MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ασίγαστο κύμα οργής για απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση παιδοβιαστών

Παρέμβαση φοιτητών υπέρ του ανήλικου θύματος
στη διαδήλωση κατά του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

«Η κατάθεση του παιδιού στοιχειοθετεί βιασμό» λέει η δικηγόρος του
 
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η δικηγόρος του παιδιού την πρόταση της πρώην εισαγγελέως ανηλίκων κι εξέφρασε την εκτίμηση και την ελπίδα ότι θα ανατραπεί από μια δίκαιη απόφαση.
 
Φουντώνει η οργή για την επιεικώς προκλητική εισαγγελική πρόταση στην εκδίκαση της δυσώδους υπόθεσης των παιδοβιαστών του Κολωνού, με την κοινή γνώμη να αρνείται να αποδεχθεί ότι μια πρώην εισαγγελέας ανηλίκων εισηγήθηκε την απαλλαγή του βασικού κατηγορούμενου από την κατηγορία του βιασμού. 
 
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατακεραυνώνουν και μιλούν για  «ξέπλυμα» του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης του ανήλικου θύματος, ενώ ο κόσμος απαιτεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από αναρτήσεις καταδίκης με βαριές αιχμές, με  απλούς πολίτες, αλλά και διασημότερους χρήστες να καυτηριάζουν την πρόταση της εισαγγελέως.
 
Μετά τη χθεσινή πρώτη μαζική αντίδραση στην περιοχή όπου εδράζεται η επιχείρηση του Ηλία Μίχου, με αφορμή την εισήγηση της Μαρίας Ελένης Νικολάου το απόγευμα στις επτά έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα, με το ίδιο αίτημα, την απόδοση Δικαιοσύνης. Άλλωστε και το μεσημέρι, φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, προχώρησαν σε παρέμβαση αλληλεγγύης προς το ανήλικο θύμα, ξεδιπλώνοντας τεράστιο πανό μπροστά από τη Βουλή.
 
Στην αποψινή διαμαρτυρία καλεί και ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25. «Στεκόμαστε αλληλέγγυ@ στην 12χρονη και την οικογένεια της. Ζητάμε την αποφυλάκιση της μητέρας της 12χρονης. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στα κυκλώματα τράφικινγκ και παιδοβιαστών».
Αλλά και εντός του κτιρίου του κοινοβουλίου, εκτυλίχθηκαν σκηνές σύγκρουσης με αντεγκλήσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Δικαιοσύνης, με αφορμή την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση. 
Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών «Πες την με το όνομά της»
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 συγκέντρωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, Προπύλαια ώρα 19:00
 
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αγόρευση της εισαγγελικής αρχής στην εκδίκαση της υπόθεσης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό.
 
Πλήθος τα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου όταν έσκασε η είδηση.
 
Και όσο περνούσαν οι ημέρες ξετυλιγόταν το κουβάρι των διασυνδέσεων της υπόθεσης Κολωνού με την υπόθεση της Ηλιούπολης και την εμπλοκή της Greek Mafia.
 
Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι επρόκειτο για περίπου 213 πελάτες, ανάμεσα τους και πρόσωπα υπεράνω υποψίας.
 
Πώς έφθασαν στο δικαστήριο μόνο τα 26. Τα υπόλοιπα πρόσωπα δεν ευρέθησαν ή δεν αναζητήθηκαν;
 
Γιατί δεν παραπέμφθηκε - έστω για συνεργεία - κανένα άτομο από τον οίκο ανοχής, για το οποίο κατέθεσε η μικρή ότι οδηγούνταν εκεί από τον Ηλία Μίχο. Μπορεί ο καθένας να οδηγεί ένα ανήλικο σε οίκο ανοχής και να το αναγκάζει να εκδίδεται, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση;
 
Και πώς γίνεται να προτείνεται η αθώωση του επικεφαλής της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης Μίχου και να καταδικάζεται η μητέρα για μαστροπεία;
 
Η εισαγγελική πρόταση δεν έκανε λόγο για βιασμό ανηλίκου, καθώς ο Μίχος δήλωσε ότι ήταν «ερωτευμένος»! Ο ισχυρισμός και μόνο ότι ήταν μια ερωτική ή συναινετική σχέση, συνιστά κανονικοποίηση της φρίκης. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο αθωώνει παιδοβιαστή γιατί δηλώνει «ερωτευμένος». Το πατριαρχικό αφήγημα ότι οι γυναίκες φταίνε για τους βιασμούς τους και τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, τώρα επεκτείνεται και στα παιδιά.
 
Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αγόρευση;
 
Θα ήταν υπερβολή να ρωτήσουμε ποιους προστατεύουν, ρίχνοντας στα μαλακά τον επικεφαλής;
 
Απαιτούμε από το δικαστήριο να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
 
Διαφορετικά, αφήνεται ανεξέλεγκτο το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.
 
Καλούμε  Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στη διαδήλωση που οργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, Προπύλαια, ώρα 19:00
 
Στο μεταξύ, η εκ των τριών δικηγόρων του 13χρονου πλέον θύματος της φρικαλέας αυτής υπόθεσης, Ασπασία Ταραχοπούλου, χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΕΡΤnews «απαράδεκτη», την εισαγγελική πρόταση για τον 54χρονο βασικό κατηγορούμενο, επισημαίνοντας: «Η εισαγγελέας δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας. Πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής. Η ποινική του μεταχείριση είναι ίδια...
 
Η μετατροπή από το εξέδιδε αυτός το παιδί, στο διευκόλυνε, είναι μια ακατανόητη πρόταση, μια απαράδεκτη πρόταση, χωρίς ειρμό και λογική. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή δεν θα περάσει στο σώμα των δικαστών και των ενόρκων και ότι θα υπάρξει μια δίκαιη απόφαση γι' αυτό το παιδί που βιάστηκε και κακοποιήθηκε πολλαπλώς», είπε η δικηγόρος και συμπλήρωσε:
 
«Κατά την άποψή μου δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως.
 
Για την κατάθεση λοιπόν της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς, το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού, τόνισε η Ασπασία Ταραχοπούλου».
 
Στο δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με την κατάθεση του βασικού κατηγορουμένου που ανέφερε ότι βρέθηκε τέσσερις - πέντε φορές με τη 12χρονη και την απορία αν αυτό ο ελληνικός νόμος δεν το ονομάζει βιασμό, η κυρία Ταραχοπούλου απάντησε:
 
«Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε "συναίνεση" - για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός.
 
Σε ότι αφορά την ποινική μεταχείριση θα είναι ίδια, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή αυτή η εισαγγελική πρόταση. Δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας, πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής», εξήγησε η δικηγόρος της ανήλικης για τον Μίχο, για τον οποίο η εισαγγελέας, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.
 
Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα, δήλωσε ακόμα η Ασπασία Ταραχοπούλου, επικαλούμενη και τους τρεις έγκριτους ψυχίατρους και ψυχολόγους.
 
«Υπήρξαν βεβαιώσεις από την ψυχίατρο που παρακολουθεί το παιδί και όλοι οι ειδικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, συνηγορούν ότι το παιδί, ό,τι λέει είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να διαχωρίζουμε και να λέμε, γι' αυτό λέει αλήθεια και για το άλλο λέει ψέματα. Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα», τόνισε η δικηγόρος.
 
Η 12χρονη έμαθε για την εισαγγελική πρόταση – καταπέλτη για τη μητέρα, ενώ ήδη απαγορευόταν να την δει και επικοινωνούσε μαζί της τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοκλήσης.
 
«Έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο, δε βγαίνει καθόλου και κλαίει. Αρνείται να πάει στο σχολείο, Είναι χάλια δηλαδή. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αυτό το παιδί είναι το θύμα. Δεν είναι ούτε εκδιδόμενη γυναίκα, ούτε πορνοστάρ, όπως την είπανε μέσα στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης.
 
Σκεφτείτε να μην ήταν κεκλεισμένων των θυρών η δίκη», είπε επίσης η κ. Ταραχοπούλου, αναφέροντας ότι και το πρωί άκουσε σε κάποια εκπομπή να αποκαλούν την ανήλικη πορνοστάρ. «Είμαστε τρεις συνάδελφοι που υπερασπιζόμαστε το παιδί και έχουμε απέναντί μας περίπου 40 δικηγόρους. Με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς είναι πραγματικά πολύ σοβαρό», τόνισε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου