MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Περισσότερες από 100 προσαγωγές στην Αθήνα – Ένταση και στη Θεσσαλονίκη για το Πολυτεχνείο

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο άρχισαν και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μέλη του ΚΚΕ επιχείρησαν να κάνουν πορεία παρά την αστυνομική απαγόρευση. Η Αστυνομία απάντησε με χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού και με πυκνή ρίψη δακρυγόνων. Πριν από λίγο πάντως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Πατησίων.


Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για ώρα στην οδό Πανεπιστημίου και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές. Σύμφωνα με την Αστυνομία για την κατάσταση ενημερώθηκε ο γγ του ΚΚΕ, από εκπρόσωπό της, ο οποίος διαμήνυσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και θα πρέπει να διαλυθεί. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της συγκέντρωσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν επτά προσαγωγές.

Αύρες στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

Όλα ξεκίνησαν όταν μέλη του ΚΚΕ που το πρωί είχαν κάνει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου συγκεντρώθηκαν αργότερα και στα Προπύλαια παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων. Οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να πορευθούν και πάλι στην αμερικανική πρεσβεία. Αρχικά επικράτησε ένταση και η αστυνομία έκανε προσαγωγές. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα ότι πρέπει να διαλυθούν και ο γγ του ΚΚ είπε στους συγκεντρωμένους να το πράξουν.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ που ρίχνουν νερό, οι γνωστές αύρες, και με την παράλληλη δράση διμοιριών ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν μεγάλες ποσότητες νερού και χημικά εναντίον των διαδηλωτών, απωθώντας τους προς την Ομόνοια. 
 
Απρόκλητη επίθεση

Για απρόκλητη επίθεση στην ειρηνική διαδήλωση στα Προπύλαια έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους διαδηλωτές. Ντροπή να γυρίζετε τη χώρα στις μαύρες εποχές» τόνισε. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η επίθεση και ο προπηλακισμός βουλευτών του ΚΚΕ είναι απαράδεκτη και απρόκλητη. Και πρόσθεσε: «βάλτε πλάι -πλάι τον αριθμό αστυνομικών με διαδηλωτές, ποιοι τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα;».

Παρέμβαση για τα επεισόδια έκανε στη Βουλή και ο τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Ζητάμε από την Κυβέρνηση και από την αστυνομία να σταματήσουν να επενδύουν στην όξυνση της έντασης. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα για προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ» είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες έλαβαν χώρα από σήμερα το πρωί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο από το ΚΚΕ και όσο από το ΜεΡΑ25 είναι εκδηλώσεις στις οποίες υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Αυτή τη στιγμή υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί 6000 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα αυτή την ημέρα, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης». «Έγιναν κάποιες εκδηλώσεις που πήγαν κανονικά. Δεν πήγε όμως καθόλου κανονικά η απαγόρευση της κυβέρνησης, λεονταρισμοί χωρίς νόημα» δήλωσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. 
 
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». «Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει.

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία από την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω από το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΚΚΕ. 
 
Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Όλα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στην δημοσιότητα ενημερώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του με τίτλο «τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων και η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις περισσοτέρων των τεσσάρων ατόμων, σήμερα το πρωί, στο πάρκο Ελευθερίας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

«Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και περίπου 200 άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής. Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για "σκισμένα πουκάμισα" οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν», τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Προσαγωγές και από άλλα σημεία

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθερα τα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στην συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει περισσότερες από 100 προσαγωγές από διάφορα άλλα σημεία της Αθήνας, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων. Ένταση και κυνηγητό σημειώθηκε σε πολλές πριπτώσεις με τελευταία στα Σεπόλια, όπου είχαν συγκντρωθεί μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κινηθούν προς τα Προπύλαια προκειμένου να κάνουν πορεία, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στον Σταθμό Λαρίσης. Όλες οι συγκεντρώσεις έχουν διαλυθεί, ενώ οι προσαχθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής όπου εξετάζονται. 
 
Ένταση και στη Θεσσαλονίκη


Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συλλήψεις. Η Αστυνομία είχε μπλοκάρει νωρίτερα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς που ζητούσαν να κάνουν πορεία, στην οδό Τσιμισκή. Οι ίδιοι ζητούσαν να φτάσουν μέχρι το αμερικανικό προξενείο, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε κάθε κίνησή τους.

Σύμφωνα με το GRITIMES, οι συγκεντρωμένοι είναι περισσότεροι από 150 και η κατάσταση στο κέντρο της πόλη παραμένει εκρηκτική. Στην Αγίας Σοφίας και στους γύρω δρόμους είναι έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, ώστε να μην μπορεί να φύγει κανείς χωρίς να περάσει από αστυνομικό έλεγχο. Οι αστυνομικοί βεβαιώνουν παραβάσεις στους συγκεντρωμένους (για το γνωστό “τρακοσάρι”). Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 προσαγωγές, ενώ κάποια άτομα πηγαίνουν οικειοθελώς προς τους αστυνομικούς για να προσαχθούν.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι με αποστάσεις μεταξύ τους και σταδιακά (σε ομάδες τριών-τεσσάρων ατόμων) αποχώρησαν οι διαδηλωτές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από την οδό Τσιμισκή, μέσω της πλατείας Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο είχαν πάει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, οι οποίοι ζήτησαν από την αστυνομία να σταματήσουν οι βεβαιώσεις προστίμων και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο και η οδός Τσιμισκή δόθηκε σε κυκλοφορία.

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και κινήθηκαν προς το αμερικανικό προξενείο. Οι διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Έξω από το προξενείο οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, έκαναν ομιλίες και, αφού έκαψαν την Αμερικανική σημαία, αποχώρησαν.

Δεκάδες προσαγωγές έγιναν και στα Ιωάννινα, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια. Συνδικάτα και φοιτητές είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στο Μνημείο του Πολυτεχνείου και η Αστυνομία απέκλεισε όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό. Ωστόσο μέλη του συνδικάτου οικοδόμων βρήκαν παρακαμπτήριο και πλησίασαν το σημείο, όπου συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου