MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»

Χιλιάδες διαδηλωτές στην απογευματινή πορεία στην Αθήνα, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου • Συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας • Επεισόδια μετά το τέλος των συγκεντρώσεων • Συλλήψεις και προσαγωγές


Δυναμικές και μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που έγιναν σήμερα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Τα συνθήματα και τα μηνύματα στα πανό τάσσονταν κατά της αστυνομικής βίας και του αστυνομικού κράτους, όπως «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών». Ξεχώρισε το σύνθημα: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».
 
ΕΦ.ΣΥΝ. / Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στην Αθήνα, το πρώτο ραντεβού στη μνήμη του Αλέξη δόθηκε το μεσημέρι, στην πορεία των μαθητών και των φοιτητών, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες. Από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά ήταν «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών», «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό ρίχνει στον αέρα και βρίσκει σου ψαχνό» και «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει». 


 
Η απογευματινή πορεία είχε παλμό και μεγάλη συμμετοχή, στην οποία είχαν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ξεκίνησε η απογευματινή πορεία #Γρηγοροπουλος #6Δεκέμβρη pic.twitter.com/I2mK0t9oz2— EFSYN (@EFSYNTAKTON) December 6, 2021
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πάνω από 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

EUROKINISSI

Έντονη και ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, η οποία νωρίτερα προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και 11 προσαγωγές. Με εντολή της αστυνομίας, έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».

EUROKINISSI

Μετά το τέλος της πορείας, δεκάδες άτομα πήγαν προς τα Εξάρχεια και το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης.

Στο βίντεο του συνάδελφου Κώστα Ζαφειρόπουλου που ακολουθεί ο συγκεντρωμένος κόσμος τραγουδάει το Αερικό του Θανάση Παπακωνσταντίνου.


 
Ωστόσο ακολούθως σημειώθηκαν και επεισόδια, με ορισμένους να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάποιους κάδους απορριμμάτων, στήνοντας οδοφράγματα. Οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση κρότου λάμψης και χημικών, ενώ στο σημείο μετέβη και η αύρα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ.

Εφ.Συν. / Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Σε τρεις συλλήψεις και 11 προσαγωγές προχώρησε νωρίτερα η αστυνομία, στο πλαίσιο της μαθητικής-φοιτητικής πορείας που έγινε το μεσημέρι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι στο παρκάκι του σταθμού Φιξ, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν τέσσερις έτοιμες μολότοφ, ένα τετράλιτρο μισογεμάτο με βενζίνη και 5-6 άδεια μπουκάλια που προφανώς προορίζονταν για μολότοφ. Αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. προέβη και σε άλλες πέντε προσαγωγές, καθώς και σε τέσσερις συλλήψεις ατόμων: ο πρώτος κατείχε φωτοβολίδα, ο δεύτερος σπρέι, ο τρίτος σφυρί, ενώ ο τέταρτος πέταξε πέτρες εναντίον διμοιρίας αστυνομικών. Σύμφωνα πάντα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

► Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Στη μεσημεριανή πορεία συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Ένταση επικράτησε μετά το τέλος της τελευταίας, βραδινής πορείας, με ομάδα ατόμων να προχωρούν σε ρίψη μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 35 προσαγωγές και 5 συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Ξάνθη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου