MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Το Νέο Πρεκαριάτο : « Ο Βαθμός Απελπισίας» στις Κοινωνίες του 21ου αιώνα

- Αγορά Εργασίας, Επισφαλής Εργασία και Κοινωνική Ευπάθεια στη Νέα Γενιά στην Ελλάδα: Η κατάσταση των πραγμάτων (σε Ευρώπη και Ελλάδα), παράμετροι, τάσεις, μετασχηματισμοί, επιπτώσεις και προκλήσεις για τις πολιτικές απασχόλησης.


- Μία μεγάλη συζήτηση και εκτενή αποσπάσματα από τα ευρήματα μίας πρωτοποριακής έρευνας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και Ευρώπη, της

Ερευνητικής Ομάδας του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Οι εξελικτικοί , πολυδιάστατοι μετασχηματισμοί και οι επικυρίαρχες τάσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.


 
- Η διερεύνηση του φαινομένου της εργασιακής επισφάλειας και της σχέσης της με κοινωνική ευπάθεια στην νέα γενιά, σε Ευρώπη και Ελλάδα σήμερα.

- Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κόσμο της εργασίας

- Η μερική απασχόληση, η προσωρινή απασχόληση, οι ελαστικές μορφές εργασίας , η κύρια εργασιακή ταυτότητα της νεολαίας, την ώρα που η μόνιμη απασχόληση καταβυθίζεται .

- Γιατί η επισφαλής εργασία στους νέους λαμβάνει εκτατικές διαστάσεις και παρατηρείται σε αρκετούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας

- Η Δηλωμένη και η Αδήλωτη Εργασία, η τάση «κανονικοποίησης» της επισφαλούς εργασίας

- Πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην (ήδη, επί χρόνια, εξαρθρωμένη) αγορά εργασίας , είναι ήδη πολυδιάστατες και έχουν επηρεάσει το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, αλλά και την αγορά εργασίας, αυξάνοντας την επισφάλεια στην απασχόληση.

- Πως εγγράφεται ανάμεσα στους νέους, μία απονεύρωση της δημόσιας εμπιστοσύνης και η απαξία των πολιτικών θεσμών και του πολιτικού προσωπικού και συνακόλουθα μια σοβούσα μείζονα κρίση εμπιστοσύνης- αντιπροσώπευσης.

- Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Νίκος Παπαδάκης , Καθηγητής και Διευθυντής του ΚΕΠΕΤ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Distinguished Visiting Professor στην AGEP του Zhengzhou University της Κίνας, επικεφαλής της πρωτοποριακής αυτής έρευνας.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι :

Μάνος Σπυριδάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας

Δρ. Σταύρος Γαβρόγλου , Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Γιώργος Σιακαντάρης , διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας

Και ο Γιάννης Μηλιός – Καθηγητής στο Τομέα Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου του ΕΜΠ , αναλυτής σε θέματα Πολιτικής Οικονομίας

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" με τον Γιώργο Σαχίνη
?? Στην ΚΡΗΤΗ TV
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου