MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Αναπάντητα τα ερωτήματα για το όργιο βίας - Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το μένος των ένστολων αποκαλύπτουν μαρτυρίες και ντοκουμέντα
 
Δεν συγχωρεί η κυβέρνηση στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ότι επιμένουν να διαμαρτύρονται σε πολλές πόλεις για την εθνική τραγωδία διεκδικώντας να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες και να ανατραπούν οι πολιτικές, που οδήγησαν σε αυτή, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη των τουλάχιστον 57 θυμάτων. Στη χθεσινή μαζική απεργία στην Αθήνα η αστυνομία επιδόθηκε σε νέο όργιο βίας, όπως στην προηγούμενη απεργία της 8ης Μαρτίου και στη μεγάλη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου με αποτέλεσμα τραυματισμούς από ρίψεις κρότου-λάμψης και χημικών.
 
Αυτή τη φορά όμως οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «ξεσάλωσαν» ακόμα περισσότερο δημιουργώντας σοβαρότατα ερωτήματα, που απαιτούν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΛ.ΑΣ. αρκέστηκε σε μια προκλητική ανακοίνωση για κουκουλοφόρους με ξύλα, πέτρες και κομμάτια μαρμάρου επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
 
Ωστόσο, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στις απρόκλητες επιθέσεις: στα χτυπήματα και τους προπηλακισμούς πολιτών χωρίς λόγο, στη βίαιη διάλυση του πλήθους στο Σύνταγμα, στη δολοφονική ενέργεια γερανού της αστυνομίας που ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κατά διαδηλωτών, στην πρόσκρουση άλλου οχήματος σε κάδους χτυπώντας πεζούς.
 

 
Διαδηλωτής καταγγέλλει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι μετά την προσπάθεια διάλυσης της πορείας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ενώ οι πολίτες έφευγαν μέσω της οδού Ακαδημίας προς Ομόνοια, κλούβες και αυτοκίνητα της αστυνομίας και της ασφάλειας περνούσαν ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα δακρυγόνα.
 
«Ενώ υπήρχε έντονη κατακραυγή από πλευράς των διαδηλωτών προς τις κλούβες των ΜΑΤ, ένα άσπρο αμάξι πιθανόν της ασφάλειας (λόγω του μοντέλου- Citroen Xsara ), επιτάχυνε και παρέσυρε δύο διαδηλωτές. Ο ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε έντονα από το αμάξι, και ως αποτέλεσμα βρέθηκε μέτρα μακρυά από την πρόσκρουση στο πάτωμα με χτυπήματα στο κεφάλι (από την πτώση στην άσφαλτο), με κάκωση στο αριστερό χέρι, αλλά και με τραυματισμό στη φίστουλα στο δεξί (καθώς πρόκειται για αιμοκαθαριζόμενο άτομο με νεφροπάθεια)» γράφει ο διαδηλωτής, αναρτώντας φωτογραφία του τραυματία.
 
«Το αμάξι χτύπησε και άλλο διαδηλωτή, αλλά χωρίς βαριά τραύματα και δεν σταμάτησε καθόλου μετά την πρόσκρουση. Το συμβάν έγινε στην οδό Ακαδημίας μεταξύ των οδών Ομήρου και Λυκαβηττού. Οπότε, αναζητείται είτε φωτογραφικό ή καλύτερα οπτικοακουστικό υλικό είτε η πινακίδα, προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο όχημα» προσθέτει.
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον η μία από τις δύο προσαχθείσες, που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας και ύστερα στη ΓΑΔΑ, έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, όπως και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη μεγαλειώδη κινητοποίηση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πλημμελήματα και οδηγούνται σήμερα στο εισαγγελέα.
 
Έξω από το  δικαστήρια της Ευελπίδων προγραμματίζεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11 το πρωί, ενώ απευθύνεται κάλεσμα στήριξης και για τους συλληφθέντες της ανακατάληψης της «Mundo Nuevo» στην Θεσσαλονίκη. Ομάδα αντεξουσιαστών προσπάθησε στη διάρκεια της χθεσινής πορείας να ανακαταλάβει το κτίριο -που είχε εκκενωθεί τον Νοέμβριο από την ΕΛ.ΑΣ.- αλλά τα ΜΑΤ απάντησαν πάλι με ξύλο, χημικά και 15 προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
 
 
Τέλος, προβληματισμό προκαλούν οι παρακάτω φωτογραφίες που κάνουν από χθες το γύρο του διαδικτύου με τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές να κάνουν λόγο για ασφαλίτες και να εγείρουν ερωτήματα για τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην πρόκληση επεισοδίων.
 
Θυμίζουμε ότι το σαββατοκύριακο, σχεδόν 20 μέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, είναι προγραμματισμένες νέες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου