MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

FT: Τουρκία - Ανησυχία μετά την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Erdogan προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα υψηλά ποσοστά «πλήττουν» την Τουρκία και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα βρεθεί μια «οριστική λύση».

Παρόλο που η τριετής υπηρεσία του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Murat Cetinkaya σημαδεύτηκε από ασταθή και ανορθόδοξη πολιτική, η καρατόμησή του το Σαββατοκύριακο 29-30/6/2019 από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, μετά από μια σύγκρουση για το ρυθμό περικοπών των επιτοκίων, προκάλεσε έκπληξη.

«Η καρατόμηση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσει μεγάλο χτύπημα στη θεσμική του δομή, ικανότητα και ανεξαρτησία, ανέφερε ο Ibrahim Turhan, πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, στο Twitter.

Ο τρόπος της αναχώρησης του κ. Cetinkaya σημαίνει ότι ο νέος κυβερνήτης, ο πρώην αναπληρωτής Murat Uysal, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως προστατευόμενος του προέδρου.

Ο Faik Oztrak, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και μέλος του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος της Τουρκίας, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα είχε καταστεί "δέσμιος του προεδρικού παλατιού».

Η αποπομπή του κ. Cetinkaya έχει εμβαθύνει τις ήδη βαθιές ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την κυριαρχία του Erdogan σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαχείρισης.

Κάποιοι φοβούνται τώρα ότι εάν ο νέος κυβερνήτης αντιμετωπίσει πιέσεις για επιθετική μείωση επιτοκίων, η Τουρκία θα μπορούσε να οδηγηθεί στην επανάληψη της νομισματικής κρίσης του περασμένου καλοκαιριού, όταν χάθηκε το 30% της αξίας της τουρκικής λίρας, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα ήταν πολύ πιο οδυνηρό αν συνέβαινε για δεύτερη φορά, ειδικά για τις τουρκικές επιχειρήσεις που είναι φορτωμένες με χρέος σε ξένο νόμισμα.

Όταν ο κ. Cetinkaya διορίστηκε κυβερνήτης πριν από τρία χρόνια, θεωρήθηκε ευρέως ως υπάλληλος του Berat Albayrak, του ισχυρού γαμπρού του Erdogan, ο οποίος πέρυσι έγινε Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών.

Όταν το νόμισμα υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο, η τράπεζα περίμενε έξι εβδομάδες πριν αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 24%.

Αν και οι επενδυτές ανησυχούν από άλλες ανορθόδοξες τακτικές, κυρίως από τις προσπάθειες της τράπεζας να συγκαλύψουν τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, έχουν επαινέσει τον κ. Cetinkaya επειδή διατήρησε το βασικό επιτόκιο στα ίδια επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 15,7% τον Ιούνιο του 2019, ενώ το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει συρρικνωθεί δραστικά.
Ωστόσο, παρασκηνιακά, οι εντάσεις αυξάνονταν.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας συγκρουόταν όλο και περισσότερο με τον κ. Albayrak, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που ήταν εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ο υπουργός Οικονομικών ενήργησε ως απεσταλμένος του Προέδρου, τον οποίο ο κ. Cetinkaya δεν είχε δει πρόσωπο με πρόσωπο, για σχεδόν έναν χρόνο πριν από την απόλυσή του.

Ο κ. Cetinkaya εκνεύρισε τον υπουργό Οικονομικών αρνούμενος να μειώσει τα επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2019.

Επέστρεψαν ξανά τα σχέδια για την επόμενη συνεδρίαση, στα τέλη Ιουλίου, όταν ο κ. Cetinkaya θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τα ποσοστά - αλλά όχι τόσο όσο ήθελε ο κ. Albayrak.

Ο κ. Erdogan προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα υψηλά ποσοστά «πλήττουν» την Τουρκία και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα βρεθεί μια «οριστική λύση».

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κ. Cetinkaya - ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί - είχε απολυθεί.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο τρόπος απολύσεως, με προεδρικό διάταγμα, ήταν παράνομος.

Eκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, ο κ. Erdogan επιβεβαίωσε τη διαφωνία σχετικά με τα επιτόκια σε συνεδρίαση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο κ. Uysal θα αντιμετωπίσει πίεση για απότομη μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της MPC στις 25 Ιουλίου - μια κίνηση που λένε ότι θα επιδεινώσει τα βαθιά προβλήματα στην οικονομία.

«Η κίνηση θα οδηγήσει σε πολύ πιο αδύναμο νόμισμα», δήλωσε ο Abbas Ameli-Renani, διευθυντής χαρτοφυλακίου στο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Amundi.

Ο κ. Paul McNamara, διευθυντής κεφαλαίου της GAM, δήλωσε ότι φοβόταν ότι ο κ. Erdogan είχε την τάση να επιδιώκει «ανάπτυξη με κάθε κόστος». Προειδοποίησε: "Αν προσπαθήσουν να συντομεύσουν την ύφεση προσπαθώντας να συσσωρεύσουν περισσότερα δάνεια σε μια αδύναμη οικονομία, είναι σενάριο κατά το οποίο τα πράγματα μπορούν να αρχίσουν να πηγαίνουν σοβαρά προς λανθασμένη κατεύθυνση στην Τουρκία».

Η αναταραχή στην κεντρική τράπεζα έρχεται καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να παραλάβει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, κάτι για το οποίο κινδυνεύει με κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Durmus Yilmaz, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας και αντιπρόεδρος του κόμματος αντιπολίτευσης IYI, δήλωσε ότι ο κ. Uysal είχε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά του.

«Αν θέλει να συμπεριφερθεί διαφορετικά (από τις επιθυμίες της κυβέρνησης), το αποτέλεσμά του δεν θα διαφέρει από τον κ. Cetinkaya» είπε.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου