MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Περισσότερες εξέχουσες χώρες εγκαταλείπουν το δολάριο ΗΠΑ και αγνοούν την έκκληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου

Είχα μια χαλαρή, εστιασμένη συζήτηση με τον Craig Simpson, ο οποίος κάνει ένα podcast από την Αριζόνα, σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση από την απερίσκεπτη απόπειρά της να σκοτώσει τη ρωσική οικονομία και να τερματίσει την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Έχω γράψει προηγουμένως για το τέλος της Pax Americana, αλλά πρέπει να επαναληφθεί - η κύρια συνέπεια της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η αποδόμηση της διεθνούς παγκόσμιας τάξης που δημιουργήθηκε και κυριαρχήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Elijah Magnier συμφωνεί:

 
Ο Elijah J. Magnier είπε στο Sputnik πως η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε την αυγή ενός «νέου κόσμου» ως συνέπεια της σύγκρουσης αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία έχει πυροδοτήσει οικονομική κρίση και αστική αναταραχή στη Δύση.

«Τα πράγματα αλλάζουν» και η Σαουδική Αραβία «κοιτάζει τι συμβαίνει», είπε ο Magnier, «βλέποντας τους Αμερικανούς πολύ πιο αδύναμους από πριν, σε απόσταση από τη Μέση Ανατολή».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «την ίδια κυριαρχία που είχαν», με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να δέχονται πλέον πληρωμές σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ - όπως το κινεζικό γιουάν και το ρωσικό ρούβλι . https://www.theinteldrop.org/2023/03/31/closer-china-saudi-arabia-ties-show-new-world-is-dawning/

Η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ ως το νόμισμα του διεθνούς εμπορίου, ειδικά στις αγορές πετρελαίου, έχει τελειώσει. Η Fox Business αναφέρει σήμερα πως η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το δολάριο στο αμοιβαίο εμπόριο και θα χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους νομίσματα για αμοιβαίους διακανονισμούς. Αυτή η συμφωνία τους επιτρέπει να διεξάγουν απευθείας εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές (δηλαδή, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ και αντίστροφα) χωρίς να χρειάζεται να μετατρέψουν τα νομίσματά τους σε δολάρια ΗΠΑ.

Το Simplicius έχει γράψει ένα ουσιαστικό άρθρο για το substack, Η αλήθεια για την οικονομική δύναμη της Ρωσίας: Είναι πραγματικά τόσο μικρή και αδύναμη όσο ισχυρίζεται η Δύση; (Spoiler alert, δεν είναι) και συζητά πώς η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ του επέτρεψε να ασκήσει σημαντικό έλεγχο στις οικονομίες άλλων εθνών:

Μια χώρα που λειτουργεί με εμπορικό έλλειμμα (το οποίο αφορά τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) απλώς εισάγει περισσότερα είδη από όσα εξάγει. Είναι μια χώρα που βασίζεται στην εισαγωγή αγαθών από άλλες χώρες για να επιβιώσει. Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό είναι επειδή, δεδομένου ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί στη βάση του δολαρίου ΗΠΑ σύμφωνα με την «Ηγεμονία του δολαρίου» - δηλαδή το δολάριο είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου - αυτό σημαίνει πως όταν μια χώρα ΕΙΣΑΓΕΙ στοιχεία, τιμολογείται συνήθως σε δολάρια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, ιδιαίτερα των πιο πολύτιμων εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, γίνεται σε δολάρια. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετατροπής του εγγενούς νομίσματος μιας χώρας σε Δολάριο είναι σημαντική.

Αυτό που βλέπει τώρα ο κόσμος είναι μια οικονομική μάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι χώρα με εμπορικό έλλειμμα, και της Ρωσίας, η οποία απολαμβάνει εμπορικό πλεόνασμα. Ο Simiplicius εξηγεί:

Αλλά, τι γίνεται αν η χώρα σας είναι μια χώρα ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ, μια σπανιότερη φυλή εξαιρετικά αυτάρκης οικονομιών—μια λίστα που περιλαμβάνει μόνο τα πιο προηγμένα έθνη του πρώτου κόσμου όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα κ.λπ.; Η Ρωσία είναι στην πραγματικότητα μεταξύ αυτής της διακεκριμένης λίστας. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα με εμπορικό έλλειμμα στον κόσμο, με διαφορά.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί μια χώρα με εμπορικό πλεόνασμα; Είναι όταν μια χώρα εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει. Συνοπτικά: η μετατροπή της τιμής του δολαρίου στο νόμισμα της χώρας είναι άσχετη, διότι εάν παράγετε όλα όσα χρειάζεται η χώρα σας εντός των συνόρων σας (αυτοβιωσιμότητα), φυσικά τιμολογείτε αυτά τα στοιχεία που δημιουργείτε μόνοι σας στο δικό σας νόμισμα. Λοιπόν, τι σημασία έχει εάν το Ρωσικό Ρούβλι πάει από 30 ρούβλια σε 1 δολάριο, σε 1000 ρούβλια σε 1 δολάριο; Εάν είστε Ρώσος και δεν εισάγετε τίποτα με τιμή σε δολάριο και αγοράζετε πράγματα στη χώρα σας με τιμή μόνο σε ρούβλια, τότε δεν έχει καμία διαφορά τι ανταλλάσσει το ρούβλι έναντι του δολαρίου. Εντός των συνόρων της χώρας σας, ένα ρούβλι είναι ένα ρούβλι, η μετατροπή της τιμής του σε δολάριο είναι ασήμαντη.

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να βασιστούν στη Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσουν τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου. Αυτό δεν ισχύει πλέον:

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου ανακοίνωσαν την Κυριακή αιφνιδιαστικές περικοπές συνολικού ύψους έως και 1,15 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τον Μάιο έως το τέλος του έτους, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθούσαν να γεμίσουν τα ταμεία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η χώρα του διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία και θα αναγκάσει τους Αμερικανούς και άλλους να πληρώσουν ακόμη περισσότερα στον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Ήταν επίσης πιθανό να τείνει περαιτέρω τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους να αυξήσουν την παραγωγή καθώς προσπαθεί να μειώσει τις τιμές και να πιέσει τα οικονομικά της Ρωσίας.

Οι περικοπές παραγωγής από μόνες τους θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κατά περίπου 26 σεντς ανά γαλόνι, επιπλέον της συνήθους αύξησης που έρχεται όταν τα διυλιστήρια αλλάζουν το μείγμα βενζίνης κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης, δήλωσε ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της Clearview Energy Partners LLC. Το Τμήμα Ενέργειας υπολογίζει την εποχική αύξηση κατά μέσο όρο 32 σεντς ανά γαλόνι, είπε ο Book.

Έτσι, με μια μέση τιμή στις ΗΠΑ τώρα περίπου στα 3,50 $ ανά γαλόνι κανονικού, σύμφωνα με την AAA, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βενζίνη πάνω από 4 $ ανά γαλόνι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμερίσει το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το γιεν και τη βρετανική λίρα για να ενισχύσει τους οικονομικούς διακανονισμούς μέσω εθνικών νομισμάτων, δήλωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της ASEAN σε πρόσφατη συνάντηση στην Ινδονησία.

Εάν εγκριθεί ένα τέτοιο μέτρο, το σύστημα διασυνοριακών ψηφιακών πληρωμών ASEAN θα επεκταθεί περαιτέρω. Θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για το εμπόριο, σύμφωνα με μια έκθεση ενημέρωσης.

Τα τελευταία 75 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο οικονομικός κολοσσός που κυριαρχεί και αποφασίζει ποιοι είναι οι διεθνείς κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου