MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Εθνική τραγωδία: Νεκροί, τραυματίες και χάος μετά από σύγκρουση τρένων

Εθνική τραγωδία μετά τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών κοντά στα Τέμπη • Τουλάχιστον 36 οι νεκροί ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων • Δεύτερη πράξη του δράματος στα νοσοκομεία, όπου παραμένουν 66 τραυματίες • Άμορφη μάζα τα μπροστινά βαγόνια των τρένων, σβήνουν οι ελπίδες για εγκλωβισμένους• Συνεχής ενημέρωση. Εθνική τραγωδία και χάος μετά από σύγκρουση τρένων

    • Αγωνία για το ποιος θα είναι ο επίλογος της τραγωδίας με το τρένο του θανάτου, που προκάλεσε εθνική τραγωδία.

  • Τριήμερο πένθος από σήμερα. Στα Τέμπη μεταβαίνουν η Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί.

   • Οργή για την ολιγωρία και τις ελλείψεις μπροστά στην καταστροφή που θα έπρεπε να είχε αποτραπεί από το σύστημα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης. 

 
«Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δε θέλω να μιλήσω για ευθύνες»

«Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης, οι εικόνες που είδα είναι συγκλονιστικές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ενημερώθηκε για την πορεία των επιχειρήσεων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/EUROKINISSI
«Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δε θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους. Θέλω, μόνο, να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου, για ταχεία ανάρρωση, στους τραυματισμένους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Αμέσως μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναχώρησε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών.
 
Στη συνέχεια, μαζί με το δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, θα μεταβεί στην πλατεία της πόλης, για να δώσει αίμα, στο πλαίσιο της αιμοδοσίας που πραγματοποιείται εκεί για τις ανάγκες των τραυματιών.
 
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας, Δώρα Αυγέρη.
Οι κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη
 
Ο 59χρονος σταθμάρχης κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.
 
Οι δυσλειτουργίες και η σιωπή των ΜΜΕ
 
Γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου
 
Η οικονομική κρίση μετά το 2010 έφερε τα πράγματα στο μη περαιτέρω αφήνοντας τον ΟΣΕ χωρίς προσωπικό και σπάζοντάς τον σε κομμάτια που δυσκολεύονταν να συνεργαστούν. Ομως, ο σιδηρόδρομος ως σύστημα στο οποίο μετέχουν άνθρωποι και μηχανές έχει ως βασικό συστατικό καλής λειτουργίας την άψογη συνεργασία. Κάθε ένδειξη δυσλειτουργίας αυτού του συστήματος είναι ένα «καμπανάκι» για τα χειρότερα. Οταν επί μήνες ακυρώνονται και καθυστερούν δρομολόγια, όταν συμβαίνουν ατυχήματα χωρίς ανθρώπινα θύματα, όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες λειτουργίας και την έλλειψη προσωπικού, τα «κακά σημάδια» πυκνώνουν και το μοιραίο λάθος δεν αργεί. 
 
Τα ρεπορτάζ τώρα ξεκίνησαν να δείχνουν «υπευθύνους» εστιάζοντας στο ανθρώπινο λάθος. Μιλούν για λάθος εντολή που οδήγησε το τρένο σε λάθος τροχιά μετωπικής σύγκρουσης. Ομως, εάν λειτουργούσαν τα συστήματα Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης, το οποιοδήποτε ανθρώπινο λάθος θα είχε προληφθεί ευκολότατα. Οι συμβάσεις για τα συστήματα αυτά υπάρχουν εδώ και 10 χρόνια χωρίς να οδηγούν σε αποτέλεσμα. Και για την αναποτελεσματικότητα αυτή δεν ευθύνεται κανένας σταθμάρχης ή μηχανοδηγός
 
Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων
 
Οι υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισαν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη. 
 
Αp photo
Θ. Παφίλης: Διαχρονικές οι ευθύνες, να τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων
 
Εκφράζουμε την οργή μας, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, τόνισε από τα Τέμπη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις για τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Μίλησε για προβλήματα στο δίκτυο των σιδηροδρόμων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων. 
 
«Στις 7 Φεβρουαρίου υπήρχε ανακοίνωση εργαζομένων που έλεγαν ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα (...) Να και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, που έσπασαν την εταιρεία σε τρία κομμάτια. Να τα αποτελέσματα...» είπε μεταξύ άλλων.
 
 
Η Ε.Ε. είχε παραπέμψει την Ελλάδα για μη τήρηση των κανόνων
 
Πηγές από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  «καρφώνουν» την Ελλάδα, την οποία παρέπεμψε, στις 15 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη τήρησης των κανόνων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές κάνοντας λόγο για εγκληματική ευθύνη των εποπτικών αρχών και επισημαίνοντας ότι η Ε Ε. έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για να γίνει ασφαλής η διπλή σιδηροδρομική γραμμή όπου δεν θα κατευθύνεται  το ένα  τρένο ο απέναντι στο άλλο.

Δέκα εργαζόμενοι ανάμεσα στα θύματα

Τις παραλείψεις ετών στον ελληνικό σιδηρόδρομο τόνισε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ, Nίκος Τσικαλάκης, που θρηνεί τους θανάτους δέκα συναδέλφων του. 

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν μόνο 750 εργαζόμενοι από 2.100, που έπρεπε να υπηρετούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πολιτείας, που όμως δεν φρόντισε να αντικαθιστά ούτε τους συνταξιούχους.  

Αp photo
Εξώδικο μηχανοδηγών πριν τέσσερις ολόκληρους μήνες 
 
H Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) πριν τέσσερις μήνες είχε προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία προς κάθε υπεύθυνο τονίζοντας πως παρά τις διαρκείς επισημάνσεις του, διαμαρτυριών του και τις συνεχείς εκκλήσεις προς αποκατάσταση εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου είχαν συμβεί ατυχήματα με τραυματισμούς. 
 
«Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησης της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς),την μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, την μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic  Control System– του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές» ανέφερε και ζητούσε τη λήψη μέτρων και την αποκατάσταση των προβλημάτων στην σιδηροδρομική υποδομή λόγω της κάκιστης κατάστασής της, αφού διαπίστωνε τα εξής: 
 

Πριν ένα χρόνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπεύθυνος συντήρησης δικτύου
Μεσίστιες σημαίες 
 
Μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία στο Μέγαρο της Βουλής λόγω του τριήμερο εθνικού πένθους. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, δεν θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις επιτροπών και συνεδριάσεις . Για τον επαναπρογραμματισμό των εργασιών του κοινοβουλίου θα αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. 
 
Μεσίστιες κυματίζουν και οι σημαίες της Ε.Ε. στα κτίρια της Κομισιόν. «Με απόφαση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τώρα οι σημαίες της Ένωσης μεσίστιες σε όλα τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η Ευρώπη πενθεί με τους Έλληνες» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Eurokinissi
Συμπτώσεις ή τραγική ειρωνεία; 
 
O Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την παραγγελία για τη διερεύνηση του δυστυχήματος. Ωστόσο, ο γιος του Ευάγγελος τοποθετήθηκε ως μετακλητός στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ (αρ. φύλλου 810) «με την 71008/25-09-2019 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, προσλαμβάνεται ο δικηγόρος Ευάγγελος Ντογιάκος του Ισιδώρου, σε θέση μετακλητού συνεργάτη». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια του για τα θύματα.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που συμφώνησε με την ΠτΔ τη ματαίωση του καθιερωμένου γεύματος που παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Κυριακή της Ορθοδοξία, στις 5 Μαρτίου. 
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγγυώμαι ότι θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας

Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού ενημερώθηκε υποστήριξε ότι από εδώ και στο εξής... «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μη ξανασυμβεί».

Ετοίμαζαν επικοινωνιακή φιέστα με φόντο τους σιδηροδρόμους

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το Κέντρο τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος.

 
Κ. Σακελλαροπούλου: Αδιανόητη τραγωδία

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά. Ευχαριστούμε τα σωστικά συνεργεία και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα τους».

 
Πατέρας που αναζητεί τον γιό του καταγγέλλει στο Open

Πατέρας που αναζητεί τον γιό του καταγγέλλει στο Open ότι έδωσε περιγραφή και έκτοτε περιμένει έξω από το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας μαζί με άλλους συγγενείς χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση ή επικοινωνία. «Ας μας σεβαστούν λίγο που είμαστε εδώ και περιμένουμε να αναγνωρίσουμε τα παιδιά μας», είπε.

Συνεχίζονται οι αναφορές στο πολύνεκρο δυστύχημα στη χώρα μας από μεγάλα ΜΜΕ. Το BBC έχει live ενημέρωση για το πιο θανατηφόρο στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας εκτενώς τις εξελίξεις. «Tουλάχιστον 36 νεκροί και 85 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα» γράφει το CNN International που επίσης ενημερώνει με συνεχή ροή.

«Ελλάδα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας στη Λάρισα: 38 νεκροί και 85 τραυματίες. Πολλοί ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στα εκτροχιασμένα βαγόνια» γράφει η Corriere della Serra. Monde: «Στην Ελλάδα, σιδηροδρομικό δυστύχημα αφήνει τουλάχιστον τριάντα δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι το «χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα που έχει βιώσει ποτέ η Ελλάδα».

Για επικίνδυνη και εγκληματική ενέργεια έκανε λόγο ο Πραγματογνώμονας Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες, στην ΕΡΤ επικρίνοντας τόσο τη λανθασμένη ενέργεια για την αλλαγή της γραμμής της μιας αμαξοστοιχίας -είτε λόγω προβλήματος στη γραμμή ανόδου είτε άλλου λόγου- όσο και το γεγονός ότι δεν υπήρχε φωτοσήμανση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος από το μηχανοδηγό.
«Το τρένο ξεκίνησε να ανέβει προς τα πάνω. Έπρεπε να έχει σήματα που να λένε αν είναι η γραμμή ελεύθερη ή όχι. Αυτά τα φανάρια ήταν εκτός λειτουργίας. Απ' ότι πληροφορήθηκα το σύστημα υπήρχε στα τρένα και στη γραμμή αλλά δεν είχε αναβαθμιστεί και τεθεί σε λειτουργία με αποτέλεσμα να επαφίονται στις εντολές των σταθμαρχών και να κινούνται στα τυφλά. Το ίδιο και ο αντίθετα ερχόμενος γιατί δεν δούλευαν ούτε τα φανάρια στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το δυστύχημα» είπε και υποστήριξε ότι τα συστήματα αυτά δεν δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια.
 
Όπως σημείωσε, οι συνομιλίες θα φανούν απομαγνητοφωνήσεις της ενδοεπικοινωνίας που υπάρχουν και δεν μπορούν να σβηστούν. 
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑ
«Θα κάνουμε τα πάντα» λέει τώρα ο Κ. Καραμανλής
 
«Ό,τι πούμε τώρα είναι πρώιμο, βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν» ισχυρίστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για να υποστηρίξει τα εξής: «Θα διερευνήσουμε τα αίτια του τραγικού συμβάντος με απόλυτη σοβαρότητα και απόλυτη διαφάνεια,,, Δεν θα αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί».
 
«Σήμερα είναι μια πραγματικά θλιβερή ημέρα όλοι όσοι βρεθήκαμε εδώ εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας. Οι σκέψεις όλων μας βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους» είπε
 
Τι αναφέρει η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο με την παρακάτω παραγγελία: «Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ».

11:43
 
Κλιμάκιο του ΚΚΕ μεταβαίνει στα Τέμπη
 
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον Γιώργο Λαμπρούλη, αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λάρισας, μεταβαίνει, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
 
Κλιμάκια του κόμματος βρίσκονται ήδη στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης, με επικεφαλής τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όπου έχουν μεταφερθεί δεκάδες τραυματίες και έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς για να μάθουν την κατάστασή τους.
 
Οργή από πλήθος φοιτητικών συλλόγων, απαιτούν διεξοδική έρευνα
 
Στο επιβατικό τρένο επέβαιναν πολλοί φοιτητές, που βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους εγκλωβισμένους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, 11 φοιτητικοί σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας εξέδωσαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, εκφράζουν την οργή τους και απαιτούν να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη.
 
Συνελήφθη ο σταθμάρχης 
 
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνελήφθη σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ, που δίνει έγγραφη απολογία ενώπιον του αστυνομικού της τροχαίας, ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί ο κλειδούχος της γραμμής κι ένας εκπρόσωπος που έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις.
 
«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής» 
 
Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία και ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο. Ο ίδιος υποστήριξε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.
 
Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Βουλής

«Με αισθήματα συντριβής η χώρα έγινε μάρτυρας της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές του προς τους τραυματίες για ανάρρωση.

Kαταστροφή χωρίς προηγούμενο 
 
Για καταστροφή καταστροφή χωρίς προηγούμενο μίλησε ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι στο παρελθόν τα ατυχήματα από εκτροχιασμούς δεν είχαν ποτέ πάρει τέτοια έκταση.
 
«Οι άνθρωποι βγαίνε με αίματα σε όλο το κορμί. Υπήρχαν άνθρωποι διάσπαρτοι στα χωράφια. Υπήρχαν άνθρωποι που μας εκλιπαρούσαν να βοηθήσουμε» είπε συμπληρώνοντας ότι τα μέλη του ΕΚΑΒ προσπαθούσαν να διαπιστώσουν ποια είναι τα σοβαρότερα περιστατικά.
 
Στο σημείο του δυστυχήματος μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας 
 
Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μεταβαίνει εκτάκτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. 
 
Νωρίτερα, ο τομεάρχης του κόμματος, Νίκος Παππάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την περιοχή τα εξής: «Έχω ταξιδέψει και μου έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν φανάρια. Δεν ξέρει ο οδηγός αν υπάρχει άλλο τρένο στη γραμμή του. Δεν λειτουργεί το σύστημα της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης. Αυτό το σύστημα περιορίζει το ανθρώπινο λάθος. Υπάρχει η τεχνολογία. Εμπεριέχεται στην εργολαβία αλλά δεν έχει γίνει τίποτα 3-4 χρόνια. Τα συστήματα έπρεπε να λειτουργούν από το 2020».
 
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια -Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε τηλεφωνικά προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τα συλλυπητήριά του για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιβάτες εκσφενδονίστηκαν 30-40 μέτρα μακρυά
 
Διασώστης του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε ότι επιβάτες εκσφενδονίστηκαν τη στιγμή της μετωπικής σύγκρουσης τονίζοντας ότι οι τελευταίοι επιζώντες ήταν οι τραυματίες, που απεγκλωβιστήκαν τις δύο πρώτες ώρες της επιχείρησης.
 
«Είδαμε τρεις - τέσσερις ανθρώπους, έναν τραυματία και τρεις νεκρούς σε απόσταση 30-40 μέτρα από το σημείο» είπε, ενώ εξήγησε το εξής:
 
Ακούγαμε ουρλιαχτά, φωνές. Η κατάσταση πιο δύσκολη στα 2-3 πρώτα βαγόνια. Ούτε εμείς ούτε οι άνθρωποι της πυροσβεστικής μπορούσαν να επιχειρήσουν στα βαγόνια, γιατί είχαν πάρει φωτιά... Περιμέναμε 2-3 ώρες να σβήσει η πυρκαγιά. 
 
 
 
Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
 
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέα άτομα, που επέστρεφαν από το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. 

Ουρές για αιμοδοσία στη Λάρισα
 
Πλήθος κατοίκων της Λάρισας εκφράζει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους δίνοντας αίμα για τους τραυματίες στα δύο νοσοκομεία της πόλης, που έχουν υποδεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό επιζώντων. 
 
Έκκληση για προσφορά αίματος σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, απευθύνει και το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, που θα λειτουργεί έως τις 8:00.
 
Μηνύματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους
 
«Είμαστε δίπλα σας» αναφέρει στα ελληνικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας τα εξής: «Η σκέψη μου είναι με τον λαό της Ελλάδας μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα... Μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες»
 
Τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Ρομπέρτα Μέτσολα.«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ευγνώμων σε όλους τους διασώστες και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή. Η σκέψη μας είναι με τον ελληνικό λαό μετά από αυτό το τραγικό γεγονός» σημείωσε η κ. Μέτσολα.
 
«Οι σκέψεις μου είναι με το λαό της Ελλάδας σήμερα το πρωί. Είμαι συγκλονισμένος από τα νέα και τις εικόνες τις σύγκρουσης των δύο τραίνων στα Τέμπη. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Κουράγιο και δύναμη στα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους» έγραψε στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
 
Στα Τέμπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης 
 
Καθ'οδόν προς τον τόπο της τραγωδίας, βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του προέδρου του κόμματος στο Ηράκλειο, καθώς και η συνάντηση της Κ.Ο. με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό ακυρώθηκαν.
 
Τριήμερο πένθος από σήμερα
 
Με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο πένθος από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.
 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διέκοψε την επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία και μεταβαίνει κι εκείνη στον τόπο της τραγωδίας.
 
Μαρτυρία για το ένα από τα ατυχήματα που προηγήθηκαν
 
Επιβάτης προηγούμενης αμαξοστοιχίας (56) μίλησε για ατύχημα και εκτίμησε ότι μπορεί αυτό να ήταν η αιτία για την αλλαγή γραμμής, τονίζοντας ότι υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος να διαχειριστεί την κατάσταση και καταγγέλλοντας σοβαρές παθογένειες.
 
«Συνέβη ένα ατύχημα στα Παλαιοφάρσαλα. Το είδα με τα μάτια μάτια μου. Είχε κοπεί το καλώδιο ηλεκτροδότησης και είχε πέσει πάνω στο τρένο και ακουμπούσε στη γη. Μας είπαν να μην κατέβουμε γιατί υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας» είπε προσθέτοντας ότι περίμεναν για περίπου δύο ώρες.
 
«Στα Παλαιοφάρσαλα ακούμε κάποιους θορύβους και μας ανακοινώνει ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας ότι έχει κοπεί το καλώδιο ηλεκτροδότησης του ρεύματος και γι’ αυτό θα έπρεπε να παραμείνουμε μέσα» είπε και συμπλήρωσε, ότι «μετά τις 18:00 μας ενημέρωσαν ότι θα πάμε με λεωφορείο στον προορισμό μας» σημείωσε.
 
Στους 36 οι νεκροί - Στα νοσοκομεία παραμένουν 66 τραυματίες
 
Στους 36 αυξήθηκαν οι νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο, προσωρινό, απολογισμό, που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννη.
 
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο πύραρχος ανέφερε ότι 66 τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία εκ των οποίων οι 6 σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ.
 
Όπως ανέφερε επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.
 
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, είπε ότι έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές Αρχές. 

 

Το δύσκολο έργο μεταφοράς και απεγκλωβισμού
 
Για τις δύσκολες ώρες μίλησε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, που μετέφερε ότι οι συνάδελφοί τους δεν έχουν ζήσει τέτοιο μαζικό ατύχημα. «Καταφέραμε τις πρώτες ώρες να μεταφέρουμε και τους βαριά και τους ελαφρά τραυματισμένους» είπε για να προσθέσει ότι «από εδώ και πέρα αρχίζει το δύσκολο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε κι άλλους νεκρούς».

 

Η πρώτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου 
 
«Για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές. Έχει, ήδη, ξεκινήσει, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε έξω από το Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
 
Και υποστήριξε πως «από την πρώτη στιγμή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε στο πεδίο. Ανά τομέα ευθύνης τους επιχειρούν από την πρώτη στιγμή πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ εκεί βρίσκονται και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών. Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη Λάρισα μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός».
 
Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: Να παραιτηθεί η ηγεσία του υπ. Μεταφορών
 
Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει ότι «σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα».
 
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζει πως «σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των φωστήρων που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σύσσωμη».

Αναστέλλεται η στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ 
 
Την αναστολή της στάσης εργασίας στον Ηλεκτρικό σήμερα, όπως ανακοίνωσε Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ μετά από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 «Πειραιάς - Κηφισιά» σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑ.ΣΥ. θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί, μέχρι να προσέλθουν οι εργαζόμενοι στα πόστα τους. 
 
«Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως ένδειξη πένθους στην εθνική τραγωδία αναστέλλουμε την σημερινή μας κινητοποίηση. Οι καρδιές όλων σήμερα χτυπάνε εκεί στα Τέμπη.Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.
 
Δ. Κουτσούμπας: Να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτα 
 
«Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
Στον τόπο του δυστυχήματος ο Κ. Μητσοτάκης 
 
Στον τόπο του δυστυχήματος θα μεταβεί σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να αναφέρουν ότι βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το βράδυ και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις.
Ανακοίνωση της Hellenic Train 
 
Την ώρα εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τα αίτια και τις ευθύνες της τραγωδίας, η Hellenic Train εξέδωσε από την πλευρά της την εξής ανακοίνωση.
 
"H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού. Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.
 
Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης".
Αιμοδοσία για τους τραυματίες 
 
Εκτατή αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι» ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.
 
Στα Τέμπη ο Ν. Παππάς - Συλλυπητήρια από τον Αλ. Τσίπρα
 
Στα Τέμπη μετέβη  ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, όπως επίσης η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη. O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε σε μήνυμά τους στο Twitter το εξής: 
Επί ποδός πολέμου τα νοσοκομεία 
 
«Επί ποδός πολέμου τα νοσοκομεία» δήλωσε από το ΑΧΕΠΑ η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, που συνοδευόταν από τον διοικητή 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπου παραμένουν 14 από τους 30 τραυματίες. Όπως δήλωσε η ίδια, οι περισσότεροι τραυματίες είναι στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και λίγοι στα Γεννηματάς και Κατερίνης.
 
Η γραμμή ενημέρωσης των συγγενών 
 
Το τηλέφωνο για την ενημέρωση των συγγενών είναι το εξής: 240683175-6.
 
Αγωνία και απελπισία για τους οικείους των επιβατών 
 
Δραματικές ώρες ζουν οι οικείοι των επιβατών των δύο αμαξοστοιχιών. Απελπισμένοι οι συγγενείς όσων δεν είδαν τους οικείους τους να βρίσκονται στα λεωφορεία με επιζώντες. Ορισμένοι από όσους δεν βρήκαν τους δικούς τους στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν για τα νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες.
Bίντεο - σοκ μετά τη μετωπική σύγκρουση 
 
Βίντεο που μόλις μας έστειλε επιζώντας. 
 
Κραυγές επιβατών που προσπαθούν να σώσουν τους συνεπιβάτες τους.
Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο, ξεκίνησε η βροχή 
 
Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής. Βαριά οχήματα, όπως γερανή και σκαπτικά μηχανήματα, βρίσκονται στο σημείο για να συμβάλλουν στην επιχείρηση μέσα σε άμορφες μάζες σιδερικών.
 
Το έργο των συνεργείων δυσχεραίνουν τα βαγόνια, που έχουν πάρει κλίση, αλλά και η βροχή, που ξεκίνησε πριν λίγο. Πυροσβέστες βγάζουν προσεκτικά αντικείμενα με τα χέρια. Ασθενοφόρο έφτασε πριν λίγο στο σημείο.

To Τμήμα Τροχαίας της Λάρισας ανέλαβε την έρευνα 
 
Την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.
 
«Δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε φωτοσήματα ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Μάλλιασε η γλώσσα μας» 
 
Ξεκάθαρος ο ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα ελέγχου των δρομολογίων απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα χειροκίνητα, από ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual, σ' όλο το Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν στα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μ. - 1 χλμ.... Δεν λειτουργεί, είναι κενό. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε. 
 
«Υπήρχαν και λειτουργούσαν. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αρμόδιους. Εμείς συνεχώς διαμαρτυρόμαστε» είπε όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχαν τέτοια συστήματα.
 
 
 
Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας 
 
Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας. Το δεύτερο, πλέον, σε νεκρούς είχε συμβεί το 1972, όταν 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα.
 
Αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη 
 
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 

Τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα επισκέπτεται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη.

Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς, μεταβαίνει στα Τέμπη.
 
Δήμαρχος Τεμπών: Ευτυχώς που η σύγκρουση δεν έγινε στις σήραγγες 
 
«Δεν μπορώ να μεταφέρω με λόγια τι συμβαίνει στην περιοχή» αναφέρει ο Γιώργος Μανώλης. Ο δήμαρχος Τεμπών έσπευσε στο σημείο της φονικής σύγκρουσης από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος περιγράφοντας (MEGA) εικόνες αποκάλυψης.
«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα» 
 
 

 
«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα» πρόσθεσε για τα βαγόνια που «τυλίχθηκαν» στις φλόγες.
 
Δύο υπάλληλοι ανακρίθηκαν 
 
To Associated Press μεταδίδει πως δύο σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ανακρίθηκαν από την αστυνομία, αλλά δεν είχαν τεθεί υπό κράτηση. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο στρατός έσπευσε για βοήθεια.

 
Πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ 
 
Η μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης
 

 
O Guardian μεταφέρει σοκαριστική μαρτυρία επιζώντα, που δήλωσε το εξής: «Δεν τραυματίστηκα, αλλά βάφτηκα με αίμα από άλλους ανθρώπους που τραυματίστηκαν κοντά μου». Ένας έφηβος είπε ότι το πρώτο αυτοκίνητο πήρε φωτιά και ότι με μια τσάντα έσπασε το τζάμι και γλίτωσε.
 
Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι υπό τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane, μετά την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Το Reuters γράφει πως το γηρασμένο σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ότι πολλά τρένα ταξιδεύουν σε μονή γραμμή και ότι συστήματα σηματοδότησης και αυτόματου ελέγχου δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές.
 
To EKAB ενημερώθηκε από επιβάτες 
 
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας μίλησε για την φρικιαστική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα κάνοντας λόγο για εικόνες που «βλέπουμε μόνο σε ταινίες του Χόλυγουντ». 
 
Ο ίδιος ανέφερε πως ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν από επιβάτες του τρένου. «Δεν ήξεραν ότι έχει γίνει σύγκρουση, μας είπαν για εκτροχιασμό» δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ.
 
  

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και σπάγαν τζάμια, το μισό τρένο έπεσε στο γκρεμό» 
 
«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και σπάγαν τζάμια. Μέσα στο βαγόνι πανικός. Ένα παράθυρο είχε μπει όλο μέσα σαν να ήταν υπό το βάρος σιδέρου από το δίπλα τρένου ή με το ό,τι συγκρουστήκαμε. Ήταν γεμάτο στα 2/3. Δεν είδαμε τίποτα. Απλά άρχισε το τρένο να τραντάζεται όλο και περισσότερο μέχρι που καταλήξαμε 45 μοίρες γωνίες. Πήγα μπροστά μπροστά με τα πόδια στο χειρότερο σημείο της σύγκρουσης. Το τρένο είχε λυγίσει ολόκληρο 90 μοίρες είχε πέσει το μισό στο γκρεμό. Να φλέγεται ολόκληρο. Είχε μόνο πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο. Τα μπροστινά (σ.σ. βαγόνια) καταστράφηκαν ολοσχερώς» δήλωσε επιζών στον ΣΚΑΪ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν άκουσε κάποιο φρενάρισμα απάντησε αρνητικά.
 
«Άκουσα να λένε στον ασύρματο ''Πάμε κι όπου βγει'"» 
 
Τρομακτική είναι η μαρτυρία άλλου επιβάτη που λέει μπροστά στις κάμερες: «Άκουσα τον οδηγό να λέει στον υπεύθυνο των εισιτηρίων ''Πάμε κι όπου βγει'.. Το άκουσα μέσω του ασύρματου. Μας ενημέρωσαν ότι θα καθυστερήσουμε παραπάνω γιατί ήταν μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω. Δεν ήταν σωστά χρονοθετημένα τα πράγματα από τον ΟΣΕ». 
 

 
Δυσάρεστα τα νέα που φθάνουν από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 32. Οι τραυματίες είναι 85 εκ των οποίων οι 53 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. 
 
Ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ
 
Για «αδιανόητο λάθος» μίλησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών ΟΣΕ. Ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ο Κώστας Γενιδούνιας, δήλωσε (OPEN) πως η μέρα που ξημέρωσε «δεν είναι καλή». Αναφερόμενος στη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων ανέφερε πως «δεν λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας, τα φωτοσήματα, η τηλεδιοίκηση, τα συστήματα προστασίας» και εξήγησε πως η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη «είναι διπλή, τα τρένα βρεθήκαν στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν». 
 

 
Κατάργηση δρομολογίων
 
H HELLENIC TRAIN ανακοινώνει πως λόγω του τραγικού συμβάντος τα παρακάτω δρομολόγια καταργούνται ολικώς:
  • AΘHNA- ΘEΣΣAΛONIKH 
  • ΘEΣΣAΛONIKH - AΘHNA
  • AΘHNA -KAΛAMΠAKA
  • KAΛAMΠAKA-AΘHNA 
  • AΘHNA-ΛEIANOKΛAΔI
  • ΛEIANOKΛAΔI-AΘHNA
  • ΘEΣΣAΛONIKH-ΛAPIΣA
  • ΛAPIΣA-ΘEΣΣAΛONIKH
  • ΠAΛAIOΦAPΣAΛOΣ-KAΛAMΠAKA
  • KAΛAMΠAKA-ΠAΛAIOΦAPΣAΛOΣ
  • BOΛOΣ-ΛAPIΣA
  • ΛAPIΣA-BOΛOΣ
  • ΛEIANOKΛAΔI-ΣTYΛIΔA
  • ΣTYΛIΔA-ΛEIANOKΛAΔI
Στο Α.Τ. Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης 
 
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας.
 
Τραγωδία δίχως τέλος
 
 
Νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος. Πλέον, μετράμε 29 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 85 τραυματίες.
 
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.
 
Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
 
Με λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.
 
Επιπλέον, 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων 3 είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ 2, ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.
 
Στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και της ελληνικής αστυνομίας.
 

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών, όλα τα παρακάτω δρομολόγια καταργούνται.
  • IC50 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 07:22
  • IC52 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 09:22
  • IC54 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 11:22
  • IC56 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 13:22
  • IC58 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 15:22
  • IC60 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 17:22 
  • IC62 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) με ώρα αναχώρησης 19:22
  • ΙC51 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 07:08
  • IC53 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 08:56
  • IC55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 10:56
  • IC57 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 12:56
  • ΙC59 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 14:56
  • ΙC61 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 17:08 IC63 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 19:25
  • 882 (Αθήνα - Καλαμπάκα) με ώρα αναχώρησης 07:52
  • 887 (Καλαμπάκα - Αθήνα) με ώρα αναχώρησης 18:35
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική κάνει λόγο για 26 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 85 τραυματίες, ενώ οι προσπάθειες απεγκλωβισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη.
 
Συμμετέχουν 150 πυροσβέστες, 40 ασθενοφόρα και 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά
Στο έργο απεγκλωβισμού συνδράμουν και γερανοφόρα οχήματα. 
 
Αγωνία στα νοσοκομεία 
 
Δεύτερη πράξη του δράματος στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου συγγενείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας.
 
Τόσο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο όσο και στο γενικό νοσοκομείο τα ασθενοφόρα συνεχίζουν να φτάνουν μεταφέροντας τραυματίες, αλλά και νεκρούς.  
 
Οι σοροί μεταφέρονται στα νοσοκομεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και αναγνώρισης. 

Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων
 
Αγωνία στο σημείο της τραγωδίας, καθώς, πυροσβέστες και διασώστες συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για εντοπισμό και διάσωση των όποιων εγκλωβισμένων, με τις ελπίδες να μειώνονται.
 
Ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων παραμένει άγνωστος, ενώ οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε σημεία των μπροστινών βαγονιών που δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τη σύγκρουση και από τις τεράστιες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν από τις πυρκαγιές.
 
16 νεκροί μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός 
 
Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική κάνει λόγο για 16 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 85 τραυματίες, ενώ οι προσπάθειες απεγκλωβισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη.
 

 
 
Πυροσβεστική: Πάνω από 12 οι νεκροί, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται
 
Πάνω από δώδεκα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν.
 
Δεκάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σοβαρά, διασώθηκαν από προσωπικό της ΕΜΑΚ που επιχειρεί στον τόπο του τραγικού συμβάντος κι έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία Λάρισας και Κατερίνης, ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη, καθώς τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν έχουν διαλυθεί μετά την σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους δεν δείχνουν να έχουν επικοινωνία με τους διασώστες, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να απεγκλωβιστούν το συντομότερο δυνατό. 
 
Ήδη έχει δοθεί εντολή να ενισχύσουν τις προσπάθειες και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 
 
Κώστας Αγοραστός: Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν 
 
Μια ζοφερή εικόνα περιέγραψε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά ισχυρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. 
 
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι από την επιβατική αμαξοστοιχία τα τέσσερα πρώτα βαγόνια εκτροχιάστηκαν για να προσθέσει ότι «το βαγόνι 1 και 2 δεν υπάρχει, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς». 
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις 270 άτομα έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία μακριά από το σημείο της τραγωδίας.
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας
 
Την ώρα που οι αγωνιώδεις προσπάθειες στα συντρίμμια συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα εντοπιστούν και απεγκλωβιστούν ζωντανοί κι άλλοι άνθρωποι έρχονται στο φως οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτόν τον εφιάλτη.

Η επιβατική αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και το εμπορικό τρένο που κινούνταν από Θεσσαλονίκη σε Λάρισα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν μετωπικά και με μεγάλη σφοδρότητα. 
 
Η εκτίμηση αναφέρει ότι πιθανόν σημειώθηκε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της Λάρισας  
 
Το περιστατικό έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο περιστατικά με βλάβες και καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι τον τελευταίο καιρό δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη γραμμή. 
 
Η ανακοίνωση της Hellenic Train 
 
Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. 
 
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. 
 
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες. 
 
Αναμένεται συνεχής ενημέρωση.
 
Γενικός συναγερμός 
 
Στη Λάρισα μεταβαίνει εσπευσμένα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά. 
 
Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς. 
 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιλάμβανε περιοδεία σε περιοχές της Μακεδονίας αναβάλλεται. 
 
Στην Αθήνα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ επί ποδός είναι και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή για να υποδεχθούν εάν χρειαστεί τραυματίες.
Μαρτυρίες από την τραγωδία


Οι πρώτες ενδείξεις για την τραγωδία 
 
Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα στην ίδια γραμμή. 

 

 
 
Πάνω από 50 οι τραυματίες, οι 20 σοβαρά 
 
Οι επιχειρήσεις στο σημείο της τραγωδίας συνεχίζονται, καθώς φέρεται να υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια. 
 
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 50 τραυματίες, οι 20 εκ των οποίων είναι σοβαρά και αρκετοί αναμένεται να διασωληνωθούν. 
 
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και παιδιά.


Άμορφη μάζα σιδερικών 
 
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που τα πρώτα βαγόνια και από τις δύο αμαξοστοιχίες έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν μετά τη σύγκρουση. 
 
Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 350 άτομα.

Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου