MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος - Πιθανό κραχ -20% στον S&P 500

Σε κίνδυνο η αμερικανική οικονομία (;) 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ανώτατου ορίου για το ομοσπονδιακό χρέος (31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Ειδικότερα, οι υψηλού διακυβεύματος συνομιλίες σταμάτησαν απότομα την Παρασκευή στο Καπιτώλιο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές αποχώρησαν από την αίθουσα κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο για την αναστολή των συζητήσεων.

«Μέχρι να αποδειχθεί πως θέλουν να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος για το πώς μπορούμε προχωρήσουν και να κάνουν το σωστό, δεν θα συμμετέχουμε στις συζητήσεις.

Δεν θα κάτσουμε εδώ για να μιλάμε στον εαυτό μας», είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Garret Graves.

«Αποφασίσαμε να πατήσουμε pause, γιατί απλά δεν είναι παραγωγικό» πρόσθεσε. 

Ο Graves δήλωσε πως δεν ξέρει αν οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο.
 
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε θέματα προϋπολογισμού και οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο NBC News μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Αργότερα την παύση των συνομιλίων επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McKarthy.

«Ναι, έχουμε μια παύση» είπε ο McKarthy απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Κογκρέσο.
 
«Η ομάδα του Προέδρου εργάζεται σκληρά για μια λογική διακομματική λύση που μπορεί να περάσει από τη Βουλή και τη Γερουσία».

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Kevin MacKarthy δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εγκαίρως για να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

«Βλέπω τον δρόμο διά του οποίου μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο MacKarthy την Πέμπτη.

Προειδοποίηση Summers

Έως και 6 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να μειώσει την αξία του αμερικανικού χρηματιστηρίου η ανόητη δοκιμασία στην οποία υποβάλλουν οι Αμερικανοί πολιτικοί την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Larry Summers.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα επικίνδυνο και περιττό «παιχνίδι».

«Είναι σαν να περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με κλειστά μάτια.

Πρόκειται για κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των πολιτών και στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως» αναφέρει ο Summers.

Αλλά για τον Summers, το να παίξει κάποιος το χαρτί του ανώτατου ορίου χρέους είναι ένα αδιέξοδο σχέδιο και ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, καθώς το ιστορικό προηγούμενο υποδηλώνει ότι η αναμονή μέχρι την ενδέκατη ώρα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία των ΗΠΑ.
 
«Είναι ένα πείραμα, αλλά είναι ένα από αυτά τα πειράματα όπως η περιπλάνηση με κλειστά μάτια σε κεντρική λεωφόρο.

Μπορεί να τη γλιτώσετε…

Αλλά γιατί να δοκιμάσετε αυτό το είδος πειράματος;» είπε ο Summers σε συνέντευξή του στο CNN το βράδυ της Τρίτης.
 
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ανόητη δοκιμασία.

Ελπίζω να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται» συνέχισε.

Με την πλάτη στον τοίχο οι επενδυτές

Καθώς η προθεσμία, σε ό,τι αφορά το χρέος, για τις ΗΠΑ εξαντλείται, η αμερικανική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με αρκετούς κινδύνους.

Ο πανικός δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 8% από τον Ιανουάριο, όταν τότε ξεπεράστηκε πρόσκαιρα το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι οι επενδυτές κινούνται προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.

Οι τιμές για τα credit default swaps (CDS, ασφάλιστρα έναντι αθετήσεων – πιστωτικών γεγονότων) των ΗΠΑ αυξάνονται ενώ παράλληλα τα ξένα κράτη μειώνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά ομόλογα, τα οποία σε περίπτωση αφερεγγυότητας θα γκρεμιστούν.

Οι μετοχές θα «δουν» νέα χαμηλά εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να αυξήσουν το όριο του χρέους και καθυστερήσουν τις πληρωμές τους, προειδοποιούν οι αναλυτές της UBS.

Και παρότι αυτό το ενδεχόμενο το θεωρούν απίθανο, εάν οι ΗΠΑ επισήμως αθετήσουν και καθυστερήσουν τις πληρωμές τους για μια εβδομάδα, ο S&P 500 θα πέσει έως και 20% στις 3.400, σύμφωνα με τον επικεφαλής τον οικονομολόγο Jonathan Pingle.

Ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, αυτή την εβδομάδα απηύθυνε προειοδοποίηση ότι οι αμερικανικές μετοχές ενδέχεται να υποστούν απότομες διακυμάνσεις εάν η συζήτηση για το χρέος συνεχιστεί, παρόλο που προέβλεψε ότι τελικά θα υπάρξει λύση.

Ο Marco Kolanovic της JPMorgan Chase, από τη μεριά του, συνέκρινε τον κίνδυνο με τις μετοχές που δημιουργεί η τρέχουσα αντιπαράθεση με τη σφαγή στη Wall Street που συνέβη το 2011.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου, ο Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και πως οι ΗΠΑ δεν θα αθετήσουν το χρέος τους.

Ο Summers είπε στη συνέντευξή του στο CNN ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» οι ΗΠΑ να μην αθετήσουν το χρέος τους, αλλά πρόσθεσε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να αυξηθεί νωρίτερα, καθώς η παράταση της συζήτησης πιθανότατα θα έχει οικονομικές συνέπειες.
 
«Όσοι λένε ότι έχουμε πραγματικά δημοσιονομικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα, έχουν δίκιο.

Συνεπώς, επειδή έχεις πρόβλημα μαζί μου και έχεις δίκιο, δεν σημαίνει ότι θα με κρατήσεις όμηρο ή θα απαγάγεις ένα από τα παιδιά μου», κατέληξε, αφήνοντας το «καρφί» του για τους Ρεπουμπλικανούς.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου