MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ο σερίφης με το ρεβόλβερ

Τι συνέβη αλήθεια μετά τη δολοφονία του δύστυχου Ιρανού, ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στους συμπατριώτες του; Απλούστατα, όταν στις 3 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Trump το αποφάσισε, οι επενδυτές το γιόρτασαν ανοίγοντας δεκάδες σαμπάνιες – αφού μέσα σε λίγα λεπτά εκτοξεύθηκαν οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών εξοπλιστικών ομίλων στα ύψη, στο συν 5% κατά μέσον όρο.

Άποψη 

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τις Η.Π.Α. στη Βαγδάτη, όπου φορούσε τη στρατιωτική του στολή χωρίς να κρύβεται, με την αποστολή ενός τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου πιθανότατα από την αμερικανική βάση στη Γερμανία (Ramstein, δεν υπάγεται στο γερμανικό δίκαιο, αλλά στο αμερικανικό), αποτελεί ασφαλώς ένα ποινικό αδίκημα και όχι μία πράξη πολέμου – το οποίο όμως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τόλμησε να καταδικάσει, πόσο μάλλον η χρεοκοπημένη και υπό τη στρατιωτική κατοχή των Η.Π.Α. Ελλάδα. 

Αντίθετα, οι περισσότερες κυβερνήσεις παρακαλούσαν να μην υπάρξει κλιμάκωση με τη διενέργεια αντεπιθέσεων από το Ιράν – χωρίς καν να αναφέρουν πως εκτός από δολοφονία, αποτελούσε μία σαφή παραβίαση των κανόνων του ΝΑΤΟ. Της συμφωνίας δηλαδή από τις 4.4.1949 και του βασικότερου άρθρου της (1), κατά την οποία τα εξής: 
“Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν, με βάση το καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών, να διευθετήσουν κάθε διεθνή διαμάχη στην οποία εμπλέκονται με ειρηνικό τρόπο, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη και οι διεθνείς σχέσεις τους να μην περιέχουν οποιαδήποτε απειλή βίας ή χρήση βίας που να είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών» (πηγή). 
Φυσικά επρόκειτο για μία μονομερή ενέργεια των Η.Π.Α., την οποία εκτέλεσαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν από τους συμμάχους τους – όπως δεν ρώτησαν όταν κατήγγειλαν μονομερώς την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, επιβάλλοντας επί πλέον κυρώσεις που εξαθλίωσαν τον πληθυσμό του και κατέστρεψαν την οικονομία του. Εύλογα λοιπόν συμπέραναν οι πάντες πως η ΕΕ δεν είναι πλέον ούτε προσχηματικά σύμμαχος των Η.Π.Α., αλλά υποτελής τους – ενώ η χώρα επέστρεψε στην εποχή της άγριας Δύσης, όπου αποφασίζει πια «ο σερίφης με το ρεβόλβερ». 

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην οικονομία το 1971, όπου οι Η.Π.Α. αποχώρησαν μονομερώς από τον κανόνα του χρυσού – κλέβοντας στην ουσία τους πάντες, ειδικά όταν επέβαλλαν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας (πετροδολάριο). Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσαν το 2008 – με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με την πλήρη κατάρρευση του και να το πληρώσουν πανάκριβα πολλά κράτη (όπως η Ελλάδα με τη χρεοκοπία της, η Γερμανία με τις τράπεζες της κοκ.). 

Τι συνέβη όμως αλήθεια μετά τη δολοφονία του δύστυχου Ιρανού, ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στους συμπατριώτες του; Απλούστατα, όταν στις 3 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Trump το αποφάσισε, οι επενδυτές το γιόρτασαν ανοίγοντας δεκάδες σαμπάνιες – αφού μέσα σε λίγα λεπτά εκτοξεύθηκαν οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών εξοπλιστικών ομίλων στα ύψη, στο συν 5% κατά μέσον όρο (γράφημα). 


Μόνο τα κέρδη των τεσσάρων μεγαλύτερων βιομηχανιών στρατιωτικού εξοπλισμού ανήλθαν σε χρόνο μηδέν στα 18 δις $ – οπότε των σημαντικότερων μετόχων τους. Ποιοί είναι αυτοί; Κυρίως οι τρεις γιγαντιαίοι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, η Black Rock, η Vanguard και η State Street που κατέχουν όλοι μαζί το 20% των μετοχών των στρατιωτικών βιομηχανιών – ενώ κέρδισαν από τη δολοφονία 4 δις $ χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. 

Οι τρεις αυτοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι συμμετέχουν επί πλέον σε όλες τις μεγάλες γερμανικές, ιταλικές και γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εισηγμένες στα κορυφαία χρηματιστήρια των χωρών τους – καθώς επίσης σε πλήθος άλλες, αφού διαχειρίζονται τεράστια ποσά. Η Black Rock 6,85 τρις $, η Vanguard 5,6 τρις $ και η State Street 2,51 τρις $. Όλες μαζί δηλαδή διαθέτουν 15 τρις $ – ένα ποσόν που αντιστοιχεί σε 1.395.000 για κάθε κάτοικο της Ελλάδας των 10.750.000 ανθρώπων ή είναι ίσο με 75 φορές το ΑΕΠ της χώρας μας! 

Αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη αγορά – δημιουργώντας αυτά τα χρηματοπιστωτικά μονοπωλιακά τέρατα που αργά ή γρήγορα θα βυθίσουν τον πλανήτη στο χάος, απλά και μόνο για να κερδίζουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο περισσότερα χρήματα. Όσον αφορά την κυβέρνηση του Ιράν, μόνη της πυροβόλησε τα πόδια της, αφενός μεν καταρρίπτοντας το αεροπλάνο, αφετέρου αποδεχόμενη δημόσια το λάθος της – με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η δολοφονία, να εξεγερθούν υποκινούμενοι οι εξαθλιωμένοι Πολίτες και να βρει ευκαιρία ο πρόεδρος Trump να την κατηγορήσει.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου