MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Στήνουν μπλόκα στην εθνική οι αγρότες!

Γενικεύουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αφού τέσσερις μήνες μετά τον «Daniel» χόρτασαν υποσχέσεις
 
Τέσσερις μήνες μετά την κακοκαιρία «Daniel», που κατέστρεψε τη Θεσσαλία, και αφού χόρτασαν από υποσχέσεις και ψέματα από την κυβέρνηση, οι αγρότες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με γενικευμένες κινητοποιήσεις από σήμερα σε Λάρισα και Μαγνησία που, αναλόγως της συμμετοχής, μπορεί να οδηγήσουν και σε μπλόκα στις εθνικές οδούς και τις βασικές οδικές αρτηρίες. 
 
Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης άλλαξε στάση μετά την κατακραυγή. Αφησε, δηλαδή, στην άκρη τις χυδαίες αναφορές περί πολιτικά υποκινούμενων αντιδράσεων και δήλωσε ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιονδήποτε, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει, αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό». Οι αγρότες της Λάρισας θα συγκεντρωθούν στις 12 στον κόμβο Πλατυκάμπου, σύμφωνα με το κάλεσμα που απηύθυνε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στη 1 μ.μ., οι αγρότες της Μαγνησίας θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους στις 10.30 π.μ. στον περιφερειακό Βόλου, όπου θα συναντηθούν στις 11.30 π.μ. με τους αγρότες του μπλόκου Ριζομύλου με σκοπό να στήσουν ένα ενιαίο μπλόκο.
 
Τα αιτήματα 
 
-Να αποζημιωθεί στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών.
 
-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100%, με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.
 
-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
 
-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. 
 
-Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνουν διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου