MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Κοινωνική έκρηξη στην Μογγολία – Εισβολή διαδηλωτών στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν-Μπατόρ, εισέβαλλαν στο Προεδρικό Μέγαρο της κυβέρνησης, ζητώντας την τιμωρία των επιχειρηματιών του τομέα άνθρακα και ενέργειας, οι οποίοι φέρονται να καταχράστηκαν κρατικά ενεργειακά αποθέματα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και μάλιστα σε έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την χώρα, την ενέργεια. Στις αναφορές των διεθνών πρακτορείων γίνεται λόγος για εκρηκτικές διαμαρτυρίες που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν. 
 
Το ξέσπασμα σύμφωνα με τις αναρτήσεις στα social media έγινε μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένες από τις προγραμματισμένες εξαγωγές φορτίων άνθρακα, κατέληξαν στις τσέπες επιχειρηματιών που δεν απέδωσαν ποτέ τα έσοδα στο δημόσιο. Η παραγωγή και εξαγωγή άνθρακα παραμένει κρίσιμος τομέας για την οικονομίας της Μογγολίας παρά τους διεθνείς περιορισμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότερες εξαγωγές πηγαίνουν στην Κίνα.
 
Πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, όμως, τους τελευταίους μήνες υπάρχει γενικότερη δυσφορία για την αρνητική πορεία της οικονομίας και την συνεχή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και για την πολιτική zero Covid που ακολουθεί η μογγολική κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα του Πεκίνου. Δεν αποκλείεται οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών στην Κίνα να είχαν αντανάκλαση στο ξέσπασμα διαμαρτυριών στην Μογγολία, ωστόσο, οι πληροφορίες από την Ουλάν-Μπατόρ είναι ελάχιστες για το τι ακριβώς συμβαίνει.
H πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Ουλάν-Μπατόρ κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Μογγολία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι διαδηλώσεις που άρχισαν χθες το απόγευμα, συνεχίζονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία για να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις.
Η αρνητική πορεία της οικονομίας, είχε βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές την προηγούμενη άνοιξη, στις 7 και 8 Απριλίου, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και ανικανότητα. Οι διαδηλώσεις της άνοιξης είχαν κατασταλεί και πολλοί από τους πρωταγωνιστές τότε είχαν συλληφθεί ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Oyun-Erdene Luvsannamsrai είχε ανακοινώσει ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει την τιμή του κρέατος, του ρυζιού και του σιταριού θα διατηρήσει σταθερή την τιμή των καυσίμων». Σύμφωνα όμως με τους διεθνείς οργανισμούς ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με 15% και οι τιμές όλων των βασικών ειδών συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου