MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Βάλλεται πανταχόθεν το Μαξίμου για τις υποκλοπές

Συνεχή ραπίσματα εντός και εκτός Ελλάδας μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις: η παρέμβαση Ντογιάκου, οι πολιτικές αντιδράσεις, η διεθνής κατακραυγή.
 
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός, μετά το τσουνάμι εξελίξεων –και αποκαλύψεων– που αφορούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών: ένα τεράστιο θέμα που ματαίως το Μαξίμου επιχειρεί να κουκουλώσει και να τινάξει τις ευθύνες από πάνω του. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας Documentro ανέφερε σειρά ονομάτων –μεταξύ των οποίων υπουργοί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς– που στοχοποιήθηκαν με το παράνομο λογισμικό Predator: λογισμικό που η κυβέρνηση διατείνεται πως δεν χρησιμοποιεί.
 
Εισαγγελική παρέμβαση
 
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις έφεραν την εύλογη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για τα καταγγελόμενα και να καλέσει σε κατάθεση τον εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη.
 
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο εκδότης σκόπευε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ντογιάκο, προκειμένου να θέσει θέματα που προκύπτουν από την έρευνα.
 
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
 
Παράλληλα, θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μεταξύ άλλων ζητούν να αρθεί στο ύψος της η Δικαιοσύνη, καθώς είναι προφανές πως προκύπτει ζήτημα Δημοκρατίας. 
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συντονισμό των πρακτικών των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το «απόρρητο» που επικαλούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι οι εμπλεκόμενοι έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, επισήμανε πως το σκάνδαλο καταδεικνύει, πέρα από τη σήψη και τη δυσωδία, τι σημαίνει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία.
 
Διεθνείς αντιδράσεις
 
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν ήδη σφυροκόπημα και εκτός των συνόρων, καθώς η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, ζήτησε να αρχίσει εκ νέου η εξεταστική επιτροπή, ενώ κάλεσε και σε παρέμβαση της Europol
 
Από την πλευρά της η Σάσκια Μπρικμόντ, ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής PEGA, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες, αποκαλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «παρανοϊκό».
Εξάλλου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις αποκαλύψεις, ζήτησαν ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα για το σκάνδαλο, ενώ διατύπωσαν μια εύλογη ερώτηση στο Twitter: «Ένα παρανοϊκό σύστημα μαζικής παρακολούθησης;».
Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τις σοβαρές αποκαλύψεις. Μεταξύ άλλων, η γαλλική Le Figaro σημειώνει ότι «ένας πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και αρκετοί υπουργοί που εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπέστησαν παράνομα υποκλοπές, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Σάββατο η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento. Σύμφωνα με το Documento, μεταξύ των θυμάτων είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, νυν υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, μαζί με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ».
 
Το Politico με δημοσίευμά του το Σάββατο, υπογράμμιζε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών παίρνει νέα τροπή και επεκτείνεται περαιτέρω. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρεται ότι στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό, έχουν όντως κάνει κλικ στον σύνδεσμο που μολύνει τη συσκευή. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα είπαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν στόχος ή δεν σχολίαζαν».
 
Κυβερνητική αμηχανία
 
Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έκρυψε τον πανικό της, όπως καταγράφηκε ξεκάθαρα από δηλώσεις υπουργών. 
 
Ενδεικτική ήταν η αμήχανη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έπεσε σε αντιφάσεις επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Συγκεκριμένα, ενώ ζήτησε τη «διεξοδική διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές» για τις αποκαλύψεις, κατηγόρησε τον εκδότη της εφημερίδας ως «εθνικό συκοφάντη», απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφική έρευνα. 
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε γραμμή δεξιών τρολ: Αφού θύμισε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι παρακολουθούσαν μέσω αυτού τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Άρα λοιπόν, είναι δόκιμο να πει κανείς ότι οι άλλοι παρακολουθούσαν τον Μητσοτάκη, όχι εκείνος την αντιπολίτευση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου