MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΕΛΣΤΑΤ, ο ορισμός της αναξιοπιστίας και της εξαπάτησης

Οι Έλληνες ασφαλώς καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στη χώρα τους – όπως με τα «βελτιωμένα» πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παραμένουν όμως ουδέτεροι και δεν αντιδρούν, επειδή έχει στην κυριολεξία δολοφονηθεί η τελευταία τους ελπίδα από την προηγούμενη κυβέρνηση – με αποτέλεσμα να ανέχονται τη σημερινή, παρά το ότι λειτουργεί υπό τις εντολές της Γερμανίας, έχοντας καταστρέψει τόσο την οικονομία, όσο και την υγεία, με τα αλλεπάλληλα και απρογραμμάτιστα κλειδώματα. Οι αλχημείες δε με τα στατιστικά νούμερα μπορεί να θολώνουν το τοπίο, αλλά η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη – ενώ δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη πορεία της Ελλάδας προς το χάος, με ελλείμματα και με χρέη μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία, καθώς επίσης με το ΑΕΠ της σε ελεύθερη πτώση, από περίπου 240 δις € το 2008. Έχοντας διαπιστώσει πάντως πως η Τουρκία δεν απαιτεί ποτέ τίποτα παραπάνω από αυτά που έχει συμφωνήσει ήδη με τις Η.Π.Α. και με τη Γερμανία, όπως φαίνεται καθαρά από το χάρτη Biden, τα ανταλλάγματα που έχουν συμφωνηθεί για το συνεχιζόμενο δανεισμό της χώρας αφορούν το Αιγαίο και πιθανότατα τη Θράκη, αφού είναι υποθηκευμένα ήδη όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία – μέσω της αναγκαστικής προσφυγής στη Χάγη.


Ανάλυση


Τον Ιούνιο του 2020, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 – σύμφωνα με τα οποία η ύφεση στην Ελλάδα ήταν -0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και -1,6% σε σχέση με το προηγούμενο (πηγή). Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 προέβη σε μία άλλη ανακοίνωση (πηγή), περιορίζοντας την ύφεση στο -0,6% ξανά για το πρώτο τρίμηνο – ενώ λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο, η ύφεση του ίδιου πάντοτε τριμήνου έγινε ανάπτυξη 0,4%! (πηγή).

Για να αιτιολογήσει τώρα την επανάληψη των «Greek Statistics» που γνωρίζουμε από το βρώμικο παρελθόν, προέβη σε μία ανακοίνωση στις 16.10.2020 (πηγή) – σύμφωνα με την οποία άλλαξε το έτος βάσης και αναθεώρησε τα στατιστικά των ετών 2010-2017 (γράφημα). Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι μετέφερε όλα τα αρνητικά στοιχεία πίσω, επιβαρύνοντας το παρελθόν που δεν προσέχει πλέον κανείς και ωραιοποιώντας το παρόν, με «κόστος» όμως περί τα 4 δις € ΑΕΠ (από τα 187,5 δις € το 2019 στα 183,4 δις €, πηγή). Όπως ανέφερε δε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020,
«το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενων δέκα ετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2010 – 2ο τρίμηνο 2020) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015, που ανακοινώθηκαν στο Δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 16/10/2020. Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 3ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων» (πηγή).
Συνεχίζοντας, με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση του πρώτου τριμήνου που από -0,9% στην αρχή μειώθηκε στο -0,6% και μετά έγινε ανάπτυξη 0,4%, άλλαξε ξανά – αυτή τη φορά συρρικνώθηκε στο 0,1%. Φυσικά κάτι ανάλογο συνέβη με όλα τα άλλα τρίμηνα, στα οποία διαπιστώθηκε η ίδια εξέλιξη «τύπου ακορντεόν» – με τελικό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να χάνει κανείς το στατιστικό λογαριασμό. Όπως ανακοινώθηκε,
«Η οικονομία απέφυγε τη διψήφια ύφεση αφού με βάση τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 7,9% του ΑΕΠ αρκετά χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 10,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση αναθεωρήθηκε στο 13,8% από 14,7%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο η οριακή ανάπτυξη διορθώθηκε στο 0,1% από 0,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη» (πηγή).
Έτσι η προβλεπόμενη ύφεση -10,5% του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, περιορίσθηκε ως εκ θαύματος στο -8,2% – πιθανότατα επειδή έγινε αντιληπτό πως η Ελλάδα, εάν περνούσε το 10%, θα ήταν η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης (γράφημα). Τονίσθηκε βέβαια πως πρόκειται για προσωρινά στοιχεία και όχι για τελικά – προφανώς αφού θα ελεγχθούν από την ΕΕ που είτε θα συμφωνήσει με την ενδεχόμενη παραποίηση προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων, είτε όχι, με την ΕΛΣΤΑΤ να έχει προθεσμία έως τον Οκτώβριο για να αναμορφώσει ξανά τα στοιχεία! Με βάση την ύφεση στο -8,2% πάντως η Ελλάδα είναι η προτελευταία της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στοιχεία – με τελευταία την Ισπανία που όμως ασφαλώς δεν είχε σωρευτική ύφεση -25% την τελευταία δεκαετία, όπως η χώρα μας και με βάση τη Eurostat (γράφημα).


Παρεμπιπτόντως, έχοντας διαπιστώσει πως η Τουρκία δεν απαιτεί ποτέ τίποτα παραπάνω από αυτά που έχει συμφωνήσει ήδη με τις Η.Π.Α. και με τη Γερμανία, όπως φαίνεται καθαρά από το χάρτη Biden, τα ανταλλάγματα που έχουν συμφωνηθεί αφορούν το Αιγαίο και πιθανότατα τη Θράκη, αφού είναι υποθηκευμένα ήδη όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία – μέσω της αναγκαστικής προσφυγής στη Χάγη.

Σύμφωνα τώρα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του 2020 σε όρους όγκου ανήλθε στα 168,5 δις € έναντι 183,6 δις € το 2019 – έχοντας μειωθεί κατά 15,1 δις € ή κατά 8,2%. Σε τρέχουσες όμως τιμές μειώθηκε πολύ περισσότερο, στα 165,8 δις € από 183,4 δις € το 2019 – δηλαδή κατά 17,6 δις € ή κατά 9,6% (πηγή). Σε όρους αξίας λοιπόν, η Ελλάδα στήριξε την κατανάλωση με περίπου 24 δις € δανεικά χρήματα κατά το υπουργείο (πηγή), χάνοντας παρ’ όλα αυτά 17,6 δις € ΑΕΠ – οπότε, εάν δεν τη στήριζε, θα έχανε ΑΕΠ 41,6 δις € ή σχεδόν 20%.

Παραστατικά, είναι σαν ένας χωρικός να πουλάει στον εαυτό του ντομάτες και να τις τρώει ο ίδιος, για να διατηρήσει το τζίρο του – όπου όμως στην περίπτωση του κράτους αυξάνονται τα ελλείμματα (ζημίες) και τα χρέη. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εδώ πως η Ελλάδα είχε μακράν το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη το 2020, στο -24,1 δις € ή στο -14,5% του «αναμορφωμένου» ΑΕΠ της, καθώς επίσης τα υψηλότερα δίδυμα χρέη – δημόσιο και κόκκινο ιδιωτικό.

Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι η πορεία των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου – οι οποίες, μετά από μία τρομακτική δεκαετή κατάρρευση, αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ή κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο.
 
Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, τα παραπάνω είναι ο ορισμός της αναξιοπιστίας και της εξαπάτησης των μαζών, εκ μέρους της κυβέρνησης – ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είναι γνωστή για τις μεθοδεύσεις της, ήδη από το 2009 (ανάλυση). Οι αλχημείες δε αυτές με τα στατιστικά νούμερα μπορεί να θολώνουν το τοπίο, αλλά η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη – ενώ δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη πορεία της Ελλάδας προς το χάος, με ελλείμματα και με χρέη μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία, καθώς επίσης με το ΑΕΠ της σε ελεύθερη πτώση, από περίπου 240 δις € το 2008.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου