MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και η «εξοπλιστική αυτονομία» της Άγκυρας-Δρ Δημ. Σταθακόπουλος

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 
Το Κan (αίμα ) του Κaan ( Χαγάνου)
 
Στα τουρκικά Kan σημαίνει : αίμα .
 
Όμως το ομόηχο Κaan ( με μακρά/ τραβηγμένη προφορά του a ) σημαίνει Χαγάνος (Μογγολικά: хаан, Khaan, Κινέζικα: 可汗, Τουρκικά: Kağan, Περσικά: خاقان) , δηλ. συνώνυμος τίτλος με του Αυτοκράτορα που κυβερνά Χαγανάτο ή Αυτοκρατορία.
 
Αυτό είναι τ’ όνομα του Τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου 5ης γενεάς, TAI TF Kaan, που ήδη έκανε την πρώτη του πτήση.
 
“Σήμερα, υποδεχόμαστε  το μέλλον. Το μέλλον της 100ετίας (αιώνα)” γράφει η ταμπέλα δίπλα στο διαφημιζόμενο αεροπλάνο .
 
Οι Τούρκοι ελπίζουν ( έστω και με ξένη εισαγόμενη τεχνολογία ) , όπως το Kaan, αφενός να αποτελέσει  ισχυρό όπλο της Τουρκίας έως το  2030 , σε συνδυασμό με πλοία και άλλα οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής,  αφετέρου να κάνουν πωλήσεις,  που θα φέρουν εισόδημα στα ταμεία της χώρας,  κυρίως όμως σταδιακή απεξάρτηση από τις ξένες αγορές όπλων.
 
Ευσεβείς πόθοι ή όχι,  ο καιρός θα δείξει.  Όμως ουδείς μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια, συγκριτικά με την ανύπαρκτη Ελληνική.
 
Ανύπαρκτη από επιλογή,  όχι από έλλειψη δυνατοτήτων και τεχνογνωσίας επιστημόνων. Ο “Αρχύτας” του ΑΠΘ άραγε προχωράει ;  Πιθανολογώ πως αν υπήρχε κινητικότητα θα βρισκόντουσαν και οι κατάλληλοι πόροι,  ακόμα και εισόδημα προκαταβολών από μελλοντικές πωλήσεις Ελληνικών όπλων.
 
Η Ερντογανική  Τουρκία  ( κλείνει 21 χρόνια στη διοίκησή της ο Τούρκος Πρόεδρος) , από πέρσι το Φεβρουάριο ’23,  με αφορμή τους σεισμούς,  ζήτησε  ” ανακωχή ”  ( Βίλνιους, Ν.Υ, Αθήνα) την πήρε και κερδίζει χρόνο,  μέχρι να υπερεξοπλιστεί και αυτονομηθεί οπλικά, εφαρμόζοντας την πολιορκητική αναθεωρητική πολιτική του Προέδρου της  και φυσικά θα επανέλθει δριμύτερη, με το 70% του Τουρκικού λαού , να είναι αντιαμερικανικό και αντιδυτικό ( σχετ. https://www.voaturkce.com/a/turklerin-cogu-amerika-hakkinda-olumsuz-dusunuyor/1704765.html ), έχοντας όραμα την Ευρασιατική αυτόνομη πορεία της χώρας.
 
Ένα όραμα που σχετίζεται με την απεξάρτηση και την προσφορά  συμμαχιών με το αζημίωτο. Η ίδρυση σύγχρονου σουνιτικού χαλιφάτου, με την οικονομία στους G20 ( ακριβής θέση: 17η στον κόσμο – αντίστοιχα η Ελλάδα είναι 54η στις 213 παγκόσμιες οικονομίες), άρα γεωπολιτική επιρροή,  όφελος  οικονομίας, δηλ. πηγών  ενέργειας,  ύδατος, τροφής και περαιτέρω αύξηση πληθυσμού για κυρίευση του  ” ζωτικού χώρου” έναντι των ολιγοπληθών γειτονικών χωρών.
 
Επέκταση στα ΝΑΤΟικά αποστρατικοποιημένα νησιά  ( sic) ;
 
Σαφώς η Τουρκία θέλει να έχει το ισχυρότερο γεωπολιτικό αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον, αφού απλώθηκε σε Εύξεινο Πόντο, Ανατολή και Αφρική.
 
Σίγουροι αγοραστές του Kaan TAI TF, δήλωσαν , η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Πιθανότατα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και χώρες όπως το Κατάρ, Πακιστάν κ.ά
 
Η Ελλάδα τι απαντά  ;  Είμαι η 54η οικονομία  παγκοσμίως, χρωστάω και θα αγοράζω όπλα  από τρίτους,  ελπίζοντας η αναθεωρητική Ερντογανική Τουρκία,  να τηρήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών,  που ήδη δεν τηρεί  ;
 

 
 
 
Δρ Δημ. Σταθακόπουλος
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου