MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Χείμαρρος Απολύσεων! Εδώ είναι 16 μεγάλες εταιρείες που μόλις ανακοίνωσαν μαζικούς τερματισμούς

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες απολύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί σοκ για κανέναν από εμάς. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προειδοποιήθηκαν ξανά και ξανά ότι επρόκειτο να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά σκληρό οικονομικό περιβάλλον εάν αύξαναν επιθετικά τα επιτόκια, και αυτό ακριβώς συνέβη. Δεν έχουμε δει ένα τσουνάμι απολύσεων όπως αυτό από το 2008 και το 2009, και οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά ζοφερές.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com

Πολλοί από εμάς προειδοποιήσαμε τη Fed πως θα ήταν απίστευτα ανόητο να ωθήσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα την στιγμή που εισέρχονταν σε μια μεγάλη οικονομική ύφεση, αλλά φυσικά η Fed δεν ήθελε να ακούσει.

Μας είπαν ότι είναι οι «ειδικοί» και πως ήξεραν ακριβώς τι έκαναν.

Και τώρα ένα εφιαλτικό σενάριο παίζει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Ακολουθούν 16 μεγάλες εταιρείες που μόλις ανακοίνωσαν μαζικούς τερματισμούς…

#1 Tyson: «Η Tyson Foods Inc (TSN.N) θα εξαλείψει περίπου το 10% των εταιρικών θέσεων εργασίας και το 15% των ανώτερων ηγετικών ρόλων, είπε ο διευθύνων σύμβουλος Donnie King στους υπαλλήλους την Τετάρτη».

#2 Lyft: «Η εφαρμογή Ride-hailing Lyft θα απολύσει 1.072 υπαλλήλους, περίπου το 26% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της, και δεν θα προσλάβει για επιπλέον 250 θέσεις, δήλωσε η εταιρεία σε κατάθεση της SEC την Πέμπτη».

#3 Deloitte: «Η Deloitte θα περικόψει περίπου 1.200 θέσεις εργασίας ή το 1,5% του εργατικού δυναμικού της στις ΗΠΑ, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι εσωτερικές επικοινωνίες των εργαζομένων».

#4 Gap: «Η Gap θα απολύσει περίπου 1.800 υπαλλήλους, τρεις φορές περισσότερες από τις 500 απολύσεις που είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο, ως μέρος μιας ευρείας προσπάθειας μείωσης του κόστους και εξορθολογισμού των λειτουργιών, δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη».

#5 Ernst & Young: «Η Ernst & Young δήλωσε τη Δευτέρα πως θα καταργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ καθώς στρέφεται για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη ζήτηση και την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» σε τομείς της επιχείρησής της».

#6 3M: «Το μεγαθήριο της κατασκευής πίσω από ορισμένες καταναλωτικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Post-It Notes και Scotch Tape, είπε ότι θα απολύσει 6.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι περικοπές προστίθενται στους 2.500 κατασκευαστικούς ρόλους που καταργήθηκαν η 3M τον Ιανουάριο».

#7 CDW : «Η ανακοίνωση-βόμβα της CDW αυτή την εβδομάδα πως αναμένει αποτελέσματα πρώτου οικονομικού τριμήνου κάτω από τις προσδοκίες και η προφανής απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων της είναι ένα σημάδι ότι μετριάστηκε η ζήτηση τεχνολογίας δεδομένου».

#8 David's Bridal: «Ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές νυφικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το David's Bridal απολύει χιλιάδες εργάτες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με μια ειδοποίηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας της Πενσυλβάνια».

#9 DropBox: «Οι μετοχές του Dropbox διαπραγματεύονται περίπου 5% υψηλότερα σήμερα, αφού η εταιρεία είπε πως σχεδιάζει να μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 16%.

#10 Red Hat: «Μετά τη μητρική εταιρεία IBM που ανακοίνωσε χιλιάδες απολύσεις το 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Hat Ματ Χικς είπε στους υπαλλήλους τη Δευτέρα ότι περίπου το 4 τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της θα απολυθεί».

#11 Opendoor: «Η Opendoor Technologies ανακοίνωσε την Τρίτη πως περικόπτει περίπου 560 θέσεις εργασίας, ή το 22% του εργατικού δυναμικού στη διαδικτυακή εταιρεία ακινήτων των ΗΠΑ, επικαλούμενη μια φθίνουσα αγορά κατοικίας».

#12 First Republic: «Η First Republic σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό της δυναμικό μεταξύ 20% και 25% αυτό το τρίμηνο μετά από «πρωτοφανείς» εκροές καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα, δήλωσε η εταιρεία σε ρυθμιστική κατάθεση τη Δευτέρα».

#13 Walmart: «Η Walmart απολύει περισσότερους από 2.000 εργαζομένους σε πέντε αποθήκες των ΗΠΑ που εκπληρώνουν παραγγελίες ιστοτόπων, σε μια κίνηση που ήρθε εβδομάδες αφότου ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της Αμερικής προειδοποίησε πως πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά».

#14 Facebook: «Μια ειδοποίηση απόλυσης που κατατέθηκε στην πολιτεία αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι η μητρική εταιρεία του Facebook Meta σχεδιάζει να απολύσει 343 υπαλλήλους σε τρία γραφεία του Μανχάταν».

#15 Amazon: «Η Amazon ξεκίνησε επίσημα τον πιο πρόσφατο γύρο μειώσεων εργαζομένων. Η εταιρεία ξεκινά τις προαναγγελθείσες απολύσεις περίπου 9.000 εργαζομένων με τσεκούρι στους τομείς των Υπηρεσιών Διαδικτύου της Amazon (AWS) και των ανθρωπίνων πόρων».

#16 Disney: «Η Disney απολύει αρκετές χιλιάδες εργαζομένους σε όλη την εταιρεία αυτή την εβδομάδα στο δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα περικοπών ως μέρος του προηγουμένως ανακοινωθέντος σχεδίου του κολοσσού των μέσων ενημέρωσης να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 7.000 υπαλλήλους».

Δυστυχώς, αυτά δεν είναι μεμονωμένα παραδείγματα.

Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους οι περικοπές θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 396 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο:
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν σχεδόν 90.000 απολύσεις το Μάρτιο, μια απότομη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μια τεράστια επιτάχυνση από πριν από ένα χρόνο, ανέφερε την Πέμπτη η εταιρεία αντικαταστάσεων Challenger, Gray & Christmas.

Οι προγραμματισμένες απολύσεις ανήλθαν σε 89.703 για την περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 15% από τον Φεβρουάριο. Έως σήμερα, οι περικοπές θέσεων εργασίας έχουν εκτοξευθεί σε 270.416, σημειώνοντας αύξηση 396% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η ζημιά ήταν ιδιαίτερα κακή στην τεχνολογία, η οποία έχει ανακοινώσει 102.391 περικοπές μέχρι στιγμής το 2023. Πρόκειται για μια εκπληκτική αύξηση 38.487% από ένα χρόνο πριν και καλό για το 38% όλων των μειώσεων προσωπικού. Η τεχνολογία έχει ήδη μειώσει κατά 5% περισσότερο από ό,τι για όλο το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, και βρίσκεται σε ρυθμό να επισκιάσει το 2001, τη χειρότερη χρονιά που έγινε ποτέ εν μέσω της κατάρρευσης των dot-com.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αφομοιώσετε αυτούς τους αριθμούς, γιατί είναι απολύτως συγκλονιστικοί.

Δεν πρόκειται απλώς για μια μικρή αλλαγή στην αγορά εργασίας.

Αυτό είναι μια κατάρρευση.

Αλλά σύμφωνα με τους «επίσημους αριθμούς» που μας δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, όλα είναι ακόμα καλά.

Και θα συνεχίσουν να σας λένε πως όλα είναι καλά μέχρι να είναι πολύ αργά.

Για χρόνια, οι ηγέτες μας ήταν σε θέση να στηρίξουν προσωρινά το σύστημά μας που αποτύχει πλημμυρίζοντας το με πρωτοφανή ποσά φρέσκων χρημάτων.

Τώρα όμως έφτασε η μέρα του απολογισμού.

Δεν μπορούν να συνεχίσουν να τυπώνουν περισσότερα χρήματα επειδή φοβούνται το μεγαλύτερο πληθωρισμό, αλλά η οικονομία μας θα καταρρεύσει χωρίς τεχνητή βοήθεια.

Εκείνοι που τρέχουν τα πράγματα έχουν ξεμείνει από καλές επιλογές, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να μας οδηγήσουν έξω από αυτό το χάος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου