MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

«Η υπεράσπιση της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί σε ξένες δυνάμεις»- Βασίλης Κουμπάκης

Γράφει ο
Βασίλης Κουμπάκης
 
Στις 29 Ιουνίου 2023 κατατέθηκε στο Κογκρέσο της ΗΠΑ τροπολογία από τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκρέις Μενγκ να συμπεριληφθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2024 των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών οι δυνατότητες πρόσθετων βάσεων ή διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ελληνικά νησιά (παρουσία όχι τουριστική). Εάν το θέμα αφορούσε τα νησιά της ΗΠΑ η είδηση δεν θα είχε μεγάλη αξία αλλά όταν αφορά τα Ελληνικά νησιά τα πράγματα αλλάζουν. Είναι σαν να συζητά φιλικό σου ζευγάρι σε ποιο δωμάτιο θα εγκατασταθούν στο σπίτι σου όταν έρθουν, ενώ δε σε ενημέρωσαν ότι θα σε επισκεφθούν.
 
Η τροπολογία αφορά το υπουργείο Αμύνης της ΗΠΑ άρα έχει σχέση με την άμυνα των ΗΠΑ. Αλλά ποια συμφέροντα έχει η ΗΠΑ να εγκαταστήσει βάση στη Σύρο ή την Λήμνο; Η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη δεν αρκούν για την προστασία του αμερικανικού κράτους; Από τη Σύρο θα προστατευτεί η Βορειοαμερικανική ήπειρος; Άλλο νησάκι ποιο κοντά τους δεν βρέθηκε διαθέσιμο; Εάν το θέμα αφορά τη δικιά μας άμυνα τότε το θέμα έπρεπε να το είχε θέσει ο δικός μας υπουργός Αμύνης και όχι η αμερικανική βουλευτής που θεσμικά εκφράζει αμερικάνικα συμφέροντα;
 
Εάν κάποιοι στην κυβέρνηση μας νομίζουν ότι θα έρθουν οι αμερικανοί να προστατέψουν την Ελλάδα θα πρέπει να ενημερωθούν ότι από το 1948 που έχουμε τους αμερικανούς να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα και τα υπουργεία μας δεν μας προστάτεψαν ενώ είχαν χρόνο να εκδηλώσουν τέτοια πρόθεση. Το αντίθετο, ο ελληνισμός έχασε εδάφη στην Κύπρο από την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, ενώ η Δημοκρατία προτίμησε άλλες ποιο φιλόξενες χώρες να επισκεφτεί.
 
Το θέμα όπως έχει τεθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δεν αναγάγει να αφορά ανεξάρτητη χώρα, ενώ είμαστε πλήρεις σε ανεξαρτησίες, Ανεξάρτητη αρχή εσόδων, Ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας Ανεξάρτητες επικοινωνίες, Ανεξάρτητη δικαιοσύνη κλπ, μόνο ανεξάρτητη Ελλάδα δεν έχουμε.
 
Η υπεράσπιση της χώρας από εχθρικές πράξεις ξένων δυνάμεων (π.χ. τουρκικών) δεν μπορεί να ανατεθεί σε άλλους ξένους (πχ. αμερικανών). Ακόμα και οι συνεργασίες με τους ξένους δεν εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, όπως στην Σμύρνη το 1922, στην Κύπρο το 1974. Το Βυζάντιο επίσης χρησιμοποιούσε ξένους για την προστασία του, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου χρησιμοποιούσαν μισθοφόρους διαφόρων εθνοτήτων και ειδικά Οθωμανούς τον 13ο και 14ο αιώνα μέχρι την άλωση της πόλης τον 15ο αιώνα στα χέρια Οθωμανών.    
 
Δεν χρειαζόμαστε ξένους να υπερασπίσουν την Ελλάδα, η Ιστορία μας έχει καταγράψει το πνεύμα των Ελλήνων όταν προστατεύουν την πατρίδα μας από εξωτερικούς εχθρούς με λόγια και πράξεις  στις μεγάλες μάχες :
  • «Μολών λαβέ» είπε ο Λεωνίδας το 490 π.Χ. στην μάχη του Μαραθώνα.
  • «Έλληνες! Σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας μας” είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην μάχη στα Δερβενάκια το 1821.
  • Ρώτησα τον …….κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω» απάντησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στον Κιουταχή, υπερασπίζοντας την Ακρόπολη το 1827.
  • «Επί των κατεχόμενων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων» ήταν η γραπτή διαταγή του ταγματάρχη Κασλά στους μαχητές του, υπερασπίζοντας το ύψωμα 731 στην Αλβανία το 1941
  • «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», απάντησε ο διοικητής του Ρούπελ αντισυνταγματάρχης Δουράτσος στους Γερμανούς το 1941.
Αυτοί απέδειξαν έμπρακτα πως υπερασπίζουμε την πατρίδα μας από τους εξωτερικούς εχθρούς.
 
Όταν έχεις καταγεγραμμένο στην ιστορία το πνεύμα των ελλήνων μαχητών δεν σου χρειάζονται ξένοι υπερασπιστές της πατρίδας σου. Κανένας Αμερικανός δεν σκοτώθηκε για την υπεράσπιση της Ελλάδας, αφού δεν πολέμησαν με ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα. Ο μόνος αμερικανός που έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα ήταν ο δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ για τον οποίο οι ίδιοι αμερικανοί έδωσαν εντολή στα τσιράκια τους στη Ελλάδα να τον σκοτώσουν το 1948 για να μην μάθει την αλήθεια για τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο η Αμερικανική κοινωνία.       
 
Τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί θα έρθουν οι αμερικανοί, στη Σύρο ή Λήμνο, διευρύνοντας την παρουσία τους στην Ελλάδα όπως αναφέρει η αμερικανίδα βουλευτής Γκρέις Μενγκ. Προφανώς όχι για να μας προστατέψουν από τα συμμαχικά ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα της Τουρκίας. Μάλλον για να παρακολουθούν τη θαλάσσια κίνηση στο Αιγαίο, προφανώς όμως όχι των εμπορικών πλοίων και τα ψαράδικα, αλλά τα πολεμικά πλεούμενα. Τα πολεμικά πλοία, Ελληνικά, Τουρκικά, Ρωσικά, Αμερικανικά κλπ. φαίνονται ακόμα και από το διάστημα η κάθε κίνηση τους, άρα δεν είναι τα πολεμικά πλοία επιφανείας ο στόχος της ενδεχόμενης νέας αμερικανικής βάσης στην Ελλάδα. Αυτό που δεν φαίνεται από το διάστημα είναι η κίνηση των υποβρυχίων και μάλλον το ενδιαφέρων εστιάζεται στα ρωσικά υποβρύχια που μέχρι τώρα είναι αόρατα και αθόρυβα.
 
Ένα τέτοιο γεγονός όμως όπως η εγκατάσταση ξένης στρατιωτικής βάσης στα έδαφος μας, που προφανώς δεν θα γίνει για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το νησί, ως στόχο των αμερικανικών αντιπάλων, αλλά και το ίδιο το κράτος μας στρατιωτικά και διπλωματικά. Στον ακήρυχτο επίσημα ΙΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχει ξεκινήσει με αιτία της Ουκρανίας η χώρα μας δεν έχει λόγο συμμετοχής, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε άλλον εχθρό, τον σύμμαχο μας στον ΝΑΤΟ Τουρκία, που άμεσα θέτει σε κίνδυνο την εδαφική μας ακεραιότητα και την όποια ανεξαρτησία έχουμε κατακτήσει. Όταν η ΗΠΑ παίρνει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδα και Τουρκία η Ρωσία πάντα συμπεριφέρεται φιλικά προς τους Έλληνες και τις χώρες του ελληνισμού, Ελλάδα και Κύπρος. Αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στην Ελλάδα και όφελος μέχρι τώρα δεν είδαμε, άρα η διεύρυνση της παρουσίας της ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν θα ωφελήσει τα ελληνικά συμφέροντα, μάλλον το αντίθετο. Εάν απαιτείται η παρακολούθηση των ρωσικών υποβρυχίων από τους Αμερικανούς, η Μαύρη θάλασσα, ο Βόσπορος, η θάλασσα του Μαρμαρά  και τα Δαρδανέλια βρίσκονται σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος μπορεί να τους παρακολουθούν από εκεί που είναι και βολικότερο. Εάν δεν μπορούν, ας βελτιώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό για να πιάνουν τα ρωσικά υποβρύχια. Η Σύρος τη περισσότερο προσφέρει από τα Δαρδανέλια;
 
Στο βιβλίο του διακεκριμένου γάλλου νομικού Étienne de La Boétie, «Πραγματεία περί εθελοδουλίας», τα παραδείγματα που δίνει όλα αναφέρονται στο ελεύθερο πνεύμα των ελλήνων, αυτό που τους έδινε τη δύναμη και νικούν σε μάχες που φαινόντουσαν χαμένες. Η κατάθεση όμως της τροπολογίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χωρίς τη γνώση της ελληνικής βουλής είναι πράξη που αποδεικνύει ότι δεν μας λογαριάζουν εκεί πέρα του ωκεανού, ότι δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα για να παίρνουμε αποφάσεις στο κράτος μας και είναι προσβλητική για εμάς τους έλληνες. Είναι πράξη που θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της χώρας μας. Η μόνο απόδειξη ότι είμαστε ανεξάρτητη χώρα ακόμα θα είναι η μη αποδοχή της όποιας πρότασης καταθέσει η αμερικανική πλευρά για τη διεύρυνση της παρουσίας της στα Ελληνικά νησιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου