Ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ιστορικής Μνήμης της Ρωσίας, σε συνεργασία με το ιστορικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, έδωσαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα έγγραφα του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ, στις 23 Αυγούστου 1939.
Πρόκειται για σημαντικά ιστορικά έγγραφα, τα οποία ρίχνουν «φως» σε σημαντικές λεπτομέρειες της ταραχώδους εκείνης περιόδου. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, η ιστορική έρευνα επί του Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, όπως είναι γνωστή, γινόταν με βάση φωτοαντίτυπα γερμανικών κειμένων.
Η συμφωνία των δύο πλευρών όριζε την υποχρέωση τους να μην επιτεθούν η μία στην άλλη και να παραμείνουν αμέτοχες σε περίπτωση που κάποια αναμιχθεί σε πόλεμο.
Με το σύμφωνο οι Ρώσοι επέτρεπαν ουσιαστικά στη Γερμανία να εισβάλει στην Πολωνία και στη συνέχεια να στραφεί προς την δυτική Ευρώπη, δίχως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα.
Ακόμη, ξεκαθαρίζονταν οι σφαίρες επιρροής της κάθε πλευράς με την Σοβιετική Ένωση να αναλαμβάνει τις βαλτικές χώρες, πλην της Λιθουανίας, και τις Φινλανδία και Ρουμανία.
Τα ιστορικά αρχεία φέρνουν στην επιφάνεια και μία σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος στράφηκε στη Γερμανία και τον Αδόλφο Χίτλερ μετά την απόρριψη της σύναψης αντι-ναζιστικής συμμαχίας από τους Δυτικούς.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου