MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα κλονίζεται

Pixabay
Γιατί οι μεγάλες τράπεζες σπεύδουν ξαφνικά να κλείσουν τόσα πολλά τοπικά υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα; Όπως έχω συζητήσει σε προηγούμενα άρθρα, οι τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αρχίζουν να δυσκολεύονται πολύ με τα χρήματά τους και ξεκινούν να μειώνουν το κόστος. Εκτός από τις απολύσεις εργαζομένων, οι τράπεζές μας μείωσαν το κόστος κλείνοντας οριστικά τα τοπικά καταστήματα. 

Για παράδειγμα, μεταξύ 12 Νοεμβρίου και 18 Νοεμβρίου, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε αιτήσεις για το κλείσιμο 19 ακόμη τοπικών υποκαταστημάτων

 

Η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η PNC, επιβεβαίωσε το κλείσιμο 19 ακόμη υποκαταστημάτων σε εθνικό επίπεδο, μετά από ένα εκπληκτικό κλείσιμο 203 καταστημάτων νωρίτερα φέτος. Αυτή η απόφαση, που ευθυγραμμίζεται με την στροφή της τράπεζας προς την ψηφιακή τραπεζική, προκαλεί ανησυχίες στους πελάτες που προτιμούν τις παραδοσιακές τραπεζικές μεθόδους.

Προγραμματισμένα για το Φεβρουάριο του 2024, τα κλεισίματα θα επηρεάσουν κυρίως την Πενσυλβάνια, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των υποκαταστημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως κλείσιμο. Ωστόσο, πολλά υποκαταστήματα σε άλλες πολιτείες, όπως το Ιλινόις, το Τέξας, η Αλαμπάμα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Οχάιο, η Φλόριντα και η Ιντιάνα, θα κλείσουν επίσης τις πόρτες τους, αφήνοντας τους πελάτες σε αυτές τις περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, ανέφερε η Sun.

Φυσικά η PNC έχει πολλές παρέες.

Την ίδια ακριβώς εβδομάδα, αρκετές άλλες εξέχουσες τράπεζες έκαναν παρόμοιες κινήσεις:

Η JPMorgan Chase ακολούθησε στενά με 18 καταστήματα —τρεις στο Οχάιο, δύο στο Κονέκτικατ και τη Νότια Καρολίνα και μία σε 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Ιλινόις, της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης.

Η Citizens Bank ήρθε στην τρίτη θέση με οκτώ αιτήσεις κλεισίματος υποκαταστημάτων —έξι στη Νέα Υόρκη και από μία στη Μασαχουσέτη και το Ντέλαγουερ. Η αμερικανική τράπεζα με έδρα τη Μινεάπολη κατέθεσε αίτηση για κλείσιμο επτά - τρία στο Τενεσί και από ένα στο Μιζούρι, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο και το Ιλινόις.

Η Bank of America έκανε πέντε καταθέσεις —δύο στη Νέα Υόρκη και μία στο Τέξας, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια.

Η Citibank υπέβαλε αίτηση για κλείσιμο δύο υποκαταστημάτων και η Sterling, η Bremer, η First National Bank of Hughes Springs, η Windsor FS&LA και η Aroostook County FS&LA έκαναν από μία κατάθεση.

Συνολικά, οι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για κλείσιμο 64 καταστημάτων.

Διαβάστε ξανά την τελευταία πρόταση.

Σε μόλις μία εβδομάδα, οι τράπεζες των ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν συνολικά 64 υποκαταστήματα.

Αυτό είναι εκπληκτικό.

Αυτό που βλέπουμε αυτήν την στιγμή είναι ένα τσουνάμι κλεισίματος καταστημάτων.

Δυστυχώς, έρχονται ακόμη περισσότερα προβλήματα για τις τράπεζές μας, επειδή ο κλάδος των ακινήτων είναι ένα απόλυτο χάος αυτήν την στιγμή.

Οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών έχουν πέσει σε καταθλιπτικά χαμηλά επίπεδα και μόλις μάθαμε ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,6 τοις εκατό τον περασμένο μήνα:

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν τον Οκτώβριο, καθώς τα τυπικά επιτόκια στεγαστικών δανείων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους φέτος.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν 5,6% τον Οκτώβριο σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 679.000, από αναθεωρημένο ποσοστό 719.000 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ και του Γραφείου Απογραφής.

Οι τιμές των νέων κατοικιών πέφτουν επίσης:

Έτσι, η διάμεση τιμή των νέων μονοκατοικιών που πωλήθηκαν τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 3,1% από τον Σεπτέμβριο, στα 409.300 δολάρια (κόκκινη γραμμή), η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2021, μειωμένη κατά 17,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που ήταν η κορύφωση, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής σήμερα. Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών μειώνεται κατά σχεδόν 12% από την κορύφωσή του το Δεκέμβριο του περασμένου έτους (πράσινο).

Αυτές είναι τιμές συμβολαίου και δεν περιλαμβάνουν το κόστος εξαγορών με επιτόκια στεγαστικών δανείων και άλλα κίνητρα, όπως δωρεάν αναβαθμίσεις. Αλλά αντανακλούν τα χαμηλότερα σημεία τιμών λόγω των μικρότερων αποτυπωμάτων και της «απευθείας».
Εν τω μεταξύ, η κρίση στα εμπορικά ακίνητα μόλις συνεχίζει να εντείνεται.

Απλώς δείτε αυτούς τους νέους αριθμούς που κυκλοφόρησαν πριν από αρκετές ημέρες από την Trepp:

Ο όγκος των δανείων CMBS που ταξινομούνται ως ληξιπρόθεσμα αυξήθηκε κατά 49,4% κατά το 10μηνο έως τον Οκτώβριο στα 27,91 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο όγκος ανέρχεται στο 5,07% του συνόλου των 601,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρακολουθεί ο Trepp. Αντίθετα, οι παραβατικές υποχρεώσεις στο τέλος του περασμένου έτους ανήλθαν στο 3,03% του σύμπαντος των 616,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε τότε.

Ουάου.

Αποδεικνύεται ότι τα κτίρια γραφείων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι παραβάσεις αυξάνονται με τόσο εκπληκτικό ρυθμό:

Ο κινητήριος μοχλός της αύξησης ήταν ο τομέας των γραφείων, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 261% στους όγκους παραβατικότητας κατά το 10μηνο έως τον Οκτώβριο. Συνολικά 199 δάνεια με υπόλοιπο 9,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 5,91% όλων των δανείων γραφείου CMBS καθυστέρησαν τουλάχιστον 30 ημέρες με τις πληρωμές τους, στα τέλη Οκτωβρίου. Στο τέλος του περασμένου έτους, 115 δάνεια με υπόλοιπο 2,65 δισ. δολάρια, ή 1,63% των δανείων γραφείου, ήταν ληξιπρόθεσμα.

Οι προοπτικές του κλάδου είναι απίθανο να βελτιωθούν καθώς τα ποσοστά πληρότητας γραφείων έχουν μειωθεί στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές της χώρας. Αυτό οφείλεται σε σημαντική υποχώρηση της ζήτησης από ενοικιαστές που χρησιμοποιούν γραφείο.

Όλα αυτά μου θυμίζουν τόσο πολύ αυτό που είδαμε το 2008.

Όταν ο κλάδος των ακινήτων πέφτει σε δύσκολες στιγμές, μια οικονομική κρίση είναι συνήθως προ των πυλών.

Περιττό να πούμε ότι δεν είναι μόνο οι τράπεζες των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτήν την στιγμή.

Οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο πλήττονται πολύ σκληρά, και αυτό περιλαμβάνει τη Metro Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Οι μέτοχοι της Metro Bank υποστήριξαν μια συμφωνία διάσωσης πολλών εκατομμυρίων λιρών με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος της τράπεζας.

Η ψηφοφορία αφορούσε ένα πακέτο που συμφώνησε η τράπεζα τον περασμένο μήνα για τη συγκέντρωση επιπλέον κεφαλαίων από τους επενδυτές και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Η τιμή της μετοχής της Metro είχε υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο μετά από αναφορές πως έπρεπε να συγκεντρώσει μετρητά για να στηρίξει τα οικονομικά της.

Τις επόμενες ημέρες, θα ακούσουμε για πολλές περισσότερες τράπεζες που πρέπει να «διορθώσουν» τα οικονομικά τους.

Και είναι αναπόφευκτο ότι περισσότερες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.

Αρκετοί άνθρωποι μου έχουν κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις τράπεζές τους τελευταία, και τους έχω πει το ίδιο πράγμα που λέω σε όλους.

Δεν είναι ποτέ σοφό να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

Περνάμε σε μια χρονική περίοδο που θα είναι εξαιρετικά χαοτική και έτσι δεν θέλετε να έχετε όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία σε ένα μόνο μέρος.

Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή. Οι τράπεζές μας θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες, και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα για όλους μας.
 
MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου