MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Μια οικονομική κρίση είναι εδώ! Οι τράπεζες των ΗΠΑ κλείνουν εκατοντάδες υποκαταστήματα και απολύουν χιλιάδες εργαζομένους

Ξέρω ότι συμβαίνουν πολλά στον κόσμο αυτήν την στιγμή, αλλά έπρεπε απλώς να γράψω για το τι συμβαίνει στις τράπεζές μας. Τα υψηλά επιτόκια και το χάος στον κλάδο των ακινήτων συνδυάζονται για να ασκήσουν τεράστια πίεση στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά μας. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες σφίγγουν πολύ τα χρήματά τους, κλείνουν εκατοντάδες υποκαταστήματα και απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2008 και το 2009, και αναμένω πλήρως οι συνθήκες να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι τράπεζες των ΗΠΑ έκλεισαν 54 τοπικά υποκαταστήματα:
 
Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν να κλείνουν υποκαταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ, αφήνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών χωρίς πρόσβαση σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η Bank of America απέκλεισε 21 υποκαταστήματα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα δελτίο που δημοσίευσε το Office of the Controller of the Currency (OCC) την Παρασκευή.

Η Wells Fargo έκλεισε 15, ενώ η US Bank και η Chase ανέφεραν ότι έκλεισαν εννέα και τρία αντίστοιχα.

Συνολικά, περίπου 54 υποκαταστήματα είτε είχαν κλείσει είτε ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν μεταξύ 1ης και 7ης Οκτωβρίου.

Είναι μόνο μία εβδομάδα!

Φυσικά τα καταστήματα των τραπεζών κλείνουν με τρομακτικούς ρυθμούς εδώ και αρκετό καιρό.

Πέρυσι, οι τράπεζες των ΗΠΑ έκλεισαν περίπου 2.000 περισσότερα υποκαταστήματα από αυτά που άνοιξαν:

Οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα πιο γρήγορα παρά ανοίγουν νέα. Οι τράπεζες των ΗΠΑ έκλεισαν πάνω από 3.000 υποκαταστήματα πέρυσι ενώ άνοιξαν μόλις 1.000. Η JPMorgan Chase πρωτοστάτησε στο κλείσιμο υποκαταστημάτων πέρυσι, κλείνοντας 144 υποκαταστήματα, ενώ άνοιξε 133. Η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό για καταθέσεις και νεότερους πελάτες από διαδικτυακές τράπεζες, εταιρείες fintech και Big Tech.

Αν δε ζείτε κάτω από έναν βράχο, είμαι βέβαιος ότι έχετε παρατηρήσει αυτό να συμβαίνει στη δική σας περιοχή.

Για πολλούς Αμερικανούς, ένα «ταξίδι στην τράπεζα» δεν απέχει πλέον παρά μόνο λίγα λεπτά.

Και οι τράπεζές μας απολύουν επίσης εκπληκτικούς αριθμούς εργαζομένων εδώ το 2023:

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απολύουν αθόρυβα εργαζομένους όλο το χρόνο - και μερικές από τις βαθύτερες περικοπές δεν έχουν ακόμη έρθει.

Παρόλο που η οικονομία έχει εκπλήξει τους μετεωρολόγους με την ανθεκτικότητά της, οι δανειστές έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων ή ανακοίνωσαν σχέδια για να το κάνουν, με βασική εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα των ΗΠΑ.

Πιεσμένες από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις δραστηριότητες των στεγαστικών δανείων, στις συναλλαγές στη Wall Street και στο κόστος χρηματοδότησης, οι επόμενες πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν περικόψει συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Μεγάλο πρόβλημα.

Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά.

Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board έχει πλέον μειωθεί για 18 συνεχόμενους μήνες:

Το Conference Board Leading Economic Index® (LEI) για τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,7 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο του 2023 στο 104,6 (2016=100), μετά από πτώση 0,5 τοις εκατό τον Αύγουστο. Ο δείκτης LEI υποχώρησε 3,4% κατά την εξάμηνη περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2023, μια βελτίωση από τη συρρίκνωσή του κατά 4,6% τους προηγούμενους έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2022 έως Μάρτιος 2023).

«Το LEI για τις ΗΠΑ υποχώρησε ξανά τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ενάμιση χρόνο διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων από τον Απρίλιο του 2022», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, Senior Manager, Business Cycle Indicators, στο The Conference Board. «Τον Σεπτέμβριο, οι αρνητικές ή σταθερές εισφορές από εννέα από τις δέκα συνιστώσες του δείκτη υπεραντιστάθμισαν λιγότερες αρχικές απαιτήσεις για ασφάλιση ανεργίας. Αν και ο εξαμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης του LEI είναι κάπως λιγότερο αρνητικός και το σήμα ύφεσης δεν ακούστηκε, εξακολουθεί να σηματοδοτεί τον κίνδυνο οικονομικής αδυναμίας στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική οικονομία έχει δείξει σημαντική ανθεκτικότητα παρά τις πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, το Conference Board προβλέπει ότι αυτή η τάση δεν θα διατηρηθεί για πολύ περισσότερο και ότι μια ρηχή ύφεση είναι πιθανή το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Εάν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα τώρα, τι πρόκειται να συμβεί εάν η θερμή φάση του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου ξεσπάσει ξαφνικά στη Μέση Ανατολή;

Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η οικονομία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των εμπορικών χρεοκοπιών του Κεφαλαίου 11 ήταν 61 τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι ήταν κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο:

Ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν δυσκολευτεί φέτος. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι εμπορικές χρεοκοπίες του Κεφαλαίου 11 αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση σε 4.553, σύμφωνα με την Epiq Bankruptcy, η οποία παρέχει στοιχεία για την αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ.
 
61 τοις εκατό!

Αφήστε αυτόν τον αριθμό στην άκρη για λίγο.

Και μόλις μάθαμε ότι οι πωλήσεις κατοικιών που ανήκουν στο παρελθόν έχουν πέσει σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2010, όταν οι ΗΠΑ «βρίσκονταν στη μέση μιας κρίσης αποκλεισμού»:

Οι πωλήσεις κατοικιών που ανήκουν στο παρελθόν μειώθηκαν κατά 2% το Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο επιτόκιο 3,96 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι πωλήσεις ήταν 15,4% χαμηλότερες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό πωλήσεων από τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν η αγορά βρισκόταν εν μέσω κρίσης αποκλεισμού. Συγκριτικά, μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονταν γύρω στο 3%, οι πωλήσεις κατοικιών έτρεχαν με ρυθμό 6,6 εκατομμυρίων. Το μέσο επιτόκιο του σταθερού 30ετούς σήμερα είναι περίπου 8%, σύμφωνα με τη Mortgage News Daily.
 
Μιλώντας για κατασχέσεις κατοικιών, είναι αυξημένες κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022:

Οι κατασχέσεις κατοικιών αυξάνονται καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να παλεύουν με τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον πάροχο δεδομένων ακίνητης περιουσίας ATTOM, η οποία διαπίστωσε ότι οι κατασχέσεις - που περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις αθέτησης υποχρεώσεων, προγραμματισμένους πλειστηριασμούς και ανακαταλήψεις τραπεζών - αυξήθηκαν κατά 28% το τρίτο τρίμηνο σε 124.539.

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Μια νέα οικονομική κρίση είναι εδώ.

Και η αλήθεια είναι ότι θα γίνει πολύ χειρότερη.

Έτσι, παρόλο που τα πράγματα δεν είναι καλά τώρα, απολαύστε αυτές τις τελευταίες μέρες σχετικής σταθερότητας όσο μπορείτε, γιατί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σύντομα θα βυθίσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση μεγάλης αναταραχής.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου