MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Η ενεργειακή σύγκρουση των Η.Π.Α. με τη Γερμανία και την Τουρκία

Το σταμάτημα του αγωγού Turk Stream θα δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία, ενώ του Nord Stream 2 αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Γερμανία που προσπαθεί υπόγεια και μυστικά να αποσκιρτήσει από τις Η.Π.Α., συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και την Κίνα – κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά οι αμερικανοί και δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Εν προκειμένω οφείλουμε να σημειώσουμε πως στις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες – ενώ η αμερικανική αγορά είναι απολύτως απαραίτητη στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Επικαιρότητα

Ενώ η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας συνεχίσθηκε τον Οκτώβριο, όπου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγουμένου έτους η λήψη παραγγελιών της βιομηχανίας της που συνεχίζει την καθοδική της πορεία (γράφημα) μειώθηκε κατά -5,5%, φαίνεται πως δεν επαληθεύονται οι προβλέψεις της για τον αγωγό Nord Stream 2 – σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανοί δεν θα μπορούσαν πλέον να τον εμποδίσουν, αφού βρισκόταν ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.


Γράφημα: Με πράσινο οι κατασκευές, με πορτοκαλί η βιομηχανία και με γαλάζιο η μεταποίηση.
Ειδικότερα, έχουν κατασκευασθεί ήδη περισσότερα από 2.100 χιλιόμετρα των υποθαλασσίων διπλών σωλήνων που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία απ’ ευθείας στη βόρεια Γερμανία, κόστους μεταξύ 6 και 7 δις € – ενώ λείπουν μόλις 300 χιλιόμετρα από την ακτή της Δανίας, έως ότου ολοκληρωθεί. Κατά τους Γερμανούς λοιπόν δεν φαινόταν ρεαλιστικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο – ενώ έκαναν τα πάντα για να πείσουν τον πρόεδρο Trump, έτσι ώστε να μην εξαγγείλει τις κυρώσεις, με τις οποίες τους απειλούσε.

Εν τούτοις ο Αμερικανός, στα πλαίσια της υπογραφής του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας του ύψους 738 δις $ (πηγή), έναντι 648,8 δις $ το 2018 (γράφημα), αποφάσισε χθες την επιβολή κυρώσεων στις συμμετέχουσες στον αγωγό επιχειρήσεις – με το νόμο για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης! Πρώτος στόχος του οι εταιρίες που λειτουργούν τα εξειδικευμένα πλοία, με τα οποία τοποθετούνται οι σωλήνες στη θάλασσα της Βαλτικής – με την αιτιολογία πως ο αγωγός θα οδηγήσει στην εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.


Εν προκειμένω η αμερικανική κυβέρνηση έχει πλέον 60 ημέρες στη διάθεση της για να καταρτίσει έναν κατάλογο των επιχειρήσεων και των ατόμων που θα υποστούν τις κυρώσεις – στις οποίες συμπεριέλαβε και τον αγωγό Turk Stream, με τον οποίο σχεδιάζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Πρώτη στον κατάλογο για τον αγωγό Nord Stream 2 είναι η ελβετική εταιρεία ALLSEAS – η οποία απειλήθηκε με αυστηρές κυρώσεις, εάν συνεχίσει τις εργασίες της έστω και μία ημέρα ακόμη.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την απαγόρευση εισόδου στις Η.Π.Α. των ατόμων, στα οποία θα επιβάλλονταν κυρώσεις, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «ALLSEAS USA» με έδρα το Χιούστον, καθώς επίσης την κατάσχεση των πλοίων της που θα ευρίσκονταν εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων – με αποτέλεσμα η επιχείρηση να δηλώσει σήμερα το πρωί την αναστολή των εργασιών της, έως ότου υπάρξει συνάντηση της με τις αμερικανικές υπηρεσίες (πηγή).

Περαιτέρω, λίγο πριν την υπογραφή των κυρώσεων από τον πρόεδρο Trump, η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως δεν προβλέπει το σταμάτημα του αγωγού (εικόνα) – με τον οποίο το επόμενο έτος θα μεταφερόταν φυσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να διέρχεται από την Πολωνία και την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Γερμανία δεν θα αντιδράσει επιβάλλοντας αντίμετρα στις Η.Π.Α. – αφού όπως ανέφερε, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, οι κυρώσεις δεν αφορούν την ίδια, αλλά τις ιδιωτικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή (50% η GAZPROM και 50% οι ευρωπαϊκές εταιρείες ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, UNIPER, WINTERSHALL). 


Φαίνεται πάντως πως οι Γερμανοί, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, υποτίμησαν τις αντιδράσεις των Αμερικανών, όσον αφορά το συγκεκριμένο εγχείρημα – κάτι που ισχύει επίσης για τους Τούρκους, σε σχέση με τον Turk Stream, όπου οι Η.Π.Α. έχουν τεθεί ξεκάθαρα υπέρ του East Med. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα, αφού θα διέλθει από αυτήν ο αγωγός – ενώ αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία μπορεί μεν να έχει πρόσκαιρα γεωπολιτικές επιτυχίες με την επιθετική στάση της, αλλά ασφαλώς βαδίζει επάνω σε ένα επικίνδυνα τεντωμένο σκοινί. 

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη Γερμανία που προσπαθεί υπόγεια και μυστικά να αποσκιρτήσει από τις Η.Π.Α., συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και την Κίνα – κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά οι αμερικανοί και δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Εν προκειμένω οφείλουμε να σημειώσουμε πως στις μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες – ενώ η αμερικανική αγορά είναι απαραίτητη στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου