 υποψήφιοι πολιτικών κομμάτων και 5 ανεξάρτητοι, θα διεκδικήσουν τον Μητροπολιτικό Δήμο Άγκυρας.
 
Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, προηγείται ο Turgut Altınok με 45,4 % , ενώ ο Mansur Yavaş παίρνει 41,7 %.
 
 
Στη Σμύρνη , προπύργειο του CHP, υποψήφιός του θα είναι ο 57χρονος πλαστικός χειρουργός Cemil Tugay , πρώην δημοφιλής Δήμαρχος Karşıyaka ( είχε 70,85%) , που προηγείται με 40,7% , ενώ το ΑΚΡ θα έχει υποψήφιο τον 44χρονο δικηγόρο , βουλευτή Σμύρνης και τετράτεκνο Hamza Dağ που παίρνει 32,3%.
 

Οι εκλογές , όλων των επιπέδων ( Προεδρικές, βουλευτικές, Δημοτικές) γίνονται κάθε πέντε (5) χρόνια στην Τουρκία.
 
Οι προηγούμενες Προεδρικές ήταν τον Μάιο του 2023 και θα ξαναγίνουν ( πλην ειδικής περίπτωσης) τον Μάιο – Ιούνιο του 2028 , οι δε δημοτικές εκλογές θα ξαναγίνουν τον Μάρτιο του 2029.
 
Υπό αυτό το πρίσμα , η δήλωση Erdoğan πως (  μετά από το 1994 που βγήκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, το 2003 που ανέλαβε Πρωθυπουργός και το 2018 και 2023 που εκλέχθηκε Πρόεδρος Προεδρικής Δημοκρατίας )  οι Δημοτικές εκλογές του 2024, θα είναι οι τελευταίες της καριέρας του , αφενός έχουν νόημα, αφετέρου δεν είναι αινιγματικές .
 
Ο Erdoğan που μόλις έκλεισε τα 70, βρίσκεται στην πρωταγωνιστική πολιτική της Γείτονος επί 30 χρόνια ( 1994 -2024) . Έχει ολοκληρώσει το έργο του . Ήδη διοικεί περισσότερα χρόνια απ’ ότι ο Κεμάλ , άφησε το ιστορικό του αποτύπωμα ως Türkiye Yüzyılı/ τουρκικός αιώνας και πλέον, όταν αφυπηρετήσει το 2028 , θα είναι 74 ετών, με την υστεροφημία του οικοδομημένη και στηριγμένη από τους συνεργάτες του.
 
Εξάλλου, το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει και τρίτη θητεία ως Πρόεδρος, εκτός και μέχρι το 2028, μετανιώσει και το τροποποιήσει υπέρ του , κατά πάγια τακτική του .
Επομένως καμία αινιγματική δήλωση Erdoğan, ούτε φυσικά μετά από τόσα χρόνια , μπορεί κάποιος να επικαλείται το ” απρόβλεπτο “.
 
Διότι αν μετά από 30 χρόνια θεωρεί κάποιος τον Erdoğan απρόβλεπτο ( νομική έννοια που σημαίνει κάτι έκτακτο μη κανονικό) ή δεν έχει ικανότητες αξιολόγησης του απροβλέπτου , ή το επικαλείται ως άλλοθι, για να καλύψει τη δική του έλλειψη προνόησης.
 
Άρα σε κάθε περίπτωση λειτουργεί με βαριά αμέλεια, όχι απλή αμέλεια και πιθανώς με ενδεχόμενο δόλο.
 
Ακόμα και αγαθών προθέσεων καλόπιστος να είναι, η Erdoğanική Τουρκία, αυτό το εκλαμβάνει ως αδυναμία και τελικά βλάπτεται η χώρα.
———-
* Για την εκλογική νομοθεσία των τοπικών εκλογών βλ. εδώ:
 
 

 
 
 
 Δρ. Δημ. Σταθακόπουλος
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου