MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Dimon (JP Morgan): Ο κόσμος απέχει... 1,5% από το κραχ - Και δεν είναι προετοιμασμένος γι' αυτό

«Ο κόσμος σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένος για ένα επιτόκιο κεφαλαίων της Federal Reserve στο 7% 
 
Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για ένα χειρότερο σενάριο.
 
Αυτό θα είναι τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve να αγγίξουν το 7% μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon σε συνέντευξή του στους Times of India.
 
«Εάν πρόκειται να έχουν χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει στρες στο σύστημα», δήλωσε ο Dimon κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan. 

«Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν αρχίσει η παλίρροια. 

Αυτή θα είναι η παλίρροια στις αγορές», υπενθύμισε ο Dimon.

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις της Fed

Ο Dimon, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη συναινετική άποψη ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων που αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,5% — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.
 
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι χρηματαγορές τιμολογούν περικοπές από το επόμενο έτος.

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. 

Ήδη, οι οικονομολόγοι βάζουν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% - και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για ύφεση μόλις φέτος.
 
Ένα επιτόκιο 7% θα κατέστρεφε την πρόσφατη αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8% και σημάδια χαλάρωσης των τιμών.

Οι μέχρι τώρα αυξήσεις

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν είχε σχεδόν κάποια ουσία.

Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% ήταν ξαφνική, αλλά κανείς δεν θα είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Dimon. 

«Δεν είμαι σίγουρος όμως αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

Η Fed άφησε αμετάβλητο το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις έδειξαν ότι 12 από τους 19 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης φέτος.
 
Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής είδε τα επιτόκια να κορυφώνονται πάνω από το 6%.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.

«Ο κόσμος σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένος για ένα επιτόκιο κεφαλαίων της Federal Reserve στο 7%,» είπε ο Charlie Jamieson, επικεφαλής επενδύσεων στην Jamieson Coote Bonds, στο Bloomberg Television.
 
«Σε αυτό το επίπεδο θα περιμέναμε ότι θα είχαμε ένα αποπληθωριστικό φαινόμενο, θα έσκαγε πολλές φούσκες περιουσιακών στοιχείων, απλά δεν θα ήταν βιώσιμο», ανέφερε.
 
Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου