MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Μ. Χαρίτος : Οι Γερμανικές Οφειλές και η ανυπαρξία στρατηγικής

Ο Μάρκος Χαρίτος , συνεργάτης στην ομάδα διαχείρισης , του αρχείου του εμβληματικού για το θέμα αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Γιάννης Σταμούλη, μίλησε σήμερα στον 98.4 ημέρα επετείου από τα 77 χρόνια απελευθέρωσης της Αθήνας από την Γερμανική Κατοχή, για την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκροτημένης στρατηγικής στο θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος . 
 
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο Διεκδίκηση έχει καταλήξει να είναι μια υπόθεση είτε "διαγωνισμού", ποιος θα υπολογίσει τα περισσότερα δις που μας χρωστάνε οι Γερμανοί, είτε ποιος θα επισκεφτεί τα περισσότερα μαρτυρικά χωριά και πόλεις κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων. Καμία εξωστρεφής δραστηριότητα δεν υπάρχει εν εξελίξει, το 2017. Δήμοι, Περιφέρειες , πολιτικά κόμματα και Ελληνικό κράτος , ακόμη και το Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών , εμφανίζονται χωρίς στρατηγική βάθους. 
 

 
Η "βιολογική παραγραφή" είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα που επέρχεται, όσοι επιζούν και δύνανται εκ μέρος των θυμάτων να προσφύγουν είναι υπέργηροι άνθρωποι.
 
Το καμπανάκι του τελευταίου γύρου έχει χτυπήσει, αν οι μαρτυρικοί τόποι δεν κινητοποιηθούν, για να ακολουθήσουν τα βήματα του Διστόμου, η περίπτωση να κινηθεί αυτοβούλως το ελληνικό κράτος είναι μια ουτοπική προσδοκία. Ακόμη και η επαναλειτουργία του Γραφείου 
 
δίωξης εγκλημάτων πολέμου, που πλέον δεν έχει νομικά προβλήματα, καρκινοβατεί. Όπως τόνισε, θα είχε νόημα να ζητηθεί η επίσημη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, σχετικά με τον υπολογισμό των απαιτήσεών της Ελλάδος για το Αναγκαστικό Δάνειο αλλά και την διαρπαγή των αποθεματικών της, από όλα τα επαρχιακά υποκαταστήματα, που έλαβε χώρα κατά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944, το ποσό των διαρπαγών αυτών, που παροράτε συνεχώς, αντιστοιχεί περίπου στα 2/5 του κατοχικού δανείου(1).
 
Ο Μάρκος Χαρίτος τόνισε εμφατικά, πως πέρα από τα ζητήματα που είναι οι κληρονομιές του παρελθόντος, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να πάρουμε τα ηνία στην συγγραφή της ιστορίας μας και την διαχείριση της μνήμης γιατί ήδη την γράφουν και την διαχειρίζονται άλλοι και μάλιστα με πακτωλό χρημάτων .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου