MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Οκτώ σημάδια ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης κρίσης χρέους πιστωτικών καρτών

Pixabay
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά σίγουρα ετοιμάζεται μια τεράστια κρίση χρέους πιστωτικών καρτών. Οι Αμερικανοί εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα ​​από μήνα σε μήνα, το ποσοστό από εμάς που κουβαλάμε υπόλοιπα από μήνα σε μήνα αυξάνεται και το μέσο επιτόκιο για τέτοια υπόλοιπα έχει αυξηθεί πάνω από 20 τοις εκατό. Εάν μπορείτε ενδεχομένως να το αποφύγετε, μην κουβαλάτε τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών από μήνα σε μήνα, γιατί αυτό θα σας στραγγαλίσει οικονομικά. 
 
 
Δυστυχώς, οι νέοι μας δε διδάσκονται ποτέ αυτό στο σχολείο και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν βαθιά οικονομικά προβλήματα όταν ενηλικιωθούν. Και μόλις έρθετε σε βαθιά οικονομικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να βγείτε από αυτό.

Σε όλα μου τα χρόνια, δεν έχω δει ποτέ αριθμούς όπως τους βλέπουμε τώρα. Τα παρακάτω είναι 8 σημάδια ότι βρισκόμαστε ακριβώς στα πρόθυρα μιας μεγάλης κρίσης χρέους πιστωτικών καρτών…

#1 Το συνολικό ποσό του χρέους πιστωτικών καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ:

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ανέφερε νωρίτερα τον Αύγουστο ότι το συνολικό χρέος πιστωτικών καρτών αυξήθηκε σε 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά την τρίμηνη περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αύξηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ή 4,6% – από το προηγούμενο τρίμηνο. Σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε στοιχεία της Fed που χρονολογούνται από το 2003.

#2 Το μέσο επιτόκιο των υπολοίπων πιστωτικών καρτών έχει πλέον αυξηθεί σε νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του 20,63 τοις εκατό:

Η διπλή αύξηση στη χρήση πιστωτικών καρτών και στα ποσοστά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή τα επιτόκια είναι αστρονομικά υψηλά αυτήν την στιγμή. Το μέσο ετήσιο επιτόκιο πιστωτικών καρτών, ή APR, σημείωσε νέο ρεκόρ 20,63% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων Bankrate που χρονολογείται από το 1985.

# 3 Ένα τεράστιο 47 τοις εκατό όλων των κατόχων καρτών στις ΗΠΑ έχουν τώρα υπόλοιπα από μήνα σε μήνα:

Πολλοί κάτοχοι καρτών από όλες τις ηλικιακές και εισοδηματικές ομάδες μεταφέρουν υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, με το 47 τοις εκατό να δηλώνει πως το κάνει - από 39 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2021 - διαπιστώνει η έρευνα (που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο).

#4 Το μέσο επίπεδο χρέους πιστωτικών καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες απλώς συνεχίζει να αυξάνεται:

Το εθνικό μέσο χρέος πιστωτικών καρτών αυξήθηκε στα 7.227 δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές των ΗΠΑ σε ορισμένες πολιτείες είχαν μεγαλύτερο χρέος από άλλες. Οι κάτοικοι του Κονέκτικατ είχαν το υψηλότερο μέσο επίπεδο χρέους των 9.408 δολαρίων, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο κατά 30%, σύμφωνα με την έρευνα. Ακριβώς πίσω από αυτό ήταν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο μέσο χρέος των 9.165 $.

#5 Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν χρέος πιστωτικών καρτών επειδή κάνουν επιπόλαιες αγορές. Σύμφωνα με ένα γνώστη του κλάδου, οι περισσότεροι Αμερικανοί το κάνουν «επειδή βρίσκονται υπό οικονομική πίεση»:

Ο αναλυτής του Bankrate.com, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, είπε πως «οι άνθρωποι δεν χρηματοδοτούν αγορές με 20% επειδή όλα πάνε καλά. Το κάνουν επειδή βρίσκονται σε οικονομική πίεση.

#6 Ο αριθμός των καθυστερήσεων πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια:

Ο αυξανόμενος αριθμός ληξιπρόθεσμων λογαριασμών δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα. Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών κατά έναν κύκλο αυξήθηκε κατά 42,6% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι παραβατικές υποχρεώσεις έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

#7 Μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι πολλοί Αμερικανοί που χρησιμοποιούν πραγματικά προσωπικά δάνεια για να ενοποιήσουν το χρέος πιστωτικών καρτών καταλήγουν γρήγορα να δημιουργούν νέα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών κοντά στα προηγούμενα επίπεδά τους:

Μια έρευνα που διεξήχθη από την TransUnion μεταξύ Απριλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022 διαπίστωσε ότι οι δανειολήπτες που χρησιμοποίησαν ένα προσωπικό δάνειο για να ενοποιήσουν το χρέος της πιστωτικής τους κάρτας είδαν τα υπόλοιπά τους να μειώνονται κατά 57% κατά μέσο όρο, αλλά για πολλούς, αυτά τα υπόλοιπα επέστρεψαν κοντά στα προηγούμενα επίπεδα 18 μήνες αργότερα .

#8 Σε μια εποχή που οι οικονομικές συνθήκες επιβραδύνονται σε όλη τη χώρα, οι Αμερικανοί εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις πιστωτικές τους κάρτες:

Στην πραγματικότητα, δύο στους πέντε Αμερικανούς με πιστωτικές κάρτες δήλωσαν πως εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από τις πιστωτικές τους κάρτες, σύμφωνα με την έρευνα. Και το 35% δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος της πιστωτικής κάρτας πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, ένα άλλο 35% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιθανότατα θα μεγιστοποιούσε το χρέος σε τουλάχιστον μία πιστωτική κάρτα μέχρι το τέλος του 2023.

«Αυτή η αυξημένη εξάρτηση από τις πιστωτικές κάρτες είναι πιθανό να οδηγήσει πολλούς ακόμη πιο βαθιά στο χρέος – κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό με τα επιτόκια να είναι διψήφια», ανέφερε στην έκθεσή της η Quicken.

Δυστυχώς, πολύ περισσότεροι Αμερικανοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις πιστωτικές κάρτες τους επόμενους μήνες, επειδή η αγορά εργασίας γίνεται σημαντικά πιο σφιχτή.

Στην πραγματικότητα, μόλις πήραμε μερικούς νέους αριθμούς που έχουν δημιουργήσει αρκετό συναγερμό:

Με τη συναίνεση να περιμένει μόνο μια μέτρια πτώση στις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο από 9,582 εκατομμύρια σε 9,5 εκατομμύρια, αυτό που ανέφερε το BLS ήταν αντ' αυτού θλιβερό  τον Ιούλιο υπήρξαν μόλις 8,827 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η πρώτη εκτύπωση κάτω των 9 εκατομμυρίων από τον Μάρτιο του 2021 . Ήταν επίσης η 3η μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγραφεί!

Ακόμη χειρότερα, αν το BLS δεν είχε μειώσει δραστικά τον αριθμό Μαΐου από 9,582 ΜΜ σε αστεία 9,165 ΜΜ, η πτώση θα ήταν σχεδόν 800.000 θέσεις εργασίας. Και ναι, η σημερινή αναθεώρηση προς τα κάτω…

… συνεχίζει την πρόσφατη τάση κάθε σημείου δεδομένων στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αναθεωρείται απότομα χαμηλότερα τους επόμενους μήνες, σε μια συντονισμένη προσπάθεια προπαγάνδας να κάνει την οικονομία να φαίνεται ισχυρότερη και μετά να την αναθεωρεί αθόρυβα όταν το ξεχνούν όλοι.

Η οικονομία οδεύει σαφώς σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες .

Δεν είναι λοιπόν η ώρα να συσσωρεύσουμε περισσότερα χρέη.

Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα να ρίξετε τις καταπακτές.

Θα σας παροτρύνω πολύ να γίνετε «αδύνατοι και κακόβουλοι» οικονομικά, γιατί εκείνοι που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να βιώσουν πολύ πόνο κατά τα επόμενα αγχωτικά χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου