MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η προσφυγή 5 Λίβυων δικηγόρων κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου και η δικαίωση Σταθακόπουλου

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε αρθρογραφήσει στο militaire.gr για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Η προσφυγή 5 δικηγόρων της Λιβύης τον δικαιώνουν.
 
Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος
 
1. Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ακυρώσιμο , όχι εκ προιμίου άκυρο, και κάποιος, κάπου, κάπως έπρεπε να το προσβάλει για ν’ ακυρωθεί. Κάτι που δεν είχε γίνει δικαστικώς. 
 
2. Πέντε δικηγόροι Λίβυοι Πολίτες – που έχουν έννομο συμφέρον – προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο στη Λιβύη και ζητούν την ακύρωσή του.
 
3. Η προσφυγή έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό κατάθεσής της.
 
Αναμένεται προσδιορισμός δικασίμου και έκδοση απόφασης, κάποια στιγμή. 
 
4. Αυτό ωφελεί την Ελλάδα, διότι πιθανόν δεν θα χρειαστεί να τρέχει σε διεθνή όργανα να το ακυρώσει. Εφόσον βεβαίως ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο στη Λιβύη. 
 
5. Όμως, έστω και εάν ακυρωθεί, η Τουρκία θεωρητικά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη, για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη πως όταν υπέγραφε ήταν καλόπιστη και δεν ανέμενε ακύρωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου