MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Μάζης: Σε οξεία αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο οδηγείται η Τουρκία - Δεν αποκλείεται ένα «θερμό» επεισόδιο

Ο καθηγητής σημείωσε πως η κοινή γνώμη στη γείτονα, που ήδη βίωνε ισχυρές πιέσεις, είναι σε μεγαλύτερη ένταση τώρα και λόγω της οικονομίας


Η οικονομική κρίση μαστίζει την Τουρκία. Ο κόσμος πεινάει. Η λίρα πέφτει. Οι ανατιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις και αναζητά λεφτά στους Άραβες για να σώσει την κατάσταση. Η λίρα συνεχίζει να πέφτει, 15,72 η σημερινή ισοτιμία έναντι του ευρώ και περίπου 14 έναντι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή όμως, πέρα από την οικονομική κρίση, έχει να διαχειριστεί και την κρίση της υγείας του.

Σε ένα νέο περιστατικό, κατά την επίσκεψή του στην τουρκική στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο Κατάρ, απευθυνόμενος στους στρατιώτες, ξαφνικά, ξέχασε τα λόγια του.

Μάλιστα σε σχετικό βίντεο φαίνεται πως ο Ερντογάν πάει να κατέβει από το βήμα, ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τον πλησιάζει και του υπενθυμίζει τι πρέπει να πει.

Σε νέα του ομιλία χθες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εχθρούς της δημοκρατίας, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι δεν είναι απίθανο σενάριο να δούμε περιοριστικά μέτρα σε Facebook, Twitter, Instagram.
 
Μεγάλη η ένταση στην Τουρκία

«Το περισσότερο που μπορούμε να περιμείνουμε είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία. Αλυσιδωτές κοινωνικές εκρήξεις και ένα αρνητικό κλίμα για τον Ερντογάν», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής σημείωσε πως η κοινή γνώμη στη γείτονα, που ήδη βίωνε ισχυρές πιέσεις, είναι σε μεγαλύτερη ένταση τώρα και λόγω της οικονομίας.

«Η Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε από τα social media, αυτό φοβάται ο Ερντογάν. Διαβλέπει δυτικές απολήξεις στη νέα τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και προειδοποιεί τη Δύση να μην ανακατεύεται στο εσωτερικό του».

Ο κ. Μάζης δεν απέκλεισε η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος σε όλα τα μέτωπα, να φέρει ένα «θερμό» επεισόδιο με Ελλάδα και Κύπρο.

«Έχει δύο δρόμους. Να επιστρέψει σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης, που το αποκλείω, ή να οδηγηθεί σε ρήξεις εντυπώσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο ελπίζοντας σε μια εσωτερική συσπείρωση του κοινού του».

«Πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μοιραία οδηγείται σε μια κατάσταση που τον κατευθύνει σε μια περισσότερο οξεία αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου