MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο – Κικίλιας: “Από εμπρησμούς οι φωτιές”

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο. «Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
 
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: «Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
 
Ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη, εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
 
Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης. Στο ευρύ πλαίσιο: Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.
 
Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί ύψηστη προτεραιότητα για όλους».
 
H συνέντευξη Κικίλια
 
Για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών μιλά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο. Η συνέντευξη Τύπου δίνεται εκτάκτως από τον υπουργό για τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας. Ο κ. Κικίλιας έχει δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.
 
Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως «μετά από 15 ημέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές στη χώρα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά σε αυξημένη ετοιμότητα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντας στην Κάρυστο. «Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από τους πυροσβέστες μέχρι τους κατοίκους και τους εθελοντές».
 
Nα σημειωθεί πως χθες βράδυ  εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στον Υμηττό. Σύμφωνα με πληροφορίες τον εμπρηστικό μηχανισμό εντόπισε εθελοντής πυροφύλακας κατά την διάρκεια περιπολίας στον Υμηττό. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία όπου πραγματοποίησε περαιτέρω έρευνες στην περιοχή χωρίς όμως να βρεθεί κάτι άλλο ύποπτο. Την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Σκηνικό πολέμου
 
Η Νέα Αγχίαλος έζησε χτες σκηνικό πολέμου. Κλιμάκιο πυροτεχνουργών, αλλά και μία ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, θα αναπτυχθεί στην περιοχή προκειμένου να προχωρήσει στην εκκαθάριση από υπολείμματα εκρηκτικών υλών της περιοχής γύρω από την στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών που ανατινάχθηκε χθες το απόγευμα εξαιτίας της πυρκαγιάς.
 
Υπάρχουν φόβοι ότι η διασπορά υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών σε μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση, συνιστά σημαντικό κίνδυνο για το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και για τους πολίτες. Πριν και από τους πυροτεχνουργούς πάντως, την αποθήκη πυρομαχικών αναμένεται να προσεγγίσει ειδικό μικτό συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής, με στόχο να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό πάνω και γύρω από το χώρο της, για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί έτσι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.
 

 
Η αποθήκη που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Σε αυτήν βρίσκονταν αποθηκευμένες κυρίως συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16. Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος ήταν κατασκευασμένος από μπετόν και γύρω υπήρχε χώμα, χωρίς καθόλου βλάστηση. Οι έρευνες θα προσπαθήσουν να καταδείξουν για έγινε η έκρηξη των συγκεκριμένων βλημάτων.
 
Εξαιτίας της σφοδρότητας της έκρηξης και κατ’ επέκταση του ισχυρού ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε, υπέστη σημαντικές ζημιές το στρατόπεδο στην περιοχή Καράμπα, το οποίο λίγο νωρίτερα (περί την 17:45) είχε εκκενωθεί προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό, αφού η φωτιά το είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.
 

 
Για προληπτικούς λόγους ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης, μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.
 
“Πόλη φάντασμα” η Νέα Αγχίαλος
 
Με πόλη “φάντασμα” μοιάζει η Νέα Αγχίαλος. Στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου υποδέχτηκε περισσότερα από 1.000 άτομα καθώς μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.
 

 
Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν και όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.
 

 
Όπως τόνισαν πηγές του ΓΕΑ δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίζοντας ότι από την φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.
 
Νωρίτερα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι αναζωπυρώσεις των μετώπων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία κάτοικοι των περιοχών Νέας Αγχιάλου, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο, Καστράκι, Κόκκινο και Περίβλεπτο είχαν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.
 

 
Ανακοίνωση για τη φωτιά που έφτασε μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα στη Νέα Αγχίαλο, εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Όπως επισημαίνεται, από τη φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ), στην περιοχή Καράμπα, και τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.
 
Τα πύρινα μέτωπα
 
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Μαγνησία, καθώς χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί. Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού. Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
 
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Ρόδο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Μάλιστα, χθες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές. Οι περιοχές αυτές λόγω της πυρκαγιάς τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν.
 
Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και προχθές για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη και οι αναζωπυρώσεις έχουν αντιμετωπιστεί.
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου