MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Έρευνα του ΒΝ: Στα ύψη οι τιμές στο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Γερμανία

Οι τιμές στο ράφι έχουν εκτοξευθεί επικίνδυνα απομυζώντας εισοδήματα των νοικοκυριών ενώ οι προσφορές που κάνουν δεν λειτουργούν 
 
Μέχρι και τρεις φορές επάνω είναι οι τιμές των super-market στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις τιμές στην Γερμανία , ενώ από την άλλη οι μισθοί στην Ελλάδα κυμαίνονται στο ένα τρίτο των μισθολογικών αποδοχών στην Γερμανία. 

Σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξης των 0,20 λεπτών κυμαίνονται οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ από τον επόμενο μήνα υποχωρούν περαιτέρω για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τα οποία νοικοκυριά πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την συνολική συντήρηση τους το μήνα σε σχέση με την Ελλάδα. 

Το ΒΝ βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ στη Γερμανία και κατέγραψε τις τιμές δεκάδων προϊόντων και στη συνέχεια έκανε το ίδιο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ. 
 
Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες και από τα δύο. 

Πιο αναλυτικά, οι τιμές στα γιαούρτια, είδος πρώτη ανάγκης κυμαίνονται από 0,33 μέχρι και 0,90 λεπτά περίπου. 

Τα αντίστοιχα είδη γιαουρτιών στην Ελλάδα έχουν πάνω από 1.50 ευρώ μέχρι και 2 ανάλογα με την επωνυμία
 
Στην Ελλάδα οι τιμές στα Super-Market δεν διαμορφώνονται, σύμφωνα με τους όρους της οικονομίας φέρνοντας τους καταναλωτές στα όρια της απόγνωσης. 

Οι τιμές στο ράφι έχουν εκτοξευθεί επικίνδυνα απομυζώντας εισοδήματα των νοικοκυριών ενώ οι προσφορές που κάνουν δεν λειτουργούν. 

Ουδεμία φυσικά πραγματική ανταπόκριση στην τσέπη των πολιτών στην Ελλάδα παρέχει το καλάθι του νοικοκυριού, καθώς οι τιμές που έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν, θα τις κρατούσαν ούτως ή άλλως. 

Ωστόσο, το καλάθι δείχνει έμμεσα ότι τα Super – Market έχουν συμφωνήσει να μην κατεβάσουν τιμές ενώ το υπουργείο ανάπτυξης δεν θα εφαρμόσει μέτρα όπως εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρώπης, ή παρεμβάσεις αν χρειαστεί. 

Ενδεικτικά οι τιμές των αλλαντικών στη Γερμανία από 1,79 ευρώ ενώ οι τιμές στην Ελλάδα ξεκινούν για τα επώνυμα πάνω από 3 με 4 ευρώ. 
 
Τα κυριότερα super – market στην Γερμανία, όπως το REWE, Penny, Norma, Neto, EDEKA, τα Rossmann, DM, Mueller , ALDI SÜD, ALDI NORD, Lidl,-μεγάλα καταστήματα σε όλη την Γερμανία καθαριστικών, καλλυντικών, ειδικών ειδών διατροφής, όπως είναι οι βιταμίνες ή άλλα είδη που πωλούνται στην Ελλάδα στο φαρμακείο και (στην Ελλάδα) τους έχει αποδοθεί ο όρος παρα-φαρμακευτικά (παρά – κάποιων) με σκοπό να αποκτήσουν μία αξία εκεί που δεν υπάρχει, το 2023 έκαναν ελάχιστες αυξήσεις στα προϊόντα διατροφής. έως καθόλου στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης. 

Ενδεικτικά τα παραφαρμακευτικά στην Ελλάδα όρος για να ανεβάσει το κόστος των προϊόντων και το κέρδος των φαρμακοποιών ενώ ως αξία δεν έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω στον καταναλωτή σε σχέση με άλλα προϊόντα 

Οι μπάρες σαπουνιών SEBA MED στην Γερμανία 1.95 στην Ελλάδα πάνω από 5-6 ευρώ. 

Οι κρέμες χεριών Neutrogena στην Γερμανία 2.95 στην Ελλάδα πάνω από 6 ευρώ 
 
Αντίθετα με την Ελλάδα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διατίθενται από τα ίδια εργοστάσια που πωλούν τα επώνυμα προϊόντα αλλά συσκευάζονται διαφορετικά δεν αποτελούν μοχλό ανόδου των τιμών των επωνύμων προϊόντων στην Γερμανία με τις αποκλίσεις στις τιμές στη Γερμανία να είναι αισθητές. και όχι να συγκλίνουν, όπως συμβαίνει ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. 

Μεγάλη και η διαφορά στο γάλα, αφού στη Γερμανία πουλιέται 0,55 ευρώ και στην Ελλάδα πάνω από 1,10 ευρώ. 

Ενδεικτικά οι τιμές δημητριακών στην Ελλάδα για συσκευασίες που έχουν μείνει μισές, ξεπερνούν τα 3-4 ευρώ. 

Ενώ οι τιμές της κομπόστας και για μαρμελάδες ξεπερνούν ακόμα και τα 4 ευρώ ανά συσκευασία.

Ενδεικτικά, το κόστος διαβίωσης: Διαμέρισμα 95 τμ σε πολύ καλή περιοχή όπως στις Nippes (μεταξύ Niehl, Riehl) με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ποδηλάτων ασφάλειας έναντι κλοπών καιρικών καταστροφών, με συνεχή 24ωρη θέρμανση όλους τους μήνες του χειμώνα και άνοιξης (7 μήνες περίπου), με συνεχή κατανάλωση ενέργεας για μαγείρεμα, χρήση μπάνιου, κατανάλωση νερού, περιποήσης μεγάλων εκτάσεων κήπου κοστίζει για την μηνιαία συντήρηση του 600 ευρώ (πάγιο κόστος ανεξαρτήτου κατανάλωσης). Σημειωτέον το ποσό αυτό πέφτει το καλοκαίρι, καθώς αφαιρείται το κόστος κατανάλωσης ενέργειας, ενώ από τον επόμενο μήνα οι τιμές στο ηλεκτρικό και φυσικό αέριο υποχωρούν. Σημειώνεται επίσης ότι οι μεγάλες αυξομμειώσεις στις τιμές ενέργειας αφορούν τον χονδρέμπορους και τους μεσάζοντες, δεν περνούν τόσο στους τελικούς καταναλωτές.
 
 
Έλενα Ερμείδου 
 
Πηγή :  www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου