MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Λοβοτομημένοι οικονομολόγοι τσακώνονται

Bail-Ins, Bail-Outs και άλλες μορφές αυτοακρωτηριασμού: Λοβοτομημένοι οικονομολόγοι τσακώνονται στο κατάστρωμα του Τιτανικού.

Καθώς οι ιδιοφυΐες που διοικούν την δυτική χρηματοπιστωτική φούσκα (που μερικές φορές αποκαλείται με το αστείο όνομα: «οικονομία») συνεχίζουν να διπλασιάζουν την εμμονή τους να αντλούν από ένα νεκρό χρηματοπιστωτικό σύστημα όλο και περισσότερα τρισεκατομμύρια δαπάνες τόνωσης, οι διαφωνίες μαίνονται μεταξύ των οικονομολόγων που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και ζουν σε άρνηση σχετικά με την επερχόμενη συστημική, ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και πολλών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα μέσα Μαρτίου επέβαλε την επερχόμενη κατάρρευση του υπερατλαντικού συστήματος με ηλίθιες “συζητήσεις” για το πώς θα κρατηθούν οι τράπεζες-ζόμπι ζωντανές για λίγο ακόμα. Τους σκέφτομαι σαν τους μηχανικούς του Τιτανικού που διαφωνούν με πάθος για το αν πρέπει να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την ταχύτητα του πλοίου του οποίου το κουφάρι έχει προ πολλού προσκρούσει σε ένα παγόβουνο και ήδη βουλιάζει.

Τα bail-ins συζητούνται και πάλι σοβαρά ως μια νέα μορφή «απόκρισης» που μπορεί να γίνει παράλληλα με την μακροχρόνια πρακτική των προγραμμάτων διάσωσης που άρχισε να εγχύει τρισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες που “ήταν πολύ μεγάλες” για να πτωχεύσουν.

Φιγούρες όπως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell υποστήριξαν ένα νέο κύμα υψηλών συμφερόντων ως «ένα συν για την άποψη της κοινωνίας» προκειμένου να εξουδετερώσουν τους αυξανόμενους ρυθμούς πληθωρισμού που σαρώνουν κάθε τομέα της οικονομίας.

Πολλοί μονεταριστές οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν έως και 20%, όπως ακριβώς ήταν το 1980 από τον τότε πρόεδρο της Fed Paul Volcker, ο οποίος είδε τα επιτόκια να καταρρέουν από 12,5% το 1980 σε 3,8% το 1982.

Ωστόσο, ΟΛΕΣ οι πλευρές (αυτοί που προσφέρουν εγγυήσεις και αυτοί που ανεβάζουν τα επιτόκια, του αέρα κοπανιστού) είτε είναι εντελώς ανίδεοι είτε ξεκάθαροι ψεύτες που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής από την πραγματική συστημική φύση της επερχόμενης, τιτάνιας κατάρρευσης, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ληφθούν υπόψη ορισμένα θεμελιώδη γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας.

Γιατί ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη;

Από τότε που μια πανδημία οδήγησε τα έθνη στο κλείδωμα των οικονομιών τους, τα πακέτα διάσωσης και η απεριόριστη εκτύπωση χρημάτων για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από κυριολεκτική πείνα και τις τράπεζες από την κατάρρευση έχει συμβεί μια νέα κανονικότητα. 24 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη που σχετίζονται με τον COVID έχουν δημιουργηθεί διεθνώς.

Οι ισολογισμοί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο στα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια με αυξανόμενους ρυθμούς ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες Too-Big-to-Fail από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 4,2% πραγματικότητα των εντελώς απλήρωτου χρέους των ΗΠΑ, που συντηρούν μια ωρολογιακή βόμβα φούσκας παραγώγων ύψους 1,2 τετρακοσίων δολαρίων, παράλληλα με την κατάρρευση των αλυσίδων εφοδιασμού και ένα δυσλειτουργικό πρόγραμμα πράσινων υποδομών που προωθείται από τον Μπάιντεν, η ανεξέλεγκτη απειλή του πληθωρισμού ή και του υπερπληθωρισμού είναι σταθερά (ή θα έπρεπε να είναι) στο μυαλό όλων.

Τώρα, αν οι δυνατοί υποστηρικτές της πολιτικής «σφιχτού χρήματος», όπως ο Folkerts-Landau της Deutsche Bank ή ο Jerome Powell, μιλούσαν για το παράλογο τύπωμα χρήματος, αποσυνδεδεμένο από οποιαδήποτε συστημική αναδιάρθρωση των υπερδιογκωμένων Too-Big-to-Fail τραπεζών-ζόμπι ή από οποιοδήποτε σοβαρό πρόγραμμα ανάκαμψης, τότε θα έπρεπε να τον χειροκροτήσουμε για το γεγονός ότι εγείρει το φάσμα του απεριόριστου πληθωρισμού. Η Γερμανία είχε τελικά μια άμεση εμπειρία με αυτήν την καταστροφική πολιτική το 1923, όταν ο υπερπληθωρισμός γκρέμισε την Γερμανική οικονομία και δημιούργησε το έδαφος για την άνοδο του ναζισμού λίγο αργότερα.


Δυστυχώς, τόσο ο Folkerts-Landau όσο και ο Powell προωθούν πολιτικές που όχι μόνο θα επιταχύνουν μια οικονομική κατάρρευση έναν αιώνα μετά το χάος που γκρέμισε την Βαϊμάρη, αλλά θα εγκαινιάσουν μια νέα δικτατορία των κεντρικών τραπεζιτών που είχε ανατραπεί μόλις το 1933 λόγω της τυχαίας παρέμβασης του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Τι έκανε λοιπόν ο Βόλκερ; Εφόσον οι οικονομολόγοι λένε επανειλημμένα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων του Volcker το 1979-1982 έσωσαν την οικονομία των ΗΠΑ, ας δούμε τι πραγματικά συνέβη και γιατί ο Volcker περιέγραψε την φιλοσοφία του ως «ελεγχόμενη αποσύνθεση».

Ενώ ο πληθωρισμός εξαπλώθηκε πράγματι σε όλες τις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970, αξίζει να αναρωτηθούμε: γιατί συνέβη πράγματι αυτό και είχαν σχέση οι μεταρρυθμίσεις του Volcker με την επίλυση αυτού του προβλήματος; Ή μήπως τόσο το πρόβλημα όσο και η ονομαστική του λύση οδήγησαν σε μια μοναδική ατζέντα ελεγχόμενης καταστροφής των ΗΠΑ που διαδραματίζεται τώρα τέσσερις δεκαετίες αργότερα;

Πρώτον, η απομάκρυνση από την βιομηχανική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με την αποδέσμευση του δολαρίου των ΗΠΑ από το χρυσό αποθεματικό κανόνα το 1971 οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή μιας κάποτε προοδευτικά σκεπτόμενης παραγωγικής οικονομίας, με γνώμονα την μεταποίηση, σε μια καταναλωτική λατρεία και μεταβιομηχανική σπατάλη.

Αυτή η «μεταβιομηχανική» εποχή χαρακτηριζόταν από βιομηχανίες που ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες που βασίζονταν όλο και περισσότερο σε αυξημένα ποσοστά εισαγωγών πραγμάτων που κάποτε έφτιαχναν οι ΗΠΑ για τον εαυτό τους. Μια οικονομία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ κερδοσκοπίας (οικονομικών, ασφαλιστικών και ακινήτων) κυριάρχησε ολοένα και περισσότερο τον άλλοτε ισχυρό μεταποιητικό τομέα.


Η αγροτοβιομηχανική παραγωγή αντικαταστάθηκε από θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι ΗΠΑ έγιναν όλο και πιο εξαρτημένες από τις φτηνές εισαγωγές από την Κίνα, το Μεξικό και άλλα φτωχά έθνη, τα οποία αναμενόταν να παραμείνουν για πάντα εργοστάσια ιδρώτα και εντατικής εργασίας σκλάβων.


Αυτή η αποσύνδεση της «αποτίμησης» του δολαρίου από όλα τα φυσικά μετρήσιμα πρότυπα οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο να σκοτώσει την αγοραστική δύναμη και να αυξήσει τον πληθωρισμό καθώς η νομισματική κυκλοφορία αυξανόταν όλο και περισσότερο από την κερδοσκοπία για το πετρέλαιο, τα νομίσματα ή άλλα αγαθά που συχνά δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τα ποσοστά επενδύσεων στην επιστήμη αιχμής τόσο στον ατομικό τομέα της σύντηξης όσο και στον μακροσκοπικό τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος περικόπηκαν δραστικά καθώς η γενική συντήρηση και βελτίωση των ζωτικών υποδομών κατέρρευσαν δραστικά σε όλα τα έθνη του ΟΟΣΑ που ήταν παγιδευμένα στην “νέα μεταβιομηχανική κανονικότητα”.


Η R & D που δεν σχετίζεται με τον στρατιωτικό τομέα παρουσίασε επίσης κατάρρευση κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου από 2,5% του ΑΕΠ το 1971 σε μόλις 0,4% του ΑΕΠ το 2020.


Η απορρύθμιση και η απελευθέρωση της αγοράς ευνούχισαν όλο και περισσότερο το ρόλο του κυρίαρχου εθνικού κράτους από το 1971 και μετά, καθώς οι πολιτικές “laissez faire” κυριάρχησαν σε ένα άλλοτε προστατευτικό τοπίο. Αντί να συνεχιστεί η επιτυχημένη πρακτική της “ισοτιμίας τιμών” που καθόρισε την πραγματική ανάπτυξη των δυτικών εθνών κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αγορές που διοικούνταν από κερδοσκόπους που κοιτούσαν μόνο την μεγιστοποίηση του κέρδους καθόρισαν τις τιμές των αγαθών.

Τέλος, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 400% κατά την διάρκεια της κρίσης του ΟΠΕΚ το 1973 παραδέχονται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προώθηση του πληθωρισμού του 1973-79, αλλά όπως απέδειξε ο ερευνητής William Engdahl στο βιβλίο του “Century of Oil” το 1992, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger είχε μεγαλύτερο ρόλο στην κατασκευή αυτής της κρίσης από το μηδέν, εμποδίζοντας εκατοντάδες δεξαμενόπλοια γεμάτα με πετρέλαιο από το να εκφορτωθούν στις ΗΠΑ και διευκολύνοντας την αύξηση κατά 400% με την βοήθεια πολλών υψηλόβαθμων υπουργών πετρελαίου στη Μέση Ανατολή που ήταν υπόλογοι στον Kissinger.
Τα τελευταία χρόνια, ο τότε πρώην υπουργός ΟΠΕΚ της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την έρευνα του Engdahl δηλώνοντας: «Είμαι 100% σίγουρος ότι οι Αμερικανοί ήταν πίσω από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Οι εταιρείες πετρελαίου ήταν σε πραγματικά προβλήματα εκείνη την εποχή, είχαν δανειστεί πολλά χρήματα και χρειάζονταν υψηλή τιμή πετρελαίου για να τις σώσουν».
Θέτοντας την Τριμερή Επιτροπή σε πολιτική οπτική

Αυτή η μετατόπιση της Αμερικανικής οικονομίας, από τον προηγούμενο ρόλο της ως βιομηχανικής παραγωγικής οικονομίας σε μια καταναλωτική λατρεία της κερδοσκοπίας και του μονεταρισμού, συνοδεύτηκε από μια ευρύτερη διεθνή μετατόπιση που ενορχηστρώθηκε από μια συμμορία μισάνθρωπων τεχνοκρατών που διαχειρίζονταν μια οργάνωση γνωστή ως Τριμερής Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε το 1973 από τον πρόεδρο της Chase Manhattan David Rockefeller III και έναν κοινωνιοπαθή μεγάλο στρατηγιστή ονόματι Zbigniew Brzsinski.

Ο στόχος της Τριμερούς Επιτροπής ήταν να καταστρέψει την κυρίαρχη μεταποιητική βάση τόσο των ΗΠΑ όσο και του διεθνούς αναπτυσσόμενου τομέα.

Για όποιον μπορεί να το θεωρήσει αυτό «παρανοϊκή θεωρία συνωμοσίας», είναι χρήσιμο να του υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των υψηλότερων κλιμακίων της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Κάρτερ περιλάμβαναν μέλη όπως οι Brzezinski, Walter Mondale (Αντιπρόεδρος), Harold Brown (Υπουργός Άμυνας), Cyrus Vance (Υπουργός Εξωτερικών), Michael Blumenthal (Υπουργός Οικονομικών), James Schlesinger (Τσάρος Ενέργειας) και ο ίδιος ο Paul Volcker ως πρόεδρος της Fed. Ηγετικό μέλος αυτής της ομάδας ήταν και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Μεταξύ των πολλών στόχων της Τριμερούς Επιτροπής που έθεσε ο Brzezinski στο Μανιφέστο του 1970 «Between Two Ages» ήταν η ανάγκη να οδηγηθεί η μετάβαση της κοινωνίας προς αυτό που ο Brzezinski ανέφερε ως «τεχνοτρονική εποχή» λέγοντας:
«Η εποχή της τεχνολογίας περιλαμβάνει την σταδιακή εμφάνιση μιας πιο ελεγχόμενης κοινωνίας. Μια τέτοια κοινωνία θα κυριαρχείται από μια ελίτ που δεν θα περιορίζεται από τις παραδοσιακές αξίες. Σύντομα θα είναι δυνατό να ασκείται σχεδόν συνεχής επιτήρηση σε κάθε πολίτη και να διατηρείται ενημερωμένα πλήρη αρχεία που περιέχουν ακόμη και τις πιο προσωπικές πληροφορίες. Τα αρχεία αυτά θα υπόκεινται σε άμεση ανάκτηση από τις αρχές».

Κατά την διάρκεια μιας μελέτης της Τριμερούς Επιτροπής του 1975 με την επωνυμία Κρίση στην Δημοκρατία, υπό την επίβλεψη του Zbigniew, ο ιδεολόγος του Clash of Civilizations Samuel Huntington έγραψε: «αναγνωρίσαμε ότι υπάρχουν πιθανά επιθυμητά όρια στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν επίσης δυνητικά επιθυμητά όρια για την αόριστη παράταση της δημοκρατίας… μια κυβέρνηση που δεν έχει εξουσία θα έχει ελάχιστη ικανότητα να επιβάλει στον λαό της τις θυσίες που θα είναι απαραίτητες».
Τι είδους θυσίες, λοιπόν, θεωρούσαν απαραίτητες αυτοί οι τεχνοκράτες της Τριμερούς Επιτροπής σε μια υγιή κοινωνία απελευθερωμένη από την ανόητη πίστη της στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που ενθάρρυνε την πολιτική προοπτική τέτοιων ιπποτών όπως ο Franklin Roosevelt, ο John F Kennedy, ο Charles De Gaulle ή ο Bobby Kennedy; Εδώ μπαίνει ο Volcker.

Η έννοια της «ελεγχόμενης αποσύνθεσης»

Το 1978, αντιμέτωπος με τον απεριόριστο πληθωρισμό, ο Paul Volcker μίλησε σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Warwick του Λονδίνου δηλώνοντας ότι: «μια ελεγχόμενη αποσύνθεση στην παγκόσμια οικονομία είναι θεμιτό αντικείμενο την δεκαετία του 1980».

Όταν ανέβηκε στην προεδρία της Fed ένα χρόνο αργότερα, δεν έχασε χρόνο για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Όχι μόνο κατέστησε αδύνατη την διαθέσιμη πίστωση για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα επιτόκια στο 20%, αλλά ο Volcker εξασφάλισε επίσης ότι τα έθνη του τρίτου κόσμου που τότε απορροφούνταν πίσω σε μια νεοαποικιακή δουλεία χρέους υπό τους οικονομικούς εκτελεστές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα απορροφούνταν σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά μη πληρωτέων χρεών ως μια νέα μορφή δουλείας.

Μεταξύ 1979-1982, το χρέος του τρίτου κόσμου εκτοξεύτηκε από 40-70% σε όλους τους τομείς, οδηγώντας σε μια μεγάλη κρίση χρέους.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου κατέρρευσε η αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, οι εργαλειομηχανές κοπής μετάλλων μειώθηκαν κατά 45%, η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 44,3% και η παραγωγή χάλυβα μειώθηκε κατά 49,4%, καθώς οι χρεοκοπίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη αφήνοντας μόνο τις μεγάλες εταιρείες αρκετά ισχυρές για να πληρώσουν τα δρακόντεια επιτόκια ενώ απορροφούσαν μικρές χρεοκοπημένες εταιρείες και αγροκτήματα όπως ο σύγχρονος Borg που καταναλώνει όλο και μεγαλύτερα ποσοστά φθηνού εργατικού δυναμικού και χαμηλών πόρων από φτωχά έθνη.

Για να καταλάβει κανείς πώς αυτές οι χώρες παρέμειναν φτωχές και εκμεταλλεύσιμες, αρκεί να επισκεφθεί τη μαλθουσιανή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ/CIA που συντάχθηκε από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1974 με την ονομασία NSSM-200, η οποία ζητούσε ένα πρόγραμμα πλήρους αποανάπτυξης με στόχο 14 φτωχά έθνη που επιθυμούσαν τότε την βιομηχανική ανάπτυξη.

Σε αυτά τα κράτη-στόχους περιλαμβάνονταν η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία, η Νιγηρία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η Κολομβία και η Βραζιλία.
Η λογική του Κίσινγκερ ήταν απλή: Αν αυτά τα έθνη αναπτυχθούν, οι πληθυσμοί τους θα αυξηθούν. Εάν οι πληθυσμοί τους αυξηθούν, θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους. ΑΛΛΑ επειδή είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν αυτούς τους πόρους, αυτά τα έθνη πρέπει να κρατηθούν χαμηλά.
Οι εθνικιστές ηγέτες μεταξύ εκείνων των εθνών-στόχων που είχαν διαφορετική ιδέα έγιναν στόχος δολοφονίας ή αλλαγής καθεστώτος κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Πίσω στις ΗΠΑ, ο Paul Volcker έβαλε επιπρόσθετα στόχο τις εμπορικές τράπεζες αναγκάζοντας τεράστιες αυξήσεις στα υποχρεωτικά αποθεματικά καθιστώντας τον δανεισμό επιπλέον δύσκολο (αν και η κερδοσκοπία στις επενδυτικές τράπεζες διευκολύνθηκε με τον νόμο Garn-St. Germaine/ 1982).

Αυτή η πράξη και η συνοδευτική χρηματοοικονομική απορρύθμιση κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου της «Reaganomics» οδήγησαν τον δρόμο στη νέα εποχή της καθολικής τραπεζικής, ξεκινώντας με την Μεγάλη Έκρηξη της Θάτσερ το 1986, το τέλος των τεσσάρων πυλώνων του Καναδά την ίδια χρονιά και τέλος, την δολοφονία του Glass-Steagall το 1999.

Το όνειρο των κοινωνικών δαρβινιστών για έναν ανεξέλεγκτο κόσμο του καθενός ενάντια σε όλους, όπου μόνο οι ισχυρότεροι, οι πιο δυνατοί και οι πιο κοινωνιοπαθείς επιζούσαν, ήταν πλέον πραγματικό. Στη Σοβιετική Ένωση, αυτή η διαδικασία απογύμνωσης και απορρύθμισης των εθνών που χρειάστηκαν δεκαετίες για να καταστρέψει τον όλεθρο στις δυτικές οικονομίες επιταχύνθηκε μέσα σε μια δεκαετία θεραπείας σοκ.

Στην Κίνα, όπου πράκτορες του Σόρος και της CIA, όπως ο Ζάο Ζιγιάνγκ (Πρωθυπουργός και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ από το 1987-89), προσπάθησαν να επιβάλουν φιλελευθερωτικές μεταρρυθμίσεις σαν ένας Κινέζος Γκορμπατσόφ, ο βιασμός ευτυχώς σταμάτησε πριν μπορέσει να επιβληθεί ένα Ρωσικό μοντέλο.

Με την κατάργηση του Glass-Steagall, οι εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσαν να ενωθούν για να σχηματίσουν «τον απόλυτο, παντοδύναμο, πολυκέφαλο χρηματοπιστωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων», όπως περιγράφεται από τον Λόρδο Jacob Rothschild το 1983.

Το 2001, καθώς το ισλαμιστικό τερατούργημα του Zbigniew Brzezinski που δημιουργήθηκε για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν είχε επωαστεί στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ατέρμονων πολέμων στην Μέση Ανατολή. Ενώ η Μέση Ανατολή μετατράπηκε σε μια νέα εποχή πολέμου, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απέφυγε αρκετές παρ’ ολίγον εκρήξεις το 1997, το 1998 και το 2000 (με την κατάρρευση της φούσκας dot com/Y2K).

Αυτό έγινε με την απορρύθμιση των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που μετέτρεψαν μια ωρολογιακή βόμβα 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (το 2001) σε ωρολογιακή βόμβα 650 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008, όταν κατέρρευσε η αγορά κατοικίας.


Ενώ τότε υπήρχαν ευκαιρίες να επιβληθεί το Glass-Steagall και να διαλυθούν οι τράπεζες, όπως είχε γίνει νωρίτερα από τον Ρούσβελτ το 1933, αντ’ αυτού επιλέχθηκε η υπερπληθωριστική εκτύπωση χρήματος με αποτέλεσμα άλλα 12 χρόνια παραφροσύνης, καθώς η φούσκα συνέχισε να επεκτείνεται και η φυσική οικονομική παραγωγική βάση συνέχισε να ατροφεί.

Σήμερα, δεν βρισκόμαστε σε μια φούσκα συγκεντρωμένη στις τιμές των κατοικιών ή στο πετρέλαιο ή στα νομίσματα, αλλά σε ένα χαμό με μπουρμπολίθρες κυριολεκτικά σε όλα, από εμπορεύματα, bitcoin, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, ομαδικά φοιτητικά χρέη, δάνεια αυτοκινήτων και το ίδιο το υπερτιμημένο Αμερικανικό νόμισμα.

Το COVID Plandemic δεν «προκάλεσε» την τρέχουσα συστημική κρίση, καθώς πολλοί ανόητοι παπαγαλίζουν για πάνω από ένα χρόνο, αλλά απλώς χρησίμευσε ως κάλυμμα για να συγκαλύψει τα πραγματικά συστημικά αίτια της πολυαναμενόμενης κατάρρευσης και να επιταχύνει την ελεγχόμενη αποσύνθεση του συστήματος. Ο κόσμος είναι έτοιμος να μεταβεί σε μια «νέα τεχνοτρονική εποχή» που έχει ονομαστεί «Μεγάλη Επαναφορά» ή «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».

Μας λένε άνθρωποι όπως ο Klaus Schwab ή οι διαχειριστές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Mark Carney, Christine Lagarde και Chrystia Freeland ότι η εποχή του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς που χαλιναγωγήθηκε από το 1971-2020 έφτασε στο τέλος της και ότι η νέα εποχή ως «πράσινη χρηματοδότηση» κάτω από έναν κόσμο απανθρακοποίησης/θανάτου είναι μπροστά μας. Κάτω από αυτή την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων του «μετόχων καπιταλισμού» οι πολίτες θα μάθουν να μην κατέχουν τίποτα και να είναι ευτυχισμένοι, ενώ οι ρυπογόνες εταιρείες που διαπράττουν ρυπογόνες αμαρτίες θα έχουν άφεση αμαρτιών.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ για την νέα εποχή του «net zero» στο νέο του βιβλίο «Αξίες χτίζοντας έναν καλύτερο κόσμο για όλους», (το οποίο πολλοί αναγνώρισαν ως προάγγελο του αντικαταστάτη του Καναδού Τζάστιν Τριντό ως πρωθυπουργού).
«Θα μπορούσαν να περάσουν γενιές πριν κοινοποιηθούν ευρέως τα κέρδη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Στο μεσοδιάστημα, θα μπορούσε να υπάρξει μια μακρά περίοδος τεχνολογικής ανεργίας που θα αυξάνει απότομα τις ανισότητες και θα εντείνει τις κοινωνικές αναταραχές».

Ο Klaus Schwab έχει οραματιστεί δημόσια αυτή την νέα εποχή της συγχώνευσης ανθρώπου-μηχανής των μικροτσίπ εγκεφάλων που διασυνδέονται με το παγκόσμιο δίκτυο και ο Tony Blair είχε πει περιχαρής ότι «ο εμβολιασμός, τελικά, θα είναι ο δρόμος σας προς την ελευθερία».
Έτσι, ενώ αυτή η ιστορία μπορεί να ακούγεται λίγο ζοφερή, παραμένει μόνο ένα μικροσκοπικό εμπόδιο στην επιτυχή εφαρμογή αυτού του αντιανθρώπινου προγράμματος. Αυτό το εμπόδιο εντοπίζεται στην Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση της οποίας ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα και στην οποία συμμετέχουν 135 κράτη του κόσμου που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Belt and Road. Πρόκειται για έθνη που θα προτιμούσαν να έχουν ένα πολυπολικό μέλλον γύρω από μεγάλης κλίμακας βιομηχανική ανάπτυξη παρά να θυσιαστούν στην αλλαγή της Γαίας από ένα τεχνοκρατικό νεομαλθουσιανό ιερατείο.

Αυτό το πολυπολικό παράδειγμα λειτουργεί υπό μια οικονομική και γεωπολιτική φιλοσοφία σε πλήρη αντίθεση με την κλειστή, εντροπική εμμονή των δυνάμεων που συνδέονται με τον Κίσινγκερ, τον Μπλερ, τον Κάρνεϊ ή τον Σβάμπ, ορισμένοι το βλέπουν ως καλό πράγμα όχι μόνο για τον ευρασιατικό κόσμο, αλλά και για τις εθνικιστικές δυνάμεις εντός της Δύσης.

***
@GYPAS

 
Thanks to Theo_k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου