MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Ο Τζο Μπάιντεν και τα πολεμοχαρή τσιράκια του φαίνονται απολύτως αποφασισμένοι να παρασύρουν την Αμερική στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

pixabay
Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα πυρηνικά, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν είχε προειδοποιηθεί. Χάρη στον Τζο Μπάιντεν και τα φιλοπόλεμα τσιράκια του, οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί δε φαίνεται να ενδιαφέρονται. Οι περισσότεροι από εμάς απλώς συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε τη ζωή μας, αλλά εν τω μεταξύ οι ηγέτες μας φαίνονται απολύτως αποφασισμένοι να μας παρασύρουν σε μια αποκαλυπτική σύγκρουση. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προκαλεί συνεχώς την Κίνα και κλιμακώνει διαρκώς τον πόλεμο στην Ουκρανία, και μια από αυτές τις μέρες θα μπορούσαν να περάσει μια γραμμή που δε θα έπρεπε ποτέ να ξεπεραστεί. Παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, αλλά δε θα είναι οι μόνοι που θα κανούν αν πιέσουν τα πράγματα πολύ παραπάνω.

Αυτή την εβδομάδα, μάθαμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν δεν ξέρετε τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς, εδώ είναι μια πολύ καλή εξήγηση από το NBC News:

Τα βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης, ή DPICM, είναι κεφαλές επιφανείας σε επιφάνεια που εκρήγνυνται και διασκορπίζουν πολλαπλά μικρά πυρομαχικά ή βόμβες σε μεγάλες περιοχές — φέρνοντας μεγαλύτερη καταστροφή από τα μεμονωμένα φυσίγγια. Τα φυσίγγια μπορεί να είναι γομώσεις που διαπερνούν τεθωρακισμένα οχήματα ή μπορεί να θρυμματιστούν ή να κατακερματιστούν για να είναι πιο επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Ορισμένες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στη χρήση τους λόγω των ανησυχιών ότι οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, ή τα σκουπίδια, θα μπορούσαν να εκραγούν μετά τη μάχη, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας δυνητικά αθώους πολίτες.

Αυτά τα όπλα θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα για τους αμάχους, επειδή πολλά από αυτά αποτυγχάνουν να εκραγούν αρχικά και καταλήγουν να πυροδοτούνται από πολιτική δραστηριότητα πολύ αργότερα:

Καθώς οι βόμβες πέφτουν σε μεγάλη περιοχή, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο μη μάχιμους.

Επιπλέον, κάπου μεταξύ 10% και 40% των πυρομαχικών αποτυγχάνουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί μπορούν στη συνέχεια να πυροδοτηθούν από πολιτική δραστηριότητα χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα.

Η Cluster Munition Coalition, μια ομάδα ακτιβιστών που προσπαθεί να απαγορεύσει τα όπλα παντού, λέει πως τα δυνητικά θανατηφόρα υποπυρομαχικά διασποράς εξακολουθούν να είναι αδρανή στο Λάος και το Βιετνάμ 50 χρόνια μετά τη χρήση τους.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει λόγος για τον οποίο τόσες πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τέτοιων όπλων.

Στην πραγματικότητα, σε αυτό το σημείο περισσότερα από 120 έθνη έχουν συμφωνήσει να τα απαγορεύσουν:

Σε μια σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς έχουν προσχωρήσει περισσότερες από 120 χώρες, οι οποίες συμφώνησαν να μη χρησιμοποιούν, να παράγουν, να μεταφέρουν ή να αποθηκεύουν τα όπλα και να τα εκκαθαρίσουν μετά τη χρήση τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν υπογράψει.

Αλλά παρόλο που υπάρχει μια τέτοια διεθνής συναίνεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν τα στέλνει στην Ουκρανία ούτως ή άλλως:

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι τα πυρομαχικά είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία προκειμένου να διατηρήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των Ρώσων εισβολέων.

«Δε θα αφήσουμε την Ουκρανία απροστάτευτη σε κανένα σημείο αυτής της σύγκρουσης», είπε.
Γιατί δεν μιλούν περισσότεροι για τον Τζέικ Σάλιβαν;

Είναι πολεμοχαρής και ο Τζο Μπάιντεν κάνει σχεδόν ό,τι του πει ο Τζέικ Σάλιβαν.

Και έτσι, όταν ο Τζέικ Σάλιβαν προτείνει να προκαλέσει ξανά την Κίνα, ο Τζο Μπάιντεν συμφωνεί με αυτό.

Η Zero Hedge αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα αρχίσουν τώρα να παρέχουν συστήματα διάσπαρτων ναρκών που εκτοξεύονται από το..."ηφαίστειο" στην Ταϊβάν:

Η Ταϊβάν ολοκλήρωσε μια νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αξίας 146 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση της Volcano Vehicle-Launched Scatterable Mine Systems, η οποία θεωρείται κρίσιμη για την άμυνα του αυτοδιοικούμενου νησιού σε περίπτωση κινεζικής στρατιωτικής εισβολής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται την ίδια εβδομάδα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την έγκριση για επιπλέον 440 εκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες πυρομαχικών και υλικοτεχνικής υποστήριξης για την Ταϊβάν.

Η εκκρεμής συμφωνία για τα συστήματα ναρκοθέτησης Volcano είχε προεπισκόπηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022. Περιλάμβανε επιπλέον φορτηγά M977A4, αντιαρματικές νάρκες M87A1, καθώς και εκπαιδευτικά πυρομαχικά M88 και M89.

Περιττό να πούμε ότι αυτή είναι μια ακόμη κίνηση που έχει εξοργίσει πολύ τους Κινέζους.

Και ο εμπορικός μας πόλεμος με την Κίνα απλώς πήγε σε άλλο επίπεδο.

Ως απάντηση στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, η Κίνα μόλις εφάρμοσε ελέγχους εξαγωγών σε δύο απολύτως κρίσιμες πρώτες ύλες:
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών για το μέλλον των ημιαγωγών κλιμακώνεται.

Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε τη Δευτέρα παίζοντας ένα ατού: Επέβαλε ελέγχους εξαγωγών σε δύο στρατηγικές πρώτες ύλες, το γάλλιο και το γερμάνιο, που είναι κρίσιμες για την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής τσιπ.

«Βλέπουμε αυτό ως το δεύτερο, και πολύ μεγαλύτερο, αντίμετρο της Κίνας στον τεχνολογικό πόλεμο και πιθανώς μια απάντηση στην πιθανή αυστηροποίηση της απαγόρευσης των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές του Jefferies. Η επιβολή κυρώσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ μνήμης της Αμερικής, τη Micron Technology (MU), ήταν η πρώτη το Μάιο, είπαν.

Από τότε που μπήκε ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, οι σχέσεις μας με την Κίνα έχουν πάει στον σκουπιδότοπο.

Και νομίζω πως υπάρχει πιθανότητα οι Κινέζοι να επιλέξουν πραγματικά να εισβάλουν στην Ταϊβάν πριν τελειώσει ο χρόνος του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια πλήρης και απόλυτη καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία:

Μια στρατιωτική σύγκρουση για την Ταϊβάν θα έστελνε την παγκόσμια οικονομία δεκαετίες πίσω λόγω της ακρωτηριαστικής διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού των κρίσιμων ημιαγωγών, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές μικροτσίπ του νησιού.

Η Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία περίπου 100 μίλια μακριά από την Κίνα, κατασκευάζει τα πιο προηγμένα μικροτσίπ στον κόσμο - τους εγκεφάλους μέσα σε κάθε κομμάτι της τεχνολογίας, από smartphone και σύγχρονα αυτοκίνητα μέχρι τεχνητή νοημοσύνη και μαχητικά αεροσκάφη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συμβεί ένας τέτοιος πόλεμος, γιατί πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα τσιπ.

Χωρίς τα τσιπς που παράγει η Ταϊβάν, θα βρισκόμασταν σε έναν πληγωμένο κόσμο:

Το νησί είναι μια εστία κατασκευής μικροτσίπ, που παράγει το 60% των ημιαγωγών στον κόσμο — και περίπου το 93% των πιο προηγμένων, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Boston Consulting Group. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Κίνα παράγουν επίσης ημιαγωγούς, αλλά η Ταϊβάν κυριαρχεί στην αγορά, η αξία της οποίας ήταν σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Γιατί λοιπόν δεν αρχίζουμε να χτίζουμε περισσότερες μάρκες στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Λοιπόν, ένα εργοστάσιο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να κατασκευαστεί στην Αριζόνα, αλλά απέχει πολλά χρόνια από την ολοκλήρωσή του:

Οι ΗΠΑ, που παράγουν περίπου το 10% των παγκόσμιων τσιπς και κανένα από τα πιο προηγμένα, προσπαθούν επίσης να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα για έργα όπως το εργοστάσιο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται στην Αριζόνα από τον ταϊβανέζικο γίγαντα τσιπ TSMC.

Αλλά η οικοδόμηση μιας τόσο περίπλοκης βιομηχανίας θα πάρει χρόνο, είπε ο Wu. «Θα έλεγα 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Αν οι ηγέτες μας ήταν έξυπνοι, θα προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν την ειρήνη.

Αντίθετα, απλώς συνεχίζουν να ανταγωνίζονται τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, και αυτό απλώς τους ωθεί πιο κοντά ο ένας στον άλλο:

Η Κίνα δήλωσε πως θέλει στενότερους δεσμούς με τον ρωσικό στρατό, ένα σημάδι που η Μόσχα εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του Πεκίνου μετά την ματαιωμένη ανταρσία του Βάγκνερ.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu δήλωσε σε συνάντηση τη Δευτέρα με τον Νικολάι Γεβμένοφ, αρχιστράτηγο του ρωσικού ναυτικού, ότι «με τις κοινές προσπάθειες και των δύο πλευρών, οι σχέσεις μεταξύ των δύο στρατιωτικών θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να εδραιώνονται, να σημειώνουν συνεχώς νέα πρόοδο και να φτάσουν σε ένα νέο επίπεδο».

Αν καταλήξουμε να πολεμήσουμε τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα, θα ήταν ένας εφιάλτης.

Και περιττό να πούμε ότι μια τέτοια σύγκρουση θα κατέληγε αναπόφευκτα σε πυρηνική ενέργεια, και ένας πλήρης πυρηνικός πόλεμος θα είχε τη δυνατότητα να σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ας προσευχηθούμε λοιπόν για την ειρήνη.

Δυστυχώς, οι ηγέτες μας δε φαίνεται να ενδιαφέρονται καθόλου για την ειρήνη.

Ο Τζο Μπάιντεν και τα φιλοπόλεμα τσιράκια του παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και η μοίρα της ανθρωπότητας κρέμεται σε μια λεπτή ισορροπία.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου