MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Σε πόλεμο Ισραήλ και Hamas - Έχουμε παντού τον έλεγχο λένε οι Ισραηλινοί, πλήρης πολιορκία της Γάζας - Στους 1.193 οι νεκροί

Το Σάββατο 7/10/23 έγινε η πιο φονική μέρα των τελευταίων 50 χρόνων για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση - Στους 1.121 οι νεκροί - στους 4.843 οι τραυματίες  

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 9/10 οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν το πρωί του Σαββάτου 7/10 οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχο της τη Λωρίδα της Γάζας.
 
Το Ισραήλ έχει κηρύξει επίσημα ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, ο στρατός της υποστηρίζει ότι έχει αποκαταστήσει τον έλεγχο σε όλα τα ισραηλινά εδάφη και ότι περνά στην επίθεση ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πλήρη πολιορκία της Γάζας σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.
 
Από την πλευρά της η Hamas συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις, καθώς νωρίτερα αναφέρθηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, ενώ ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του Ισραήλ.

Ρουκέτες, βόμβες, όμηροι και νεκροί

Η Ηamas έχει εκτοξεύσει από το περασμένο Σάββατο 7/10 εντός των ισραηλινών εδαφών τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
 
Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που εκτιμάται πως επικείται μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.
 
Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Hamas το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της οργάνωσης, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων.
 
Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς το Ισραήλ κάνει λόγο για τουλάχιστον 700 νεκρούς και 2.243 τραυματίες, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά κάνει λόγο για 493 νεκρούς (ανάμεσα τους 91 παιδιά και 61 γυναίκες) και 2.715 τραυματίες.
 
Περισσότεροι από 100 είναι οι απαχθέντες Ισραηλινοί στρατιωτικοί και άμαχοι από τη Hamas.
 
Σημειωτέον ότι το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της Γάζας αρκετές φορές την Κυριακή, 8/10 ενώ και η Hamas εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του νότιου Ισραήλ, αλλά όχι με τη μαζικότητα του Σαββάτου.
 
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi συνομίλησε με τους ηγέτες της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ μια δεύτερη επικοινωνία μέσα σε λίγες ώρες είχαν χθες Κυριακή 8/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
 
Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, η οποία αιφνιδίασε απόλυτα το Ισραήλ, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει δριμεία κριτική στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας.
 
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι εάν το Ιράν εμπλέκεται στο σχεδιασμό της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, με την Τεχεράνη πάντως να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της.
Ισραήλ: Έχουμε τον έλεγχο παντού – Μπορεί να είναι ακόμα παρούσα η Hamas σε εδάφη μας
 
Το Ισραήλ έχει τον έλεγχο όλων των περιοχών, αλλά μαχητές της Hamas μπορεί να είναι παρόντες στο ισραηλινό έδαφος ανακοίνωσε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υποστήριξε πως ο στρατός ελέγχει όλες τις κοινότητες και ότι πλέον περνά στην επίθεση.
 
«Δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ» τόνισε ο Hagari, αναφέροντας πως γίνεται εκκένωση όλων των περιοχών που είναι κοντά στο τείχος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
 
Επιπλέον, ο Hagari ανακοίνωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού και στα βόρεια τμήματα της χώρας, υποστηρίζοντας πως χθες Κυριακή 8/10 έγιναν κάποια τοπικά επεισόδια στα βόρεια, αλλά δεν υπάρχουν συγκρούσεις.
Πάντως, σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις.
 
Εκατοντάδες νεκροί τρομοκράτες
 
Όπως είπε ο Hagari, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί έντονες αεροπορικές επιδρομές κάθε τέσσερις ώρες στη Γάζα, υπογραμμίζοντας πως εκατοντάδες στόχοι δέχονται επίθεση.
 
Σύμφωνα με τον Hagari, οι Ισραηλινοί στοχεύουν μόνο μέρη όπου υπάρχουν τρομοκράτες, ενώ έκανε λόγο για εκατοντάδες νεκρούς τρομοκράτες.
 
Πλήρης πολιορκία της Γάζας
 
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έδωσε εντολή για την πλήρη πολιορκία της Γάζας, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή δεν θα λάβει τρόφιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
 
«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα.
 
Δεν θα υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν  θα υπάρχουν καύσιμα» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.

Πρωτοφανής κινητοποίηση 300.000 Ισραηλινών

Επιπλέον, ο στρατός ανακοίνωσε πως έχουν κινητοποιηθεί για πρώτη φορά 300.000 έφεδροι στρατιώτες, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ μετρά περίπου 700 νεκρούς, εκ των οποίων οι 73 είναι στρατιώτες.
 
Όσον αφορά τους ομήρους, αρνήθηκε να δώσει κάποιον αριθμό, επισημαίνοντας πως η ενημέρωση αφορά πρωτίστως τις οικογένειες των ομήρων.
 
ΗΠΑ: Χερσαία εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες
 
Στην εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες για να εξουδετερώσουν τη Hamas προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση.
 
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως το Ισραήλ ζήτησε να αυξηθεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νότιο Λίβανο και με τις δυνάμεις της Hezbollah.
 
Nonstop troop movements near the Gaza border. pic.twitter.com/CoQcDYxOq4
Θα τους καταδιώξουμε παντού
 
Και ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο εχθρός εξακολουθεί να βρίσκεται στο πεδίο.
 
«Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω από όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
 
Οι τρομοκράτες θα καταδιωχθούν παντού όπου και αν βρίσκονται» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
 
Σημειώνεται πως η Hamas ανακοίνωσε πως κρατά πάνω από 100 αιχμαλώτους.
 
Παίρνει περισσότερο από όσο περιμέναμε η μάχη με την Hamas - Πλήξαμε 500 στόχους

Στην παραδοχή ότι οι συγκρούσεις με τους μαχητές της Hamas και της οργάνωσης Ισλαμικού Τζιχάντ σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας παίρνουν περισσότερο χρόνο από ότι περίμενε, διατύπωσε ο στρατός του Ισραήλ.
 
«Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε» ανακοίνωσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Richard Hecht.
 
Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 9/10 τα ξημερώματα, οι Ισραηλινοί χτύπησαν πάνω από 500 στόχους της Hamas και του Ισλαμικού Τζιχάντ.
 
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (...) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους των τρομοκρατών της Hamas και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
 
Σημειώνεται πως έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 100.000 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Ο στόχος

«Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος αυτού του πολέμου, η Hamas δεν θα έχει πλέον στρατιωτικές ικανότητες για να απειλήσει ξανά τους Ισραηλινούς πολίτες.
 
Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Hamas δεν θα ξανακυβερνήσει στη Λωρίδα της Γάζας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus.
 

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Καταδίκη, αλλά όχι ομόφωνη, της Hamas
 
Σε καταδίκη, αλλά όχι ομόφωνη, της επίθεσης της Hamas κατά του Ισραήλ προχώρησαν κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Οι ΗΠΑ κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσουν σθεναρά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Hamas «εναντίον του ισραηλινού λαού και της κυβέρνησής του».
 
«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Hamas. 
 
Αλλά προφανώς, όχι όλες.
 
Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται» ανέφερε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Robert Wood, υπαινισσόμενος τη Ρωσία.
 
«Το μήνυμά μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός» και της έναρξης «διαπραγματεύσεων», είπε από την πλευρά του πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebeznya, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».
 
Η Κίνα καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.
 
Νωρίτερα το Ισραήλ είχε ζητήσει «τα εγκλήματα πολέμου της Hamas να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία», αναφέροντας πως το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί».
 
Ιράν: Καμία εμπλοκή
 
Αν και το Ιράν έσπευσε να χαιρετίσει και να συγχαρεί την Hamas για την επίθεση στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του στα Ηνωμένα Έθνη κατέστησε σαφές πως το Ιράν δεν έχει απολύτως καμία ανάμειξη στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.
 
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Hamas, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη.
 
Οι ΗΠΑ στέλνουν 20 με 25 F-35 και F-15 στη Μέση Ανατολή… για το Ιράν
 
Στην άμεση αποστολή επιπλέον 20 με 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15 στη Μέση Ανατολή προχωρούν οι ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τυχόν επιθετικότητα του Ιράν, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων.
 
Σύμφωνα με το CNN, ο σκοπός της μεταφοράς των αμερικανικών μαχητικών είναι να αποτραπεί η ιρανική επιθετικότητα και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών πέραν των συνόρων του Ισραήλ.
 
Οι πληροφορίες αυτές δεν αναφέρουν το πότε ακριβώς θα φτάσουν τα μαχητικά στην περιοχή.
 
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin είχε αναφέρει πως υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση της αμερικανικής αεροπορίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν είχε διευκρινίσει πόσα αεροσκάφη θα σταλούν.
 
Aπόλυτος αιφνδιασμός των Ισραηλινών, μεγάλη επιτυχία της Hamas
 
Ήδη πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια τεράστια επιτυχία της Hamas και για εξίσου τεράστια αποτυχία των Ισραηλινών, με την έννοια πρωτίστως, ότι για να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη επίθεση από την πλευρά των Παλαιστινίων, αυτό σημαίνει πως προετοιμάζονταν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια κάτω από τη μύτη των Ισραηλινών, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί απολύτως τίποτα.
 
Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται προετοιμασία, σχεδιασμό, συντονισμό αλλά και όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
 
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από που προέρχεται το οπλοστάσιο της Hamas και ποιο είναι το μέγεθος της.
 
Εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος των όπλων της είναι από το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη ενώ αναφέρεται πως μέρος αυτού του οπλισμού προέρχεται και από τον ισραηλινό στρατό από διάφορες συγκρούσεις.
 
Τα τελευταία 24ωρα Αμερικάνοι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων έχουν αφήσει υπονοούμενα για το ενδεχόμενο μέρος των όπλων αυτών να προέρχεται είτε από το Αφγανιστάν είτε ακόμα και από την Ουκρανία.
 
Στους 123.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
 
Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.
 
«Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς πληθυσμού», αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (...) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους.
  

Το Ισραήλ επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία - Τι αλλάζει στην στρατηγική στη Λωρίδα της Γάζας


Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, εν μέσω της σύγκρουσης με τη Χαμάς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.
 
«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να το βγάλουμε από την ατζέντα.
 
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μετριοπαθείς χώρες στην περιοχή μας που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να ζήσουν ειρηνικά.
 
Και η Σαουδική Αραβία είναι σίγουρα μία από αυτές», επισήμανε ο Erdan.
 
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα υπάρχει αλλαγή στην προσέγγιση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και πλήρη καταστροφή της «τρομοκρατικής υποδομής» της Χαμάς.
 
"Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου για το Ισραήλ.
 
Από εδώ και πέρα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο.
 
Το υπόσχομαι.
 
Σήμερα σπάμε το προηγούμενο παράδειγμα, αλλάζουμε τη φόρμουλα που ακολουθούσαμε εδώ και 17 χρόνια - από τότε που το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Γάζα." είπε ο Erdan στους δημοσιογράφους.

Επισήμως σε κατάσταση πολέμου το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή (8/10/2023) ότι βάσει του Άρθρου 40 του Συντάγματος η χώρα έχει εισέλθει και επισήμως σε κατάσταση πολέμου.
 
«Χθες το βράδυ (7/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την κατάσταση πολέμου και για το σκοπό αυτό τη λήψη σημαντικών στρατιωτικών βημάτων, σύμφωνα με το άρθρο 40.
 
Το κράτος του Ισραήλ οδηγείται σε κατάσταση πολέμου μετά τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στις 06:00 χθες (Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023)», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.
 
 
 
 
 
Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις
 
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα αεροπορικά του πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Κυριακής (8/10).
 
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός επαναλαμβάνει τις επιδρομές τις τελευταίες ώρες.
 
Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις μέσα σε λίγα λεπτά.
 
Νωρίτερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση στόχους του παλαιστινιακού ριζοσπαστικού κινήματος Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
 
«Οι μαχητές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν έντονες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Hamas για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ σε περιοχές δίπλα στο φράγμα ασφαλείας Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
 
Δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στις επιδρομές.
 
«Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas», πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ στέλνουν πλοία και αεροσκάφη προς υποστήριξη του Ισραήλ 
 
Ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να στείλει πλοία του αμερικανικού ναυτικού και αμερικανικά αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης.
 
Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται επίσης σχέδια για μια εκκένωση της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από το Ισραήλ.
 
Νωρίτερα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, μετά τη συζήτησή τους το βράδυ του Σαββάτου (8/10).
 
Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Biden «επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή του στο κράτος του Ισραήλ».
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του έκτακτου διαγγέλματος το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 ο Biden αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ,
 
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι πολίτες τους και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», πρόσθεσε.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν την ναυτική αποτρεπτική δύναμη USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής των ΗΠΑ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.
 
Περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN-78) του Ναυτικού των ΗΠΑ, το καταδρομικό USS Normandy (CG) με κατευθυνόμενους πυραύλους κατηγορίας Ticonderoga 60), καθώς και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61),
 

Hezbollah: Τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας στη διάθεση της Hamas – Ό, τι έχουμε είναι μαζί σας
 
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Hezbollah, Sayyed Hashem Safieddine, δήλωσε την Κυριακή (8/10/2023) ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν στις 7/10 επίθεση στο Ισραήλ.
 
«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. 
 
Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Safieddine σε εκδήλωση στο προπύργιο της Hezbollah, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.
 
Που βρήκε τα όπλα η Hamas; - Greene (ΗΠΑ): Μπορεί από Ουκρανία ή Αφγανιστάν 
 
Το ερώτημα που βρήκε τα όπλα η Hamas για να εξαπολύσει τη μαζική επίθεση της κατά του Ισραήλ διατυπώνει η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Marjorie Taylor Greene, η οποία ωστόσο υποστηρίζει πως αυτά θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από την Ουκρανία.
 
"Πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να παρακολουθήσουμε τους σειριακούς αριθμούς οποιουδήποτε αμερικανικού όπλου που χρησιμοποιεί η Hamas εναντίον του Ισραήλ.
 
Προήλθαν από το Αφγανιστάν;
 
Ήρθαν από την Ουκρανία;
 
Είναι πολύ πιθανό και τα δύο" ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ (πρώην twitter) η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει επικρίνει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
 
Νυχτερινό διάγγελμα Netanyahu, αναμένεται χερσαία επίθεση στη Γάζα

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, 7/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Bejiamin Netanyahu έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».
 
«Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.  
 
«Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.
 
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα κόψει την ηλεκτροδότηση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας - που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς από το 2007 - και κάλεσε τους αμάχους της περιοχής να εγκαταλείψουν την περιοχή.
 
Από το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι στη βορειοανατολική Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ. 
 
 
Hamas: Είμαστε έτοιμοι για τη ισραηλινή χερσαία εισβολή
 
«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια  χερσαία εισβολή», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Hamas, Saleh al-Arouri και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
 
Επίσης ανέφερε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση έχει αιχμαλωτίσει «ένα μεγάλο αριθμό» ομήρων
 
Συμπλήρωσε ότι «ανώτεροι αξιωματικοί» ήταν μεταξύ τους
 
«Δεν ήταν ένα πλήγμα τύπου δολιοφθοράς.
 
Ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη.
 
Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μέτωπο.
 
Έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών μας τόπων», σημείωσε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς φέρεται να είναι ο Ισραηλινός στρατηγός Nimrod Aloni, πρώην διοικητής του τομέα της Γάζας.
 

Παλαιστίνη: Θα πολεμήσουμε για 100 χρόνια και για άλλα 100 εάν χρειαστεί
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη Βρετανία, Husam Zomlot χαρακτηρίζει τις μάχες στη Μέση Ανατολή ως αφύπνιση για ολόκληρο τον κόσμο και δηλώνει πως ο λαός του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του για όσο χρόνο χρειαστεί.
 
«Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα φύγει.
 
Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι θα αγωνιστεί «για 100 χρόνια και για άλλα 100 εάν χρειαστεί».
 
Ο Zomlot πρόσθεσε ότι τα δυτικά κράτη πρέπει να καταλάβουν ότι δίνουν στο Ισραήλ μια «λευκή κάρτα» σχετικά με το διεθνές δίκαιο και ότι η προσπάθεια να «παρακάμψει» το παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα φέρει ειρήνη.
 
«Η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τελειώσει… και πρέπει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κυρίαρχο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα να επιστρέψουν στα σπίτια, τις περιουσίες, τα εδάφη τους», πρόσθεσε.
 
«Πώς το κάνουμε αυτό; Απλώς με δίκαιη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Βαρυσήμαντο μήνυμα Erdogan: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος στην εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ του 2012 για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967.
 
«Η διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.
 
Δεν χρειάζεται να ανάψουμε τις φλόγες του πολέμου, μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους, το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και την αναγνώριση της συνύπαρξης δύο κρατών.
 
Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες διπλωματικές προσπάθειες για τον πρόωρο τερματισμό της αντιπαράθεσης και τη μείωση της έντασης», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε τελετή για την αποκατάσταση της ασσυριακής εκκλησίας της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη.
 
Οι επιθέσεις

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Hamas ξεκίνησαν στις 06:30 το πρωί του Σαββάτου 7/10 με την εκτόξευση 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, προς τις ισραηλινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στον φράκτη του θύλακα με την ισραηλινή επικράτεια, αλλά και βαθύτερα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.
 
Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μαχητές της Hamas με οχήματα, και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, πέρασαν το φράγμα ασφαλείας που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις και σε αμάχους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους.
 
Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, ανέφεραν σε βίντεο ότι «συνέλαβαν πολλούς στρατιώτες του εχθρού» και οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσαν επίσης ότι έπιασαν αιχμαλώτους «πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες».
 

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες» έχουν απαχθεί.
 
Ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Mohammad Dheif ανακοίνωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση με το όνομα «Καταιγίδα αλ-Ακσά» κατά του Ισραήλ και εκτόξευσε περισσότερες από 5.000 ρουκέτες για «να βάλει τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής».
 
Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» και, περίπου στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 7/10 ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σε αντίποινα τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Richard Hest δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταμετρήσει περισσότερες από 3.000 επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας. 
 
Το απόγευμα του Σαββάτου 7/10 η Hamas εξαπέλυσε κι άλλες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ,  ενώ το Ισραήλ επανέλαβε τους τη νύχτα τους βομβαρδισμούς στόχων της Hamas ενός της Γάζας.
Συνεχίστηκαν οι μάχες στις ισραηλινές πόλεις όλη τη νύχτα, συνεχίζονται ακόμη σε 8 σημεία

Οι μάχες στο νότιο Ισραήλ μεταξύ των μαχητών τηςHamas και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ανέφεραν ισραηλινές πηγές ασφαλείας. 
 
Ο αντισυνταγματάρχης Hecht ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχες στο ισραηλινό έδαφος σε «22 τοποθεσίες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» με 200- 300 παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς οι οποίοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται ότι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο ορισμένων αστυνομικών τμημάτων ή κτιρίων που είχε καταληφθεί τις προηγούμενες 24 ώρες από τις δυνάμεις της Hamas
 
Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών στο νότο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Be'eri, κοντά στα σύνορα της Γάζας, το Sderot και τέσσερις άλλες νότιες τοποθεσίες που δεν διευκρίνισε.
 
Οι κάτοικοι στο Kfar Aza - μια άλλη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα - εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταφύγια στα σπίτια τους και να περιμένουν βοήθεια, αναφέρει επίσης η Haaretz.
 
«Το Kfar Aza είναι ακόμα υπό πόλεμο», είπε ένας κάτοικος.
 
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ «σημεία εμπλοκής» με τους μαχητές της Χαμάς εντός της επικράτειάς του.
 
Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, λέει ότι οι «σκληρές μάχες» συνεχίζονται.
 
Αυτές είναι οι οκτώ περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξάγονται επιχειρήσεις.
 

Απαγορευμένη ζώνη η περιοχή κοντά στη Γάζα - Αρχίζει εκκενώσεις το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει τους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.
 
Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Richard Hecht.
 
Ο στρατός κήρυξε «απαγορευμένη ζώνη» την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα.
 
Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.
 
Ο Hecht δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες».
 
Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε.
 
«Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». 
 
Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε.
 
«Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Ταραχές στη Δυτική Όχθη, 5 Παλαιστίνιοι νεκροί, 120 τραυματίες

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 7/10 μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων στο El Bireh, στην Kalandia, στη Hebron και στο Al-Hadr.
 
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Απειλεί η Hezbollah με επίθεση από βορρά, χτυπούν θέσεις στο Λίβανο οι ισραηλινοί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί πλήγματα με πυροβολικό σε περιοχές του Λιβάνου, μετά από «πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα λεπτά από εκεί μέσα σε ισραηλινό έδαφος».
 
Eκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στα όρη Dov, μια έκταση γης που διεκδικούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Συρία κοντά στη διασταύρωση των κοινών συνόρων τους.
 
Πηγές του ισραηλινού στρατού υποστήριξαν πως τα πυρά προέρχονταν από τη Hezbollah.
 
Η Hezbollah είναι μια σιιτική ισλαμιστική πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική οργάνωση που κατέχει σημαντική δύναμη στον Λίβανο.
Νωρίτερα το Σάββατο 7/10, η Hezbollah είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης» ενώ είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Χαμάς, ως μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».
 
Μετά την ανακοίνωση, από την πλευρά του Ισραήλ, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενέκρινε την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, η Hezbollah ανακοίνωσε ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, οι δυνάμεις της θα του επιτεθούν από τον βορρά, δηλαδή από τα εδάφη του Λιβάνου όπου έχουν βάσεις.
Ερωτηματικά εντός του Ισραήλ για τον αιφνιδιασμό
Ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων από την επίθεση της Hamas προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. 
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος», παραδεχόμενος ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ». Είναι ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αναφέρει κεντρικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. 
 
Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid πρότεινε στον πρωθυπουργό Netanyahu τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
 
«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Lapid, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι», πρόσθεσε.
 

Λίγες ώρες αργότερα, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Netanyahu κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, Yair Lapid και Benny Gantz να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 
Δεν έχει ανακοινωθεί πάντως πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 

 
Πηγή : www.bankingnews.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου