MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Aπειλή Erdogan: Η ΕΕ θα δεχτεί νέο κύμα προσφύγων αν αγνοήσει την Τουρκία - Συνεχείς επιχειρήσεις στο Idlib, στηρίζουν οι ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο - Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία γιατί οι ενέργειές της είναι αυτοάμυνα ως αντίποινα - Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

(upd3)Μετά την επίθεση του καθεστώτος Assad στα τουρκικά στρατεύματα, η Τουρκία θα κρατήσει τις στρατιωτικές θέσεις της στο Idlib της Συρίας, μαζί με τις απαραίτητες οχυρώσεις, επειδή διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η επίθεση ήταν πολύ σαφής παραβίαση της συμφωνίας Idlib και έτσι θα έχει συνέπειες για το καθεστώς Assad.

Μάλιστα, επισήμανε ότι μετά την επίθεση, δεν υπάρχει λόγος σύγκρουσης με τη Ρωσία και υπάρχουν σοβαρές στρατηγικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα.

Ο Erdogan διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα.

«Δεν αρκεί να εκτιμούν την Τουρκία.

Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να είναι υπεύθυνη και θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε ο Erdogan.

Επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έλαβε από το 2014 η Τουρκία σχετικά με τους πρόσφυγες.

Η αθέτηση των δεσμεύσεων από την ΕΕ και η συνομιλία με την A. Merkel

Η ΕΕ είχε δεσμευτεί να χορηγήσει ενίσχυση ύψους 6 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά μόλις 2,22 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν τον Ιούνιο.

Μάλιστα, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μια τεράστια έξοδο προσφύγων από το Idlib της Συρίας, εάν αγνοήσει και πάλι τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα σήμερα ο Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη με τις αναταραχές να συνεχίζονται παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Τουρκία φέρεται να ενισχύει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Fayez Mustafa al-Sarraj.

Την ίδια στιγμή, στη Συρία σημειώνεται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτών.

Μάλιστα, στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώθηκαν σε σπάνιες εχθροπραξίες χθες (3/2/2020) στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της συριακής επικράτειας, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι δεν θα σιωπήσει για το ζήτημα.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στο Idlib

Οι ΗΠΑ στηρίζουν «πλήρως» τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας ενάντια στο συριακό στρατό στην επαρχία Ιντλίμπ θεωρώντας τις ενέργειές της, αυτοάμυνα ως αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo σε ανακοίνωσή του.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα», τόνισε ο Pompeo .

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε «τις διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια τον πληθυσμό της Ιντλίμπ».

Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Tεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας μετά τα πυρά του συριακού στρατού κατά των δυνάμεων που είχε στείλει ο Erdogan να ενισχύσουν τα τουρκικά παρατηρητήρια γύρω από το Idlib όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Μόσχα πως είχε δώσει τις συντεταγμένες των δυνάμεων που δέχθηκαν τα πυρά, γεγονός που, μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου TASS, απορρίπτει η Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, αργά σήμερα 4/2, όπως έγινε γνωστό από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Recep Tayyip Erdogan με τον Vladimir Putin, με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία και θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Putin επισήμανε στον ομόλογό του ότι "αυξάνεται δραματικά" η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τελικά να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, επισημαίνοντας, ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι συμφωνίες για την επαρχία Idlib της Συρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αυξημένη συνεργασία τους για την "εξουδετέρωση των εξτρεμιστών".

Νωρίτερα πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, o κ. Cavusoglu είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Lavrov και συζήτησαν για το θέμα χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι το μεγάλο βάρος για τον έλεγχο της επιθετικότητας των δυνάμεων του Assad είναι στην Μόσχα.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί τον Erdogan που πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ουκρανία παρά την επίθεση που ακολούθησε την εξαγγελία της Ουκρανίας, ότι πρόκειται να λάβει στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 τούρκοι στρατιώτες.

Οι κηδείες των 8 που γίνονται από σήμερα 4/2 στην Τουρκία, σίγουρα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και στο εσωτερικό.

Ήδη αναλυτές που τονίζουν ότι η συμφωνία του Σότσι έχει καταρρεύσει, συζητούν για την πολική της επόμενης μέρας στη Συρία.

Για το αν θα πρέπει να ανασυνταχθούν σε κοντινότερα σημεία των συροτουρκικών συνόρων οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί ή αν θα ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή παρά την κατάρρευση του modus vivendi που υπήρχε με την Ρωσία. 

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου